Verden

Brasils helsevesen lider under massivt press fra koronaviruset

I flere brasilianske storbyer er sykehus strukket til bristepunktet med et høyt antall koronasmittede. Også begravelsesbyråene sliter med å takle presset.

Helsearbeidere viser bilder av kolleger som skal ha dødd av covid-19, under en protest i Manaus mandag.
  • NTB

Ledere i helsesektoren i Rio og minst fire andre storbyer har advart om at sykehusene deres er på randen av kollaps, eller for overbelastede til å ta imot flere pasienter, skriver AP.

– Alt ligger til rette her for at pandemien skal bli mye mer alvorlig, sier Paulo Brandão, som er virolog ved universitetet i São Paulo.

Krisen kan bli dypere, da landet er på vei mot vinter, noe som gjerne fører til at luftveissykdommer forverres.

Les også

Over 1200 er døde. Likevel fortsetter festen i Stockholm.

Tomt for kister

Myndighetene i São Paulo – Sør-Amerikas største by, med over 21 millioner innbyggere – har de siste to ukene utstedt dødsattest for 236 mennesker som har dødd i hjemmet, dobbelt så mange som før utbruddet, ifølge førstehjelpstjenesten SAMU.

Byen Manaus, som ligger i Amazonas, registrerte 142 dødsfall søndag. Av dem døde 41 hjemme. Ved byens største gravlund har arbeidere gravd massegraver

Brasils begravelsesindustri advarte forrige uke om at byen, som har 1,8 millioner innbyggere, er i ferd med å gå tom for kister, og at det «snart kan ligge lik etterlatt på gatehjørnene».

En mann ser på mens morens kiste blir båret til gravstedet ved Nossa Senhora das Gracas-gravlunden i Duque de Caxias i Rio.

Mulige mørketall

Brasil har i offisielle tall registrert 4.500 koronarelaterte dødsfall, og nesten 67.000 smittetilfeller. Men det reelle antallet kan her, som i flere andre land, være langt høyere, blant annet på grunn av manglende testing.

Landets helsedepartement sier systemene er robuste, og at alle døde er gjort rede for. Enkelte forskere mener at over en million mennesker kan være smittet i Brasil.

I en analyse gjort av den britiske avisen Financial Times søndag, ble det avdekket potensielt enorme mørketall for koronarelaterte dødsfall verden over.

En kvinne med ansiktsmaske sitter ved siden av kisten til en slektning, på vei til gravstedet. Den avdøde er blitt oppbevart i et kjølelager for personer med bekreftet og mistenkt covid-19-smitte.

Bolsonaro toner det ned

President Jair Bolsonaro har tonet ned alvorsgraden ved viruset, og sagt at folk må gå tilbake til å leve livene sine som normalt, for å forhindre økonomisk krise.

Men de fleste delstatsguvernørene i landet har innført tiltak for å bremse smittespredningen, og oppfordret folk til å holde seg hjemme.

I midten av april fjernet Bolsonaro Luiz Henrique Mandetta som helseminister. De to hadde over tid vært i konflikt over håndteringen av koronakrisen.

Mandetta ønsket å innføre restriksjoner, mens Bolsonaro vil at landet skal gå tilbake til normalen så raskt som mulig.

Den nye helseministeren, Nelson Teich, har foreslått å lette på koronarestriksjonene som er blitt innført, blant annet sosial distansering.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Brasil