Verden

Seks EU-land skjerper grensekontrollen

OSLO/BRUSSEL (Aftenposten): Det vil bli vanskeligere å få innvilget asyl i Ungarn, slår statsminister Viktor Orbán fast i et TV-intervju. Samtidig stenges luftrommet mot grensen til Serbia. Norske myndigheter vurderer også strengere grensekontroll.

Migranter venter på å bli tatt videre med buss fra Nickelsdorf i Østerrike mandag 14. september. Flere tusen migranter gikk uhindret over grensen fra Ungarn til Østerrike, til tross for at Tyskland innførte grensekontroll på grensen mellom Østerrike og Tyskland. LEONHARD FOEGER/Reuters/NTB-Scanpix

 • Ntb
 • Arve Henriksen
 • Øystein Langberg
 • Alf Ole Ask
 • Thomas Olsen
 • Tor Arne Andreassen

Fra midnatt trer en ny og skjerpet asylpraksis i verk i Ungarn, noe som ifølge Orban vil innebære at flere asylsøkere får avslag.

Ifølge utdrag fra et intervju med ungarsk TV2, som ennå ikke er sendt, kommer den ungarske regjeringen etter all sannsynlig også til å erklære «krisesituasjon» som følge av strømmen av flyktninger og migranter.

Samtidig har Ungarn nå stengt luftrommet i et 20 km langt område mot grensen til Serbia, melder både ITVog Sky News, som siterer landets transportmyndigheter.

Bakgrunnen er at både politiet, ambulanse og forsvaret skal få operere fritt i luftområdet i håndteringen av flyktningekrisen.

Sender soldater

I dag ble det også kjent at Østerrike sender soldater til landets grense mot Ungarn og innfører strengere grensekontroll.

– Mye tyder på at det ikke kommer 800.000 flyktninger i år, som innenriksdepartementet har anslått, men at tallet vil bli 1 million, skriver visestatsminister Sigmar Gabriel i et brev til sitt eget parti Sosialdemokratene (SPD) som nyhetsbyrået DPA har fått tilgang på.

Til sammenligning var det 203.000 mennesker som søkte asyl i Tyskland i fjor. I 2013 var tallet 130.000.

Det store tilstrømningen av flyktninger har ført til at særlig delstaten Bayern har slitt med å skaffe overnattingsplasser til alle. Det førte til at Tyskland i helgen innførte grensekontroll— det vil si passkontroill - på grensen til Østerrike.

Les også:

Les også

Teltleir for tre millioner mennesker står tom i landet som ikke har tatt i mot en eneste syrisk flyktning

Tyskland har snudd

For de tusenvis av menneskene som har kommet til Europa fra hovedsakelig Syria betyr det at Tyskland har snudd i saken. Fram til søndag praktiserte landet en politikk med åpne grenser, skriver NTB.

– Det er ikke det store antallet flyktninger som gjør det vanskelig. Det er hvor fort de kommer som gjør det vanskelig for delstatene og kommunene å håndtere dem, sa visestatsminister Sigmar Gabriel søndag.

Mandag understreket Gabriel at alle som søker asyl på tysk jord, har lov til å være i landet inntil søknaden er ferdig behandlet.

– Dette er ikke noe vi endrer på, understreker Gabriel.

Han legger til at den tyske vurderingen om å innføre grensekontroll, må sees i sammenheng med strømmen av flyktninger og migranter på vei gjennom verdensdelen.

– Dette er et sterkt signal til våre europeiske partnere om at Tyskland, selv om vi er klare til å påta oss en uforholdsmessig stor andel, ikke kan stå alene og gi grønt lys til alle som har flyktet til Europa, sier Gabriel.

Mandag ettermiddag fortsatte migranter å strømme over grensen fra Ungarn til Østerrike, uten at politiet tilsynelatende gjorde noe for å stanse dem. LEONHARD FOEGER

Østerrike følger etter

Det har ikke uventet ført til en dominoeffekt i landene som flyktninger har brukt til å reise gjennom på vei til Tyskland og landene lenger nord. Østerrike følger etter Tyskland og innfører grensekontroll på grensen til Ungarn.

— Hvis Tyskland innfører grensekontroller, så må også Østerrike styrke sin grensekontroll, sa den østerrikske visekansleren Reinhold Mitterlehner på en felles pressekonferanse i Wien med kansler Werner Faymann, ifølge Reuters.

Bakgrunn:

Les også

Dette er de enorme utfordringene Europa må løse for å håndtere migrantkrisen

I følge Reuters strømmet det foretsatt tusenvis av flyktninger over grensen fra Ungarn inn i Østerrike mandag.

Ungarn sendte mandag ettermiddag flere dusin politifolk for å stenge en jernbanelinje nær byen Roszke som har vært et av de stedene flyktningene har tatt seg illegalt og uhindret inn i landet. Nå tettes et hull i det 177 kilometer lange gjerdet som myndighetene har bygget mot Serbia. Dette gjør de for at flyktningene skal bruke en grenseovergang myndighetene har satt opp to kilometer lenger vest.

Følgende land har vedtatt å gjeninnføre passkontroll

 • Tyskland – grensekontroll iverksatt søndag 13. september.
 • Østerrike – gjeninnførte grensekontroll mandag 14. september. Har i tillegg sendt 2.200 soldater til grensen mot Ungarn.
 • Slovakia – innførte 14. september kontroll på grensene mot Ungarn, Østerrike og Tsjekkia.
 • Tsjekkia – har gjeninnført grensekontroll ved grensen til Østerrike.
 • Ungarn i beredskap
 • Danmark – skjerpet kontrollen ved den dansk-tyske grensen i forrige uke.
 • Italia – har sagt seg villig til å skjerpe kontrollen ved grensen mot Østerrike i nord etter ønske fra Tyskland.
  Finland varslet mandag kveld at de kommer til å overvåke grensene mer nøye, etter at flere hundre flyktninger kom over grensen fra Sverige. I tillegg opprettes det mottakssentere.

Saken fortsetter under grafikken:

Regjeringen vurderer grensekontroll

Norge er medlem av Schengen-samarbeidet, og Regjeringen har den siste tiden vurdert muligheten til å stenge grensen med kontroll en begrenset periode.

— Vi vurderer det løpende som tiltak hvis situasjonen skulle endre seg. Det vil være om det kommer veldig mange inn som vi ikke klarer å kontrollere tilfredsstillende, sier justisminister Anders Anundsen til Aftenposten.

Han viser til at det sist uke kom 790 asylsøkere til Norge.

— Dette presser oss til det helt maksimale. Vi befinner oss i en situasjonen som vi ikke har befunnet oss i før.

Anundsen sier at båden Schengen- og Dublin-avtalen er presset til det ytterste.

Norge må varsle EU før en grensekontroll innføres. Det gjelder også de rent praktiske tiltakene som innføres.

Norge første land med ekstraordinær grensekontroll

Norge er det eneste Schengen-landet som tidligere har brukt en såkalt uforutsett hendelse til å øyeblikkelig innføre grensekontroll.

Det skjedde da det ble slått terroralarm av norske sikkerhetsmyndigheter 24. juli 2014, ble det opplyst under en orientering i Brussel mandag.

Vi sjekker påstandene:

Les også

- Flyktningene er lykkejegere som reiser frivillig for et bedre liv i Europa

Må ha med pass

Det medførte blant annet at også nordiske borgere måtte ha med pass eller internasjonalt identitetskort ved innreise til Norge.

Politiet opplyste at delvis kontroll på indre Schengen-grenser gjør at nordiske borgere som skal ut og reise, må ha med pass eller førerkort, mens EU-borgere som skal ut og reise må ha med pass eller godkjent identitetskort.

 1. Les også

  Kurz: - Østerrike må innføre grensekontroll raskt

 2. Les også

  Tyskland gjeninnfører grensekontroll

 3. Les også

  Tyskland strever med å håndtere flyktningstrømmen

 4. Les også

  Ungarsk politi i alarmberedskap

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Migrantkrisen i Europa

Relevante artikler

 1. VERDEN

  I 2015 ble migrantene ønsket velkommen til Europa. Nå vil de møte piggtråd, grensegjerder og interneringsleirer.

 2. VERDEN

  Grensegjerdene reiser seg igjen midt i Europa. Det grenseløse EU er i ferd med å dø.

 3. VERDEN

  Tyskland sender hundrevis av flyktninger tilbake til Østerrike hver dag

 4. VERDEN

  For 30 år siden fikk en piknik jernteppet i Europa til å revne.

 5. VERDEN

  Ingen harde ord da Merkel og Orban mintes jernteppets fall i Ungarn

 6. VERDEN

  Et helt land vil avvise alle migranter. Det støtter Tünde Fodor for å sikre barnas fremtid.