Verden

Pentagon planlegger å sende flere soldater til Midtøsten

Pentagon har utarbeidet en plan om å sende flere soldater til Midtøsten som et svar på det som hevdes å være trusler fra Iran.

USA sendte tidligere i måneden hangarskipet USS Abraham Lincoln til Persiabukta, som et svar på det som hevdes å være økende trusler mot skipstrafikken fra Iran. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB

Anonyme forsvarskilder opplyser at det dreier seg om opptil 10.000 soldater, men understreker at det ikke vil være snakk om noen angrepsstyrke.

Fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan bekrefter at en plan ble lagt fram for president Donald Trump torsdag.

Han sier imidlertid at det ikke er bestemt hvor mange soldater som eventuelt vil bli sendt for å styrke USAs militære nærvær i regionen.

Han avviser meldingene i amerikansk presse om at Pentagon har foreslått å sende opptil 10.000 flere soldater, men han vil ikke si om antallet man vurderer å sende, er høyere eller lavere.

– Det vi har fokusert på akkurat nå, er om vi har den rette styrkebeskyttelsen i Midtøsten. Det vil kunne innebære å sende flere soldater, sa Shanahan til reportere torsdag.

Uklart om Trump sier ja

Shanahan sa også at han er i jevnlig kontakt med generalen Kenneth F. McKenzie, sjefen for USAs sentralkommando, om hvordan USAs militærstyrker i Midtøsten skal formes med tanke på mulige iranske trusler.

Det er høyst uklart om planen vil få tilslutning fra Det hvite hus. Trump har gjentatte ganger varslet amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten, men hans nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton har i flere tiår ivret for krig mot Iran.

Tjenestemenn understreker også at planen om et forsterket militært nærvær ikke er en reaksjon på nye trusler fra Iran. Den er i stedet ment som en styrking av sikkerheten for amerikanske styrker som allerede befinner seg i regionen.

På oppdrag fra Bolton

Ifølge The New York Times har Pentagon på oppdrag fra Bolton tidligere i mai utarbeidet en plan om å sende 120.000 soldater til Midtøsten, og denne ble lagt fram for Trump under et møte i Det hvite hus. Trump avviste senere dette som «fake news».

Bolton og andre har den siste tiden hevdet at Iran utgjør en stadig større trussel mot amerikanske og vestlige interesser, men det er uklart hva som ligger bak denne påstanden.

I Kongressen har både republikanere og demokrater advart mot å trappe opp konflikten med Iran, og det samme har Russlands president Vladimir Putin, Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt og andre gjort.

Shanahan og utenriksminister Mike Pompeo orienterte tirsdag representanter i Kongressen og forsikret at USA ønsker å dempe konflikten med Iran.

– Vårt hovedfokus er nå å forhindre at Iran feiltolker situasjonen, sa Shanahan etter møtet.