Rettssaken etter drapet på Maren Ueland er utsatt til 16.mai

Rettssaken mot de 24 mennene som er tiltalt etter at norske Maren Ueland ble drept i Marokko, ble som varslet utsatt etter at retten ble satt torsdag.

Bilde av Maren Ueland publisert med tillatelse fra familien.
  • NTB

Saken ble som varslet utsatt da rettsforhandlingene startet noen timer på overtid i Salé i Marokko torsdag ettermiddag. Det melder Stavanger Aftenblad, som har journalister til stede i retten.

De tiltalte ble fraktet til retten i busser fra fengselet som ligger like bak rettslokalet. Grunnen til at saken skal gå i domstolen i Salé, som er naboby til hovedstaden Rabat, skal være at de her er spesialisert på håndtering av terrorsaker.

Ber om utsettelse

Flere forsvarere hadde på forhånd varslet at de ville be om at saken utsettes når retten ble satt. Grunnen er blant annet at flere av de 24 tiltalte mangler forsvarer, noe som er obligatorisk etter marokkansk lov. Et annet hensyn er at fastemåneden ramadan starter mandag og kan påvirke sakens gjennomføring.

Universitetet i Sørøst-Norge campus Bø arrangerte en minnestund for Maren Ueland (til venstre) og Louisa Vesterager Jespersen 23. januar.

– I Marokko må alle tiltalte ha forsvarer. Det er obligatorisk. Jeg vet at tingretten har forsøkt å skaffe advokater til samtlige av de tiltalte, men at advokater ikke ønsker å påta seg oppdraget. De vil rett og slett ikke forsvare terroren, sier advokat Chawki Ajand til Stavanger Aftenblad, som er til stede i Marokko og dekker saken.

En representant fra det norske utenriksdepartementet er også til stede i retten.

Mye presse

Les også

24 på tiltalebenken etter drapet på Maren Ueland

Det er ikke kjent om rettssaken vil gå for åpne eller lukkede dører, men et stort internasjonalt pressekorps er møtt frem i forbindelse med saken.

Fordi tiltalen mot de 24 mennene omhandler terror har den ikke vært offentliggjort, skriver Aftenbladet, men innholdet er kjent. Tiltalen skal omfatte å ha gitt sin tilslutning til en terrorhandling, for med overlegg å ha begått drap og for å ha deltatt i en terrororganisasjon.

Maren Ueland og hennes danske turvenninne Louisa Vesterager Jespersen var på tur i Atlasfjellene da de funnet drept ved byen Imlil 17. desember i fjor.

Inspirert av IS

Politiet pågrep raskt en av de tiltalte i Marrakech etter at drapene ble oppdaget 17. desember i fjor. Noen dager senere ble tre personer til tatt da de forsøkte å forlate byen med en buss. Alle fire er i alderen 25 til 33 år og har vokst opp under sparsomme kår og har begrenset skolegang, skriver nyhetsbyrået AFP. Alle har til felles at de relativt nylig konverterte til radikal og konservativ salafisme.

Stedet der Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen ble drept i Atlasfjellene i Marokko.

En av de tiltalte er en sveitsisk-spansk mann som skal ha hjulpet til med treningen av drapsmennene. De øvrige er tiltalt for å ha hatt kontakt med de drapstiltalte mennene.

Den omtalte terroristcellen var ifølge marokkansk antiterrorpoliti inspirert av IS-ideologi, men skal ikke ha vært i kontakt med noen jihadistgrupper i konfliktsoner. IS har heller aldri uttrykt at den står bak handlingene.

Både norsk og dansk politi har vært involvert i etterforskningen av drapene. Dansk politi har siktet 14 personer for å ha delt videoen som viser det ene av de to drapene. I Norge har Kripos først og fremst rettet innsatsen mot å stanse spredningen av filmen og har ikke siktet noen for dette.