Verden

Stoltenberg: – Vesten er ikke på villspor

Vi må slutte å fremheve uenighetene og snakke ned det som styrker oss, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg, men avviser at Vesten er på villspor.

Vesten må slutte å konkurrere mot seg selv og stå sammen for å kunne beskytte sine interesser og verdier, sa Jens Stoltenberg i München lørdag formiddag. Foto: Jens Meyer / AP / NTB scanpix

 • NTB

Stoltenberg åpnet dag to av sikkerhetskonferansen i München, som har «vestløshet» som tema. Begrepet antyder at samholdet og ideen om hva Vesten er, forvitrer.

– Det stilles spørsmål ved styrken i det transatlantiske båndet. Noen lurer på hvor vi er på vei og om vi vil gå videre sammen, men betyr det at vi har gått oss vill? Veien er ikke enkel, og det hender vi snubler, men vi er ikke på villspor, understreket generalsekretæren.

– Våre verdier er fortsatt verdifulle. Frihet, demokrati og rettsstaten har brakt oss fred og velstand uten like og er et symbol på håp for mennesker verden over, fortsatte Stoltenberg.

Han sa at alliansens medlemmer må bevare evnen og selvtilliten til å stå imot utfordringene fra Russland, Kina og en endret maktbalanse i verden. Han understreket verdien av samhold mellom Europa og Nord-Amerika.

– Vi må slutte å konkurrere mot oss selv, å snakke opp uenighetene mens vi snakker ned det som gjør oss sterke. Når vi står sammen, kan vi beskytte våre interesser og forsvare våre verdier, avsluttet han innlegget sitt i München.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Verden er i krise, men fungerer likevel

 2. VERDEN

  Stoltenberg presses fra alle kanter. Nå raser også oppslutningen om Nato.

 3. KOMMENTAR

  En ny kald krig som ingen ønsker seg

 4. POLITIKK

  Erna Solberg: – Å markere denne dagen er alltid tungt

 5. VERDEN

  Både kona og søsteren i karantene: - Jeg er forberedt på ikke å se familien min på lang tid

 6. VERDEN

  Stoltenberg og Maas vil vite mer om mulig styrkekutt i Tyskland