Verden

Russisk atomubåt i Østersjøen

En russisk ubåt med to atomreaktorer og kapasitet til å føre kjernevåpen, seilte inn i Østersjøen via Storebælt torsdag.

 • NTB

Litt etter klokken 16 var den 154 meter lange ubåten utenfor Danmarks sørligste by, Gedser, melder Sveriges Television. Ifølge kringkasteren er det svært sjelden ubåter med atomvåpenkapasitet går inn i Østersjøen.

– Vi kan bekrefte at en russisk ubåt i Oscar-klassen har passert gjennom dansk farvann. Vi kan ikke kommentere eventuell bevæpning, skriver pressekontakt Lars Skjoldan ved det danske forsvarets hovedkvarter i en epost til SVT.

Pressekontakt i det svenske forsvaret, major Kristina Swaan, bekrefter at ubåten kan bestykkes med kryssermissiler, men sier hun ikke vet hva slags våpen som er om bord. Hun sier de følger ubåtaktiviteten, slik de alltid gjør. Ubåten antas å være på vei til en marinekortesje som vanligvis holdes i St. Petersburg i slutten av juli.

Ubåten tilhører den russiske nordflåten med base på Kolahalvøya. Normalt har den 24 kryssermissiler, ifølge tidligere opplysninger fra nyhetsbyrået Tass om en ubåt i samme klasse, som har Nato-betegnelsen Oscar. Det er samme klasse som Kursk, som sank i Barentshavet i 2000.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Ubåt
 2. Russland
 3. Danmark

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Pelosi krever sanksjoner mot Russland på grunn av Taliban-avtale

 2. VERDEN

  Russiske ubåter i nord provoserer Trumps marineminister. Nå vil han sende flere fartøyer til Arktis.

 3. VERDEN

  298 mennesker ble drept da flyet fra Nederland ble skutt ned. Nå er en mistenkt pågrepet.

 4. VERDEN

  Legen Natalja (51) ble beskrevet som en optimist. Så forsvant hun ut av sykehusvinduet i femte etasje.

 5. VERDEN

  Putins talsmann innlagt på sykehus med korona

 6. POLITIKK

  Norske kampfly har avskåret russiske fly 22 ganger i år