Maggie Thatchers liv i bilder

Margaret Thatcher, en av Storbritannias mest omstridte statsminister gjennom tidene, er død. «Jernkvinnen» ble 87 år.

Margaret Thatcher forlater her statsministerresidensen i 10 Downing Street den 14. april 1982. På bildet haster hun avgårde til et krisemøte om Falklandsøyene. Hun har senere kalt dette "dette verste øyeblikket i mitt liv", ifølge AP.
Få er så elsket - og hatet - som Thatcher. I London kom de første blomstene for henne på plass kort tid etter at dødsfallet ble kjent.
Thatcher sto for en uforsonlig linje i Nord-Irland, og regnes som en av flere viktige årsaker til at konflikten sto i stampe gjennom 80-tallet. Her inspiserer hun britiske tropper i Nord-Irland i 1981.
Margaret Thatcher (t.h.) på Norges-besøk i 1986. Her med daværende statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) på taket av regjeringsbygget.
Thatcher ble første gang valgt til statsminister i 1979, etter at de konservative hadde gjort et brakvalg.
Margaret Thatcher ble 87 år gammel. Her er hun ved parlamentsåpningen i mai 2010.
Margaret Thatcher, en av Storbritannias kanskje mest omstridte statsminister gjennom tidene, er død. Her er hun på talerstolen på de konservatives landsmøte i 1986. På landsmøtet to år tidligere unngikk hun et IRA-bombeattentat - fem andre konservative politikere døde.
Her fotografert med USAs president Ronald Reagan i Versaille en junidag i 1982.
Daværende statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) sammen med statsminister Margaret Thatcher utenfor statsministerboligen 10. Downing Street. Foto: Henrik Laurvik / NTB
Thatcher på Vestre Gravlund i Oslo, hvor hun la ned krans på krigsminnemerkene under sitt norgesbesøk i 1986.
Thatcher møtte høsten 1982 formann i Kinas kommunistparti Deng Xioping i Beijing. Foto: AP Photo
Thatcher ble møtt av demonstranter under sitt norgesbesøk i 1986. (PS: Legg merke til en ung Stein Lillevolden (i midten) med banner hvor det står "Maggie go home" og "stop apartheid" )
Thatcher ble møtt av demonstranter under sitt norgesbesøk i 1986.
Daværende Høyre-formann Jan P. Syse besøkte Margaret Thatcher i 10 Downing Street i 1989. Foto: Morten Uglum / Aftenposten
Thatcher vinker til fotografene etter å ha kommet hjem fra sykehuset hvor hun ble behandlet for en brukket arm i juni 2009.
Prinse Charles sammen Margaret Thatcher i 2009.
Meryl Streep høstet priser og anerkjennelse for sin tolkning av Thatcher i filmen "Jernkvinnen" som kom i 2011.

87-åringen er den første og hittil eneste kvinnen som har vært statsminister i Storbritannia.

Hun ga De konservative tre valgseirer og styrte landet fra 1979 til 1990 – den lengste sammenhengende perioden en britisk statsminister har sittet siden tidlig i det 19. århundret.

Les også

- Hun hadde enorm betydning for det moderne Storbritannia

Etter hennes avgang i 1990 ble det uventet raskt stille rundt henne. Thatcher har i flere år lidd av demens, og hun har sjelden vist seg offentlig de siste årene.