Trump: – Iran har gjort en svært stor feil

Irans nedskyting av en amerikansk militær drone var et uprovosert angrep i internasjonalt luftrom, sier det amerikanske forsvaret i en uttalelse. USAs presidenten kommenterte torsdag angrepet på sitt sedvanlige vis.

– Iran gjorde en svært stor feil! skriver president Donald Trump på Twitter. Her er han på vei om bord i Air Force One i Miami International, onsdag.

USAs president Donald Trump skriver på Twitter at Iran har gjort en meget stor feil, et halvt døgn etter at Iran skjøt ned en amerikansk drone.

Trumps melding ble lagt ut torsdag morgen amerikansk tid og er svært kortfattet.

– Iran gjorde en svært stor feil! skriver presidenten.

Den iranske Revolusjonsgarden har opplyst å ha skutt ned en amerikansk overvåkingsdrone i iransk luftrom, mens det amerikanske forsvaret sier at den ble skutt ned i internasjonalt luftrom.

Nedskytingen skjedde like ved det strategisk viktige Hormuzstredet. Det trange stredet forbinder Omanbukta med Persiabukta. Iran ligger rett nord for sundet. Om lag 20 prosent av verdens råolje går med tankskip gjennom stredet, ifølge Wikipedia.

– Uprovosert angrep

– De iranske meldingene om at dronen var over Iran, er feilaktige. Dette var et uprovosert angrep mot et amerikansk overvåkingsfly i internasjonalt luftrom, sier Bill Urban ved amerikanske Central Command.

Patruljebåter fra USAs marine ved Hormuz-stredet i Midtøsten. Torsdag opplyste Irans revolusjonsgarde at den hadde skutt ned en amerikansk drone over sitt territorium.

I en TV-sendt tale torsdag sa general Hossein Salami at Iran ikke ønsker krig med noe land.

– Men vi er klar for krig, la han til.

En amerikansk tjenestemann, som ikke ønsker å bli navngitt, har bekreftet Irans opplysning om at en amerikansk militær drone er skutt ned. Dronen befant seg i internasjonalt luftrom over Hormuz-stredet, sier tjenestemannen til nyhetsbyrået AP.

Senere torsdag kom USA med en offisiell uttalelse der de kaller nedskytingen «et uprovosert angrep i internasjonalt luftrom».

– Ikke snuble inn i en krig

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton reiser til Israel for å diskutere sikkerhetssituasjonen i regionen, opplyser Det hvite hus.

Reisen skjer mens spenningsnivået i regionen er svært høyt etter at Iran skjøt ned en amerikansk drone natt til torsdag.

Bolton har i årevis vært kjent som forkjemper for en hardhendt linje overfor Iran.

Flere demokratiske politikere uttrykker nå bekymring for at president Donald Trump vil «snuble inn i en krig».

Senatets opposisjonsleder Chuck Schumer møtte pressen etter et møte i Det hvite hus torsdag.

– Jeg sa til presidenten at disse konfliktene har sin egen måte å eskalere på, at intensjonen må være at presidenten ikke ønsker å starte en krig, men at vi er bekymret for at administrasjonen nå snubler inn i en, sa Schumer.

Spent situasjon

Det ubemannede flyet var av typen RQ-4 Global Hawk, ifølge Revolusjonsgarden. En amerikansk tjenestemann sier imidlertid til nyhetsbyrået Reuters at det var en MQ-4C Triton-drone som ble skutt ned. Den tilhørte den amerikanske marinen.

En RQ-4 Global Haw-drone fotografert på en flybase i Italia. Denne er 14,5 meter lang og har et vingespenn på 39 meter.

Både RQ-4 og MQ-4C er store droner, som med et vingespenn på 39 meter er i størrelsesorden mer konvensjonelle fly. Verdien på en drone anslås til mellom 120 og 200 millioner dollar, avhenging av utstyr.

Nedskytingen av dronen skjer samtidig som forholdet mellom USA og Iran er svært spent. USA har anklaget Iran for sabotasje mot flere oljetankere, mens iranske myndigheter mener USA forsøker å hisse til krig.

En av oljetankerne som er blitt rammet av eksplosjoner de siste månedene, er registrert i Norge. I tillegg ble et av tankskipene til John Fredriksens rederi Frontline nylig rammet av eksplosjoner som utløste en brann.

Atomavtalen

Forholdet mellom USA og Iran er blitt kraftig forverret etter at president Donald Trump i fjor trakk USA fra den internasjonale avtalen om Irans atomprogram. Formålet med avtalen var å fjerne muligheten for at Iran i hemmelighet forsøkte å utvikle atomvåpen.

Trump har innført harde økonomiske sanksjoner mot Iran etter at han trakk USA fra atomavtalen.