- Hun er i strålende humør

De to bortførte turistene, Ingvild Selvik Ask (31) og den israelske statsborgeren Amir Hassan (34), som hun delte taxi med da kidnapperne slo til, ble løslatt ved 1.30-tiden natt til tirsdag norsk tid.

— Jeg er veldig, veldig glad for at jeg nå kan reise hjem til Norge og treffe familien min og være sammen med vennene mine som jeg er så glad i, sier Ask i en video Reuters har fått tilgang til.

Hun sitter i et rom sammen med flere lokale politifolk rett etter hun ble løslatt.

-Jeg er lettet over at dette nå er over, sier hun, før hun satte seg i bilen for å bli transportert til den norske ambassaden i Kairo.

— Hun ankommer nå snart ambassaden i Kairo og vil bli tatt hånd om av ambassaden der, sier kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet til Aftenposten.

Les også

- De truet med å drepe oss, men vi forsøkte å tenke på andre ting

Ambassaden vil møte pressen i Kairo i løpet av dagen, før ambassaden bistår Ask i å komme seg hjem.

— Vi er svært lettet og glade for at hun nå er løslatt, sier Imerslund.

Hun ønsker ikke å gå i detaljer rundt løslatelsen, men sier at Ask og Hassan ble overgitt til lokalt politi.

Til VG forteller Ask at hun ble kjørt av kidnapperne til eldrelederen i deres beduinstamme, der den øverste lederen igjen kjørte dem til et punkt hvor de ble overlevert til politimesten i Al-Ashraf.

Ble presset av veien

Bortføringen skjedde på Sinai-halvøyen i Egypt sent torsdag kveld. Ask og Hassan satt i samme drosje da de ble presset av veien i stor fart. Sammenstøtet var så kraftig at Ask skadet seg i hodet.

— Det var utrolig. Vi var så heldige som overlevde den kræsjen, sier hun til VG.

Bilen ble stanset av seks eller åtte bevæpnede beduiner.

Ask forteller til VG om at dagene i fangenskap besto av mye bilkjøring i sandynene.

— Det var en overhengende fare for at dette ikke skulle gå bra, men likevel - jeg har flyskrekk - og dette var ikke så mye verre enn en middels flytur, sier Ask, som har sovet ute hver natt bortsett fra en.

Hun beskriver at det var kalde netter, mange te-stopp på dagen og at de etterhvert fikk en ok dialog med kindnapperne.

Hun har hatt familien og de hjemme i tankene hele tiden, og tror det har vært verre for dem enn for henne.

Bortføringen skjedde på Sinai-halvøyen i Egypt sent torsdag kveld.

Stanset bilen

Den 31 år gamle Ingvild Selvik Ask og israelske Amir Hassan (23) satt i samme drosje på vei fra Taba til Dahab da bilen ble brutalt stanset av seks eller åtte bevæpnede beduiner. De bortførte så de to passasjerene og drosjesjåføren deres. Sjåføren ble senere løslatt.

Både den norske kvinnen og den israelske mannen var begge på vei fra Taba på grensen til Israel til badebyen Dahab lenger sør på Sinai-halvøyen.

Søsteren til den bortførte Amir Hassan viste frem bilde av han da Aftenposten nakket med henne i helgen. Han satt i samme drosje som den norske kvinnen.

Ifølge israelerens familie, som Aftenposten har snakket med, kjente ikke de to hverandre og det skal ha vært helt tilfeldig at de delte drosje på veien sørover på Sinai-halvøyen.

Kidnapperne skal ha fremmet krav om at en slektning som sitter i egyptiske fengsel for en narkotika-sak, måtte settes fri for å løslate gislene.

Forhandlinger

Utenriksdepartementet satte krisestab da de ble kjent med bortføringen fredag morgen. De har også sendt fem personer fra Oslo til Kairo for å styrke den norske ambassaden.

Det er egyptiske myndigheter som håndterer bortføringen, og flere kilder har opplyst at det har foregått forhandlinger siden fredag.

Les også

Tilstanden til norsk gissel i Sinai skal være bra

Det har vært en rekke bortføringer av utenlendinger på Sinai, men de fleste har blitt løslatt i løpet av 48 tim