Verden

Ni protestledere dømt i Hongkong

Ni personer som ble stilt for retten etter å ha ledet massedemonstrasjoner i Hongkong i 2014, er tirsdag funnet skyldig.

De dømte protestlederne Chan Kin-man, Chu Yiu-ming og Benny Tai før de entret rettssalen tirsdag. Foto: Vincent Yu / AP / NTB scanpix
  • NTB-DPA

Gruppen som består av jurister, professorer, studentaktivister og religiøse ledere, er funnet skyldig for blant annet ordensforstyrrelse og sammensvergelse.

De ni er dømt for å ha stått bak opptøyer og demonstrasjoner som del av den såkalte paraplybevegelsen, som i 2014 organiserte store demonstrasjoner i Hongkong.

Demonstrasjonene pågikk i 79 dager og var rettet mot Kinas innblanding i lokalvalg i Hongkong. Foto: Kin Chueng / AP / NTB scanpix

Deres støttespillere samlet seg utenfor rettsbygningen, og mange av dem hadde med seg gule paraplyer, som ble et symbol på protestene etter at studentene som demonstrerte brukte dem til å forsvare seg mot tåregass.

Protestene varte i 79 dager, og brakte enkelte dager 100.000 mennesker til gatene i protest mot valgendringer som ville gi det kinesiske kommunistpartiet økt innflytelse over hvem som skulle styre i byen.