Iowa nede for telling: Spydighetene hagler mot Det demokratiske partiet

Etter problemene med stemmetelling i demokratenes nominasjonsvalg, får demokratene gjennomgå.

Et par flagg er plassert på en stol i et lokale der tidligere visepresident Joe Biden holdt møte mandag i Iowa.

Resultatene av Det demokratiske partiets nominasjonsvalg i delstaten Iowa skulle ha foreligget natt til tirsdag norsk tid, men det gjorde de ikke. Partiet skyldte på uoverensstemmelser i valgrapporteringen.

En nyutviklet app ble også klandret av mange, mens en partitopp avviste at denne hadde forårsaket forsinkelsene. Trøbbelet utløste et ras av kritikk, konspirasjonsteorier og harselas. Partimedlemmer, politiske motstandere og andre var ikke nådige.

Beto vant?

En Twitterbruker kunngjorde: «SISTE NYTT: Beto O’Rourke erklærer seg som vinner av Iowa-folkemøtene».

O´Rourke er en Texas-politiker som i fjor høst ga opp kampen om bli demokratenes presidentkandidat.

Ellevill jubel

En annen reagerte på at kandidat Pete Buttigieg hadde sagt til sine tilhengere at de nå reiste «seierrike» videre til New Hampshire:

«0% av resultatene fra Iowa-folkemøtene er inne. Pete Buttigieg går på scenen.»

#IowaCaucuses 0 % results are inPete Buttigieg walking onto the stage https://t.co/DKAd9cpwva

Deretter fulgte et filmklipp av en trener som går inn en garderobe til ekstatisk jubel.

Konspirasjoner

Andre fulgte opp anklager om at det hele er en konspirasjon for å ødelegge valgkampen for Bernie Sanders, en radikal senator som pleier å melde seg inn i partiet før valg: «I Iowas demokratiske hovedkontor mener de: Der står det helt tydelig ’Biden’», skrev en til et bilde av en papirlapp der ordet Bernie var rettet til Biden.

Hendrix-gitar

Mange Sanders-tilhengere fremmer forskjellige teorier om at partiapparatet saboterer for deres favoritt.

En California-kvinne advarer partiet: «Hvis demokratene tror de kan komme unna med dette og forvente enhet til slutt, har jeg en original Jimi Hendrix-gitar verdt 40 millioner kroner jeg vil selge til dem.»

This whole Iowa Caucus debacle was because Biden did so poorly and Bernie won. It’s to obfuscate those facts. If D ... https://t.co/srawNg7EBv

Disse holdningene kan bli viktige utover den umiddelbare underholdningsverdien på sosiale medier. Sanders-tilhengere som føler seg snytt for seieren, kan senere komme til å svikte partiets kandidat hvis en annen enn Sanders blir nominert.

Tall fra Associated Press’ VoteCast i Iowa, en valgdagsmåling, viser at Sanders-velgerne er de som er minst tilbøyelige til å støtte andre demokratiske kandidater.

Bush og konsertbedrageri

«Ventetiden var så verdt det. For et fabelaktig valgskred», skriver en person til et bilde som sirkulerer der Jeb Bush kåres som vinner.

the delay was so worth it. what a magnificent landslide #IowaCaucuses https://t.co/YADpJiFNx9

Bush er republikaner og var en av kandidatene som tapte for Donald Trump i 2016.

En annen la ut et bilde av mennene bak en musikkfestival som stupkræsjet i en bedrageriskandale med teksten: «Nylig publisert bilde av de demokratiske partitoppene som organiserte folkemøtene i Iowa i år.»

Folkemøter i Kansas

En annen kunne ikke helt gi slipp på president Trumps lille blemme da han etter søndagens finale i amerikansk fotball gratulerte delstaten Kansas etter at laget fra Kansas City i Missouri vant: «SISTE NYTT: Trump håner Kansas for å ha rotet til nasjonens første folkemøter».

En annen skriver: «Hvis folk er sinte nå, kommer de til å bli virkelig forbannet når demokratene til slutt offentliggjør resultatene og kunngjør at vinneren i Iowa er La La Land.

I 2017 ble filmen La La Land feilaktig erklært som vinner av Oscar for beste film, og brøleren ble ikke oppdaget før litt inn i takketalen.

En annen ser fremover mot neste uke og skriver at «IT-folkene i New Hampshire gjør seg klare for sitt primærvalg». I det tilhørende filmklippet fra en amerikansk komiserie strever en person med å drikke vann fra en flaske.

Les også

Derfor kan presidentdrømmen være over med et dårlig valg i Iowa