Verden

Nytt rettsmøte i Assange-saken neste år

USAs krav om utlevering av WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange skal behandles i et nytt rettsmøte i februar 2020, har en domstol i London besluttet.

Et bilde av Julian Assange under en demonstrasjon gjennomført av Assanges støttespillere utenfor Westminster Magistrates' Court i London fredag.
  • NTB-AP-AFP

Under et rettsmøte fredag i Westminster Magistrates' Court ble det nye tidspunktet fastsatt.

En fullstendig rettsbehandling av utleveringskravet vil først skje i februar neste år.

Myndighetene i USA mener Assange brøt de amerikanske spionasjelovene i forbindelse med WikiLeaks' publisering av store mengder hemmelige dokumenter i 2010.

Hundretusener av hemmeligstemplede amerikanske dokumenter ble offentliggjort og lagt ut på nettet. Mange av dem dreide seg om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

Les også

Storbritannias innenriksminister åpner for utlevering av Assange

WikiLeaks publiserte også et videoopptak av journalister og andre sivile som ble drept av amerikanske soldater fra et kamphelikopter i Irak.

Blir Assange utlevert fra Storbritannia til USA og funnet skyldig i alle tiltalepunkter, risikerer han en dom på opptil 175 års fengsel.

Presseorganisasjoner frykter at en dom mot Assange kan åpne for tilsvarende rettsforfølgelse av journalister og medier i USA.

Assange soner for tiden en dom på 50 ukers fengsel for å ha brutt betingelser for kausjon i Storbritannia i 2012. Han var på det tidspunktet begjært utlevert av Sverige etter anklager om seksuelle overgrep mot to svenske kvinner.

Les også

Julian Assange fikk tre oppmuntrende nyheter denne uken. En setning fra britenes utenriksminister gir ham likevel grunn til å være urolig.

Les mer om

  1. Wikileaks
  2. Julian Assange
  3. London