Nå kommer sanksjonene mot Russland: – Putin vil være en pariah på den internasjonale scenen

Putins nærmeste, oligarker og russiske banker er allerede rammet av sanksjoner. Russland skal stenges ute fra den internasjonale økonomien. Målet: Å gjøre det umulig for Russland å finansiere krigen.

USAs president Joe Biden presenterte sanksjonene mot Russland torsdag kveld.

Natt til torsdag startet Russland en omfattende militæroperasjon og invasjon av hele Ukraina. Vestlige land har varslet at dette vil få store konsekvenser for russerne.

Allerede er det innført en rekke sanksjoner etter den russiske anerkjennelsen av Donetsk og Luhansk som selvstendige stater. Statsledere fra store deler av Vesten har varslet at en invasjon vil bringe med seg nye, knallharde sanksjoner. Disse skal gjøre vondt for Putin.

Onsdag møtes G7-landene for å bli enige om tøffere sanksjoner rettet mot Russland. Det er også ventet at EU og andre land vil komme med nye sanksjoner etter G7 har kommet med sine.

– Vesten har forberedt sanksjoner. Putin vil måtte betale en høy pris for dette, sier Tysklands forbundskansler Olaf Scholz torsdag.

USAs president Joe Biden bekrefter at G7-lederne er blitt enige om «overveldende» sanksjoner og andre økonomiske tiltak for å straffe Russland.

I en tale torsdag kveld varslet han nye og sterke sanksjoner mot Russland.

– Dette kommer til å koste Russlands økonomi stort umiddelbart, og over tid.

Biden sa at sanksjonene ville ramme 1400 milliarder dollar - tilsvarende 12.000 milliarder kroner - i russiske eiendeler.

  • Russiske verdier i USA vil bli gjort utilgjengelige.
  • Sanksjoner vil ramme en rekke personer fra den russiske eliten og deres familier.
  • Flere russiske banker blir blokkert. I tillegg blir det innført eksportkontroll.
  • USA vil hindre russerne i å handle med internasjonal valuta.

– Putin vil være en pariah på den internasjonale scenen, sier Biden.

Noen timer senere kom EU med sine saksjoner. EU-lederne er enige om å innføre sanksjoner mot den russiske finanssektoren. Det innføreres sanksjoner mot energi- og transportsektoren. Det innføres også eksportkontroll og flere russiske borgere svartelistes.

Joe Biden utelukker ikke å innføre sanksjoner direkte rettet mot Russlands president Vladimir Putin.

Den amerikanske presidenten sier at sanksjoner direkte rettet mot Putin fortsatt er aktuelt, men svarte ikke på spørsmål om hvorfor denne typen sanksjoner ikke var en del av de nye sanksjonene.

– Det er ikke en bløff, sa Biden under pressekonferansen i Det hvite hus torsdag.

Tysklands forbundskansler Olaf Scholz etter å ha gitt en uttalelse om situasjonen i Ukraina torsdag. Det er ventet at Tyskland og flere land vil komme med nye sanksjoner mot Russland torsdag.

Sanksjonerer Putins tidligere svigersønn

Boris Johnson talte torsdag i Underhuset. Der tok han opp de nye sanksjonene Storbritannia vil rette mot Russland. Dette er noen av sanksjonene:

  • Det russiske flyselskapet Aeroflot får forbud mot å lande i Storbritannia. Det innføres også sanksjoner mot det internasjone flyselskapet Yury Slyusar.
  • Over hundre personer og selskaper vil bli direkte rammet av sanksjonene. Putins tidligere svigersønn Kirill Sjamalov er blant personene som rammes direkte av sanksjonene.
Fly fra Aeroflot fotografert på Sheremetyevo flyplass utenfor Moskva i 2015.
  • Det opprettes en ny avdeling for å sørge for at oligarker ikke slipper unna sanksjonene.
  • Det innføres handelsrestriksjoner. Og russiske banker vil ikke få tilgang til Sterling.

– Vi vil jobbe utrettelig for å stenge Russland ute fra den internasjonale økonomien, sier Johnson.

Britene fryser midlene til Vladimir Putins tidligere svigersønn Sjamalov. Han får også et reiseforbud, opplyser britiske myndigheter. En rekke russiske bankledere får sine midler fryst og får innreiseforbud.

Boris Johnson på vei til Underhuset torsdag.

Går etter den russiske eliten

Canadas statsminister Justin Trudeau annonserte torsdag deres sanksjoner mot Russland. Disse går blant annet etter 62 personer og deres familier, som er en del av den russiske eliten. Blant annet rammes Wagner-gruppen, en russisk paramilitær organisasjon.

Regjeringen i Canada går også etter medlemmer av det russiske sikkerhetsrådet, blant annet forsvarsministeren, justisministeren og finansministeren, opplyser Trudeau.

Dette vet vi om sanksjonene som allerede er på plass:

EU: Kutter tilgangen til finansmarkedet

EUs sanksjoner skal gjøre «skikkelig vondt», sa Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian tirsdag kveld. Onsdag ble EU enige om den første pakken med sanksjoner. Detaljene er så langt ikke kjent, men i grove trekk er de:

  • Rettet mot banker som finansierer det russiske militæret og andre operasjoner i området.
  • De retter seg også mot den russiske regjeringen og statens evne til å få tilgang til EUs finansmarkeder, kapital og tjenester. Det er også varslet at sanksjonene vil være rettet mot handel med EU fra de to utbryterrepublikkene.

Tyskland: Stopper Nord Stream 2

Et av de mest oppsiktsvekkende grepene er blitt tatt av Tyskland. Der besluttet forbundskansler Olaf Scholz å stanse godkjenningen av den omstridte gassrørledningen Nord Stream 2. Gassrøret skulle frakte russisk gass til Tyskland gjennom Østersjøen. Russland er normalt den største eksportøren av gass til EU. Nord Stream 2 kan doble eksporten til Tyskland.

USA har også støttet tyskernes avgjørelse. President Joe Biden har instruert sin administrasjon om å ilegge sanksjoner mot Nord Stream 2 AG og selskapets ledere.