Verden

Hongkong-aktivist Joshua Wong får ikke stille til valg

Demokratiforkjemperen Joshua Wong får ikke stille til lokalvalg i Hongkong fordi han forfekter et syn som bryter med loven, opplyser myndighetene. Wong raser.

Aktivistene Joshua Wong og Nathan Law fra Hongkong, her på en pressekonferanse i Washington om menneskerettigheter i Hongkong. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Valgkommisjonen i Hongkong har informert Wong om at hans nominasjon til lokalvalget er funnet «ugyldig». I en kommentar til mediene sier en talsperson for selvstyremyndighetene i Hongkong tirsdag at Wongs nominasjon ble erklært ugyldig fordi han er tilhenger av selvbestemmelsesrett for Hongkong, noe som strider mot den såkalte Basic Law, minigrunnloven i Hongkong.

– Kandidaten kan umulig oppfylle kravene i de gjeldende valglovene, sier talspersonen.

Etter måneder med protester mot myndighetene, har Wong flere ganger uttrykt at han ønsker å stille til lokalvalg og advart om at forsøk på å diskvalifisere ham bare vil generere mer støtte blant demonstrantene. Wong og partiet hans, Demosisto, har nektet for at de vil støtte selvråderett for Hongkong.

Fordømmer

Wong meldte selv fra til mediene om utestengelsen og sendte mediene en kopi av brevet han mottok, der det framgår at han ikke får stille til valg.

– Jeg fordømmer på det sterkeste myndighetene for å bedrive politisk sortering og sensur og for å frata meg mine politiske rettigheter, skriver han i en kunngjøring på Facebook-siden sin.

Den politiske administrasjonen i Hongkong, der Carrie Lam er leder, sendte først ut en uttalelse der det heter at nominasjonen av en ikke navngitt kandidat til valget ikke er godkjent. Talspersonen i administrasjonen nekter senere på dagen for at det dreier seg om sensur og avviser at Kina har diktert utestengelsen.

– Det er ikke snakk om verken politisk sensur, begrensning av ytringsfriheten eller fratakelse av retten til å stille til valg slik noen medlemmer av samfunnet hevder, sier han.

Avgjørelsen vekker likevel harme, og får i tillegg kritikk for å kunne bidra til å forverre situasjonen med de pågående protestene.

Nedgangstider

Tidligere tirsdag gikk Lam for øvrig ut og sa at Hongkong risikerer kraftige nedgangstider når selvstyreregionen går inn i sin femte måned med protester og uro. Hun sier at hennes første prioritet nå er å få slutt på volden, før hun ser etter en politisk løsning.

Hvis tallene for tredje kvartal, som kommer senere denne uka, viser negativ vekst, sier Lam at det teknisk sett betyr at Hongkong er inne i en resesjonsperiode.

Les også

Venstre-politiker nominerte Hongkong-folket til fredspris. Da eksploderte det på Facebook-siden hennes.

Les mer om

  1. Hongkong
  2. Demokrati
  3. Sensur