Verden

Russisk atomubåt i Østersjøen

En russisk ubåt med to atomreaktorer og kapasitet til å føre kjernevåpen, seilte inn i Østersjøen via Storebælt torsdag.

 • NTB

Litt etter klokken 16 var den 154 meter lange ubåten utenfor Danmarks sørligste by, Gedser, melder Sveriges Television. Ifølge kringkasteren er det svært sjelden ubåter med atomvåpenkapasitet går inn i Østersjøen.

– Vi kan bekrefte at en russisk ubåt i Oscar-klassen har passert gjennom dansk farvann. Vi kan ikke kommentere eventuell bevæpning, skriver pressekontakt Lars Skjoldan ved det danske forsvarets hovedkvarter i en epost til SVT.

Pressekontakt i det svenske forsvaret, major Kristina Swaan, bekrefter at ubåten kan bestykkes med kryssermissiler, men sier hun ikke vet hva slags våpen som er om bord. Hun sier de følger ubåtaktiviteten, slik de alltid gjør. Ubåten antas å være på vei til en marinekortesje som vanligvis holdes i St. Petersburg i slutten av juli.

Ubåten tilhører den russiske nordflåten med base på Kolahalvøya. Normalt har den 24 kryssermissiler, ifølge tidligere opplysninger fra nyhetsbyrået Tass om en ubåt i samme klasse, som har Nato-betegnelsen Oscar. Det er samme klasse som Kursk, som sank i Barentshavet i 2000.

Les mer om

 1. Ubåt
 2. Russland
 3. Danmark

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Russiske landgangsfartøy fikk Sverige til å øke beredskapen

 2. VERDEN
  Publisert:

  Drapsdømte Peter Madsen forsøkte å rømme fra fengsel

 3. VERDEN
  Publisert:

  Löfven: Sverige lyver ikke om Estonia-katastrofen

 4. NORGE
  Publisert:

  Forsvarssjefen som fikk en ny verden i fanget

 5. KULTUR
  Publisert:

  Estoniakatastrofen blir dramaserie på Viaplay

 6. VERDEN
  Publisert:

  Tyskland truer Russland med sanksjoner etter Navalnyj-saken