Verden

Iran går bort fra deler av atomavtalen

Iran går bort fra deler av atomavtalen som er inngått med stormaktene, opplyser tjenestemenn i landet. EU varlser tenkepause som følge av dette.

Irans president Hassan Rouhani under et besøk i atomkraftverket Bushehr i 2015. Foto: Mohammad Berno / AP / NTB scanpix
 • NTB
 • Mathilde Waale
  Journalist

Kunngjøringen var ventet, etter at iranske medier varslet at en slik tilbaketrekking lå i kortene. Den kommer nøyaktig ett år etter at USAs president Donald Trump kunngjorde at USA ville trekke seg fra avtalen mellom Iran og seks av verdens stormakter.

Ifølge Irans president Hassan Rouhani vil Iran nå beholde sitt overskudd av anriket uran i stedet for å selge det videre, slik landet forpliktet seg til da atomavtalen ble inngått i 2015. Han sier også at høyanrikelsen av uran vil starte igjen hvis det ikke er forhandlet fram nye betingelser i atomavtalen innen 60 dager.

Ambassadørene fikk beskjed

Beskjeden ble gitt til ambassadørene til Storbritannia, Kina, Frankrike, Tyskland og Russland i et møte onsdag.

– Avgjørelsen i det øverste sikkerhetsrådet om å stanse etterlevelsen av noen av Den islamske republikken Irans forpliktelser i atomavtalen er kommunisert til statslederne i landene som fortsatt er en del av avtalen – Storbritannia, Kina. Frankrike, Tyskland og Russland, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet onsdag morgen.

Noen timer før møtet hadde USAs utenriksminister Mike Pompeo, som var på besøk i Irak, anklaget Iran for å planlegge angrep i løpet av kort tid.

Les også

Pompeo: Vi ser tegn til mulig eskalering fra Iran

Utsettelse

USA ga en utsettelse på seks måneder for enkelte land slik at den iranske oljeeksporten kunne fortsette til disse, men 2. mai utløp unntakene. Det betyr at Iran har mistet en av sine viktigste inntektskilder.

Land og andre aktører som bryter sanksjonene, risikerer selv å bli rammet av de amerikanske straffetiltakene, blant annet ved at de ikke lenger kan bruke amerikanske banksystemer.

USAs kampanje mot Iran startet etter at Donald Trump ble president og er en del av hans ønske om å svekke Irans innflytelse i Midtøsten. Han vil i stedet fremme interessene til USAs nærmeste allierte i regionen, Saudi-Arabia og Israel. Trumps første utenlandstur som president gikk til Saudi-Arabia, deretter dro han videre til Israel.

Les også

Bønder mistet sin eneste inntektskilde i ekstremvær

EU tar tenkepause

– Jeg vil si at vi akkurat nå er i en evalueringsfase, så innholdet i budskapet må analyseres, og vi må rådføre oss innad mellom E3-landene og med Russland og Kina, sier en ikke navngitt europeisk tjenestemann.

Det er ventet at spørsmålet vil bli tatt opp på EUs utenriksministermøte neste uke.

– Vi er i en ren evalueringsfase. Resten blir ren spekulasjon, sier EU-kilden.

Onsdag ga Iran beskjed om at landet ikke lenger vil respektere de delene av avtalen som handler om lagring av anriket uran og tungtvann. Beslutningen kommer som en følge av at USA har trukket seg fra avtalen og gjeninnført sanksjoner mot landet, samtidig som Tyskland, Frankrike og Storbritannia ikke har greid å få på plass ordninger som gjør at sanksjonene kan omgås.

Kina insisterte onsdag på at avtalen må opprettholdes, melder nyhetsbyrået AFP.

– Å opprettholde og gjennomføre hele avtalen er et felles ansvar for alle parter, sier talsmann for Kinas utenriksdepartement, Geng Shuang.

Han understreker at Kina er sterkt imot sanksjonene som USA på egen hånd har innført mot Iran.

– Vi ber alle relevante parter vise tilbakeholdenhet, styrke dialogen og unngå opptrapping, føyer han til.

Netanyahu: – Israel vil ikke tillate

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier han ikke vil la Iran skaffe seg atomvåpen etter at Iran varslet at landet trekker seg fra deler av atomavtalen.

Iran har alltid fastholdt at landet ikke har planer om å utvikle atomvåpen og at atomprogrammet kun har fredelige formål. Men Israels regjering har aldri festet lit til dette, selv ikke etter at atomavtalen kom på plass og Iran begrenset programmet for å fjerne tvil.

– I morges på vei hit hørte jeg at Iran har tenkt å fortsette med sitt atomprogram. Vi vil ikke tillate at Iran skaffer seg atomvåpen, sa Netanyahu da han onsdag talte under et arrangement i på Israels minnedag for falne i krig.

Frankrike advarer også

Frankrike melder at landet vil jobbe for å holde liv i atomavtalen og advarer Iran om at en tilbaketrekking vil kunne få store konsekvenser.

Like etter at Iran varslet, insisterte Frankrikes forsvarsminister Florence Parly på at Frankrike, Storbritannia og Tyskland gjør alt de kan for å holde avtalen i live.

– I dag er det verste som kan skje at Iran selv forlater denne avtalen, sier hun til BFM TV, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Hun mener at de tre europeiske landene har tatt initiativer for å hjelpe iransk økonomi tross de amerikanske sanksjonene.

Frankrike advarer også Iran om at det kan få store konsekvenser hvis Iran ikke følger avtalen, og hun utelukker ikke nye sanksjoner.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Atomvåpen
 3. Krig
 4. Internasjonal politikk
 5. Iran
 6. Kina
 7. EU