Verden

Romneys Libya-angrep på Obama falt på faktafeil

 • Vibeke Buan

Barack Obama var mer offensiv mot Mitt Romney i den andre presidentdebatten enn i den første da Romney vant soleklart. REUTERS/NTB SCANPIX

 • En knepen seier til Obama, er de norske ekspertenes dom etter nattens andre TV-sendte valgduell mellom de amerikanske presidentkandiatene, Barack Obama og Mitt Romney.

Les mer om nattens debatt:

Les også

Obama oppfordrer velgere til å forhåndsstemme

Les også

– Gå ut og slåss som om fremtiden din avhenger av det. For det gjør den

Les også

Pøser på med reklame for å sikre seier i vippestatene

I natt norsk tid barket Barack Obama og Mitt Romney sammen igjen i den andre av tre presidentdebatter.

Den første debatten endte med knockout-seier for republikanernes kandidat Romney, mens president Obama virket passiv og nølende. Det ble han hardt straffet for av velgerne, og Romney tok en knapp ledelse på meningsmålingene.

Nå ligger de to kandidatene ligger svært jevnt, og viktige vippestater som Virginia, Ohio og Florida er blitt helt åpne løp.

I natt fikk presidenten sjansen til å slå tilbake. Her er dommen fra Aftenposten.nos ekspertpanel etter den andre presidentduellen:

Hans Olav Lahlum Holm, Morten

Hans Olav Lahlum, historiker og forfatter, har skrevet bok om de amerikanske presidentene

Debatten kort oppsummert:

Tett, jevn, alvorlig og ganske god debatt med høyt spenningsnivå og intensitet. Forskjellene kom klart frem fordi begge tegnet opp mange kontrastbilder med skarp kritikk av motstanderen. Denne versjonen med «town-meeting» er en krevende debattform med raskt skiftende spørsmål fra ulike menige velgere.

Obama virket litt mer bekvem med den enn Romney, og var mer offensiv enn i forrige debatt. Presidenten sa litt lite om sine visjoner for neste fireårsperiode underveis, men reparerte det delvis med en bra sluttappell. Romney har siden 2008 gjort store fremskritt som debattant og klarte seg igjen greit på politisk innhold, men fremsto litt selvskrytende med gjentatte henvisninger til sine fremganger som næringslivsleder og guvernør.

Hva ble de presset på?

Obama på uinnfridde valgløfter fra 2008 generelt og økonomien spesielt, samt litt på Benghazi-saken hvor han svarte unnvikende. Romney på for ham krevende temaer med sporene fra George W. Bush-administrasjon og på innvandringspolitikk, samt litt på egen rikdom og noen av sine tidligere uttalelser.

Hvor var de sterkest?

Romney igjen på kritikk av Obamas uinfridde løfter fra 2008 og på økonomitall. Obama var denne gangen langt mer effektiv på motangrep, ved å påpeke inkonsekvenser og så tvil om Romney som en god president for middelklassen.

Beste punchline:

Det var en alvorlig debatt uten mange høydepunkter i så måte. Illustrerende nok kom en av replikkene publikum lo mest av da ordstyreren sa at Romney vel sikkert ønsket å svare på dette. Nærmest noe mer da Romney flere ganger spurte Obama om han hadde sjekket verdien av sin pensjon, og Obama til slutt svarte at han ikke hadde sjekket, men at den var lavere enn Romneys.

Hvem vant?

Jeg syntes det denne gangen endte med en knepen seier for Obama. Tror ikke det var nok til at han på denne debatten alene gjenvinner forspranget han tapte på meningsmålingene etter forrige debatt, men det blir spennende å se om han i Hempstead i natt gjenvant valgkampinitiativet han tapte i Denver. Det kan tross forskjellene i kandidater og politisk situasjon være interessante likheter til presidentvalgkampen i 2004. Da det ble veldig jevnt på meningsmålingene etter at utfordreren klarte seg godt i presidentdebattene, men den sittende presidenten vant likevel til slutt med 50.7 % oppslutning.

Hilde Restad Thomas Winje Øijord

Hilde Restad, førsteamanuensis, doktorgrad i amerikansk utenrikspolitikk

Debatten kort oppsummert:

En relativt aggressiv debatt hvor Obama kanskje startet litt «vel» aggressivt, for å gjøre opp for forrige debatt. En debatt som nok gleder de partiske mer enn de såkalte uavhengige Velgerne.

Hva ble de presset på?

Alt fra bensinpriser til Libya — en debatt som tok for seg det meste. Spørsmål ble stilt av publikum, valgt ut fordi de ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på enda.

Hvor var de sterkest?

Romney trodde nok at Libya-saken kom til å bli et av hans beste øyeblikk, men her slo Obama sterkt tilbake, og fikk også en slags støtte fra ordstyrer Candy Crowley(CNN) med hensyn til faktasjekk. Romney-valgkampen kommer nå kanskje til å slutte å ta dette opp i resten av valgkampen?

Beste punchline:

Muligens da Obama spøkte med at det tok han kortere tid å sjekke sin pensjonssparing enn det tar Romney, siden Obamas pensjon er så mye mindre...! Endel rikmannsklubb-kritikk fra Obama mot Romney denne gangen.

Hvem vant?

Obama, vil jeg tro, men vi må vente på meningsmålingene blant de såkalte uavhengige før vi vet. CBS News sin «instant poll» fant at Obama vant meget knapt.

Are Tågvold Flaten

Are Tågvold Flaten, statsviter og redaktør for amerikanskpolitikk.no

Debatten kort oppsummert:

Det var en annen Obama som møtte opp på universitetet i Hofstra, enn det var som møtte opp på universitetet i Denver. Mens det så ut som han kunne komme til å sovne i Denver, så det ut som han hadde forberedt seg godt i kveld. Debatten var tidvis nokså opphetet, og det er ingen tvil om at de to kandidatene misliker hverandre.

Hva ble de presset på?

Obama ble blant annet presset på energipolitikk, og da med utgangspunkt i de høye bensinprisene. Romney ble på sin side spurt om hva som egentlig skiller ham og tidligere president George W. Bush. Han fokuserte på økonomisk politikk, og nevnte ikke utenrikspolitikk i svaret sitt.

Hvor var de sterkest?

Obama var klart sterkest når han snakket om situasjonen i Libya, og om presidentrollen. «Dette er mine folk», sa han, om de fire som døde i Benghazi 11. september. Han slo hardt tilbake på Romneys anklager om administrasjonen har forsøkt å dekke til noe av det som skjedde av politiske årsaker. «Det er ikke det jeg gjør som president», sa han bestemt.

Romney var på sin side sterkest når han sammenlignet Obamas valgløfter i 2008, med den nåværende økonomiske situasjonen. Poenget var følgende: Fire nye år med Obama innebærer «en reprise av de siste fire årene».

Beste punchline:

Romney spurte Obama om han har tatt en titt på pensjonen sin i det siste. Obamas svar: «I've looked at my pension, it's not as big as yours.» Pressesenteret brøt ut i latter, og det skjedde kun én gang i debatten.

Hvem vant?

Romney tok første runde i Denver, Obama tok andre runde i Hempstead. Det er det ingen tvil om. Men Romney var på langt nær så svak som Obama var i den første debatten. Romney leverte en grei opptreden, men han møtte rett og slett en annen utgave av Obama i kveld.

Alf Ole Ask

Alf Ole Ask, Aftenpostens USA-korrespondent

Debatten kort oppsummert:

Det ble en frisk debatt. Obama var på høyden denne gangen og var mye mer intens og tilstede. Men Mitt Romney ble ikke kjørt av. Spørsmålene fra publikum var gode. Og kveldens debattleder,

CNNs Candy Crowley, tvang de to til å svare så konkret det trolig er mulig å få til. Det ble en debatt som feide over en rekke temaer, selv om mye kokte ned til økonomi, som er et hovedtema i denne valgkampen. Romneys runde med Libya kom han ikke så godt ut av.

Hva ble de presset på?

Det ble en debatt som fikk frem de klare forskjellene mellom de to på en rekke politiske felter. Det var særlig økonomi de ble presset på. Og de presset hverandre på energipolitikk. Libya, der Romney skulle presse Obama, endte ikke så bra for hans del. Han ble nærmest irettesatt for faktafeil av debattlederen.

Hvor var de sterkest?

Synes ikke de hadde noen åpenbart svake sider. De er begge sterke på økonomi og fikk frem forskjeller. Men Obama fikk frem sitt budskap til kvinnelige velgere, det var viktig for ham.

Beste punchline:

Kanskje da Obama sa At Romney bare hadde en ettpunktsplan, som bare var å hjelpe de rike. Ellers var det nok ikke dette punchlinenes debatt.

Hvem vant?

Det var jevnt, med et lite overtak for Obama denne gangen. Men jeg er i tvil om hvor mye denne debatten flytter av velgere.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  CNN-måling: Knusende seier til Clinton

 2. VERDEN

  I natt debatterer visepresidentkandidiatene: Pence skal hjelpe Trump ved å være kjedelig

 3. VERDEN

  Lave forventninger til Trump før debatten

 4. VERDEN

  Barack Obama går tungt inn i valgkampen. Det trenger ikke være dårlig nytt for Trump.

 5. VERDEN

  Velgerne flokket seg ikke rundt Trump. De sviktet Clinton.

 6. VERDEN

  Minneverdige øyeblikk fra nattens presidentduell