Verden

Kina truer med sanksjoner etter amerikansk jagerflysalg til Taiwan

Kina truer med sanksjoner overfor de amerikanske selskapene som er involvert i salget av 66 F-16-fly til Taiwan. Tirsdag godkjente USA jagerflysalget.

Taiwans F16-fly avbildet i 2014. Taiwan får nå 16 nye jagerfly, kjøpt fra USA til 8 milliarder dollar. De nye jagerflyene er ventet å kunne brukes til minst 2070, ifølge produsenten. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB-AFP

– Kina tar de nødvendige grepene for å sikre våre interesser inkludert å iverksette sanksjoner mot de amerikanske selskapene som deltar i våpensalget til Taiwan, sier talsperson Gang Shuang i det kinesiske utenriksdepartementet.

Den taiwanske jagerflykontrakten er verdt på 8 milliarder dollar, rundt 72 milliarder kroner. Utenriksdepartementet, som var siste instans til å godkjenne salget, sa i en uttalelse tirsdag at president Donald Trump ga F16-salget grønt lys etter at Kongressen ble informert forrige uke.

Kontroversielt

Salg av jagerfly til Taiwan er svært kontroversielt. Kina er sterkt imot alle former for våpensalg til Taiwan, og motstanden er ekstra sterk når det gjelder salg av avanserte jagerfly.

Mandag betegnet Geng Shuang USAs våpensalg til Taiwan som et alvorlig brudd på avtaler mellom Washington og Beijing og sa at salget «utgjør alvorlig innblanding i Kinas interne anliggender».

Han ba også USA om å avbryte de godkjente jagerflysalgene, slutte å selge våpen til Taiwan og avstå fra å ha militær kontakt med Taiwan.

– Hvis ikke er USA nødt til å ta alle konsekvensene, sa Geng.

Selvstyre

Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949, da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

I praksis har Taiwan fullt selvstyre, men Beijing fastholder at øya er en del av Kina og truer med å invadere dersom ledelsen i Taipei formelt erklærer selvstendighet.

USA anerkjente i 1979 Taiwan som en del av «ett Kina», men har samtidig et nært militært samarbeid med Taiwan.

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Valget i Taiwan: Kina: Verden bør forholde seg til at Taiwan er en del av Kina

 2. VERDEN
  Publisert:

  Kina truer med «sterke motreaksjoner»

 3. VERDEN
  Publisert:

  Pilotens melding var klar og enkel. Svaret han fikk, kan skape en internasjonal storkrise.

 4. VERDEN
  Publisert:

  USA vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong

 5. VERDEN
  Publisert:

  Kina: – USA undergraver global stabilitet

 6. VERDEN
  Publisert:

  Gjenvalget skapte jubel i Hongkong, mens i Kina vekker det harme