Verden

Uber og Pokémon Go – slik bruker demonstrantene i Hongkong apper for å lure myndighetene

Unge demonstranter tar i bruk apper og teknologi for å gå under myndighetenes radar.

Her har demonstranter laget en barrikade på en av Hongkongs hovedveier. Vincent Thian / AP / NTB scanpix

 • Magnus Kallelid
  Journalist

– Dette er gode eksempler på at protestbevegelsen bruker kreative og nyskapende løsninger i demonstrasjonene sine, sier Tore Wig, førsteamanuensis i statsvitenskap ved UiO.

Den siste tiden har unge demonstranter i Hongkong tatt i bruk mer uortodokse metoder for å unngå myndighetenes radar. Apper som Tinder, Pokémon Go og Uber er blant de digitale verktøyene demonstrantene nå bruker for å mobilisere.

Demonstrasjonene i Hongkong har over lengre tid vært preget av flere kraftig håndgemeng mellom politi og aksjonister. Søndag gikk politiet svært brutalt til verks mot demonstranter. Flere titalls ble arrestert og en rekke demonstranter ble skadet.

Tirsdag kveld tok opprørspoliti seg inn på flyplassen i Hongkong med pepperspray og køller, ifølge flere medier. Årsaken skal ha vært at en gruppe unge demonstranter overfalt en mann de mistenkte for å være agent for myndighetene.

 • Aftenposten i Hongkong: I går gikk Hongkong-demonstranter amok. Nå ber de om unnskyldning.
Les også

Demonstrantene i Hongkong tok tirsdag kveld til fange en mistenkt agent. Da gikk opprørspolitiet til angrep.

Sier de jakter pokemons

– Demonstrantene benytter seg av dette for å gjøre det vanskeligere for regjeringen å få has på dem, og for å gjøre det lettere for demonstrantene å koordinere protester og demonstrasjoner, sier Wig.

BBC forteller at demonstranter bruker spillet Pokémon Go, appen der spillerne beveger seg rundt for å fange virtuelle monstre, som unnskyldning for å samles når politiet dukker opp. Bibelgrupper eller historievandringer brukes også som fordekte protester.

Wig kan ikke si noe om hvor utbredt akkurat disse spesifikke formene for bruk av teknologi i protestaksjon er, men forteller at bruken av ny teknologi for å utfordre regjeringen har en lang historie.

– At aksjonister bruker ny teknologi for å fremme sin sak er ikke nytt. Under den arabiske våren brukte man digitale sosiale nettverk for å organisere protester.

Han har imidlertid aldri hørt om noen protestbevegelse som har brukt Pokémon Go før, og tror derfor at det kan være første gang.

Sommeren 2016 var både Hongkong og resten av verden herjet av Pokémon Go-feber. Nå brukes mobilspillet som dekke for demonstranter i byen. Kin Cheung /AP/NTB scanpix

Flere andre apper som også er godt kjente i Norge, brukes i Hongkong.

Taxivirksomheten Uber, som lar skysstrengende passasjerer komme i kontakt med privatsjåfører, er en av dem. For aktivister i Hongkong brukes appen som rømningsmulighet under demonstrasjoner, ifølge BBC, som har snakket med flere som har brukt Uber til dette formålet.

På fullstappet kollektivtransport sendes også informasjon om tid og sted for demonstrasjoner gjennom wi-fi og Bluetooth i overføringstjenesten Airdrop.

Demonstranter samlet seg i ankomsthallen ved flyplassen fredag. Vincent Thian / AP / NTB scanpix

En grunn til at mange slipper unna

Ifølge nettstedet Abacus brukes også datingappen Tinder til å sende informasjon om tid og sted for demonstrasjoner, men BBC har ikke kilder som bekrefter dette.

 • En Twitter-bruker viser imidlertid hvordan han tilsynelatende har fått informasjon om demonstrasjoner via datingappen:

En demonstrant BBC har snakket med, sier at bruken av apper er nøkkelen til demonstrantbevegelsens «lederløse natur», og en viktig grunn til at mange i Hongkong har sluppet unna fengsel.

– Hvis vi hadde sagt at vi var på vei til en uautorisert demonstrasjon, ville det gitt politiet gode beviser for å sikte oss, sier demonstranten.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Pokémon GO
 2. Hongkong
 3. Menneskerettigheter
 4. Teknologi
 5. Tinder
 6. Uber

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Demonstrantene i Hongkong tok tirsdag kveld til fange en mistenkt agent. Da gikk opprørspolitiet til angrep.

 2. VERDEN

  De ble advart og truet. Likevel demonstrerte en fjerdedel av Hongkongs befolkning i dag.

 3. VERDEN

  Forrige gang tapte demonstrantene. Nå satser de på en taktikk ingen tidligere har prøvd.

 4. VERDEN

  Mandag la «Vårinsekt» frem ideen sin. I dag håper hongkongerne å gjenta mirakelet fra 1989.

 5. VERDEN

  Kinesisk propaganda viser pansrede kjøretøyer ved Hongkong-grensen. Opptil 5000 soldater er allerede på plass i sentrum.

 6. VERDEN

  Katt- og mus-lek mellom demonstranter og politi