Verden

Playboy satser i det hellige land

Playboy lanserer denne uken sin israelske utgave og møtes med glede, vrede og skuldertrekk.

Kioskeieren Shmuel synes forsidebildet på Playboys første hebraiske utgave er for grovt, så han har foretatt en privat sensur. Foto: JØRGEN LOHNE

 • Jørgen Lohne
  Jørgen Lohne
  Aftenpostens korrespondent i Asia

Flotte saker, sier Mohammed fra Nasaret etter å ha bladd i Playboys første hebraiske utgave mens han sitter på utekafé i Jaffa-gaten med kameraten Yusuf. Foto: JØRGEN LOHNE

Mediestudentene Neta (med lue) og Maya er totalt uinteresserte i å kjøpe kioskeier Shmuels siste eksemplar av hebraisk Playboy. Foto: JØRGEN LOHNE

Kioskeier Shmuel har på eget initiativ «sladdet» bildet av forsidepiken Nataly Dadon. – Jeg synes ikke dette er helt passende, sier han som forklaring på at han har dekket deler av forsiden til Playboys første hebraiske utgave ved å hefte på et stykke hvitt papir. Jeg kjøper nest siste eksemplar og spør israelere på den travle Jaffa-gaten om hva de synes:

– Helt greit, det der, er meldingen fra en blid, ung dame som er ute og går tur hånd i hånd med kjæresten i lunsjen.

– Flotte saker! mener Mohammed fra Nasaret, som tar en øl med vennen Yusuf på en uterestaurant.

– Vi kan da gjerne ha vårt eget Playboy i Israel, mener forretningsmannen Ofer, som inne på sitt kontor studerer billedserien av playmate Marin Teremet. Han ville gjerne lånt mitt eksemplar en stund til, slik at han også kunne rekke å lese det lange intervjuet med tidligere minister og sjef for Israels interne sikkerhet, Avi Dichter.

Avsky

Men andre her er nok uenige med magasinets amerikanske grunnlegger, Hugh Hefner, som har uttalt at Israel og Playboy ”deler kjerneverdier”:

– Om dette bladet har jeg absolutt ingenting å si! erklærer en forarget, ultraortodoks mann i 40-årene, svartkledd fra den bredbremmede hatten og ned. Og en gruppe godt voksne kvinner som har dekket håret på tradisjonelt, jødisk vis, vender seg bort i avsky og nærmest løper av sted på fortauet da jeg viser dem forsiden, nå uten Shmuels «sladd».

I et land der vanlige reklamebilder av kvinner blir revet ned eller ødelagt av fanatiske, religiøse aktivister, kan nok Playboy i enkelte områder få visse problemer med markedsføringen.

Kvinneaktivister

Sjefredaktør Neta Jakobovitz-Keidar sier hun håper at bladet også vil appellere til kvinner. Og Nataly Dadon forsikret under lanseringen at hun anså det som kavod – «en ære» – å få pryde den nasjonale utgavens første forside.

Feministiske grupper lar seg ikke imponerer av noe av dette, og det er ventet at de vil protestere, kanskje allerede i dag, på den internasjonale kvinnedagen.

Til Jerusalem Post forteller utgiver Daniel Pomerantz hvem det nye bladet henvender seg til: ”Menn som ønsker en smak av det gode liv, og også kvinner som er nysgjerrige på hva mennene i deres liv har sans for."

Tross alt som måtte tale imot, mener Pomerantz at hebraiske Playboy har potensial til å få et stort opplag.

Mediestudentene Neta og May, som står bak meg i køen i Shmuels kiosk, kommer definitivt ikke til å bidra til suksessen. De gjør ingen forsøk på å kapre det siste eksemplaret i bladhyllen, trekker på skuldrene og kunne knapt vært mer uinteressert i en bladlansering som har fått bred omtale i israelske aviser de siste dagene.

På den annen side – jentene lar heller ikke forarge: – Nei vet du hva, hvis noen har glede av dette bladet, så vær så god! sier Maya.

Mange israelere stiller seg nok likegyldige til Playboys første hebraiske utgave, men religiøse og feministiske grupper reagerer. Foto: JØRGEN LOHNE

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Playboy-grunnlegger Hugh Hefner er død

 2. A-MAGASINET

  #Mosquemetoo: På pilegrimsreise til Mekka opplevde de å bli seksuelt trakassert av fremmede menn

 3. A-MAGASINET

  Anine Kierulf: -Det begynner å bli mange eksempler på uforklarlig Facebook-sensur

 4. DEBATT

  Kort sagt, tirsdag 5. desember

 5. VERDEN

  På innsiden av IS' propagandahær

 6. VERDEN

  De to tidligere kelnerne tjener fett på falske nyheter