Orkanen «Ida» har truffet land i USA – kan bli verste storm på 170 år

Vinder på 240 km/t og stormflo på fem meter idet orkanen traff den amerikanske golfkysten søndag.

En mann går forbi restene av et tak som har blåst av en bygning i sentrum av New Orleans. Orkanen «Ida» traff byen søndag ettermiddag, lokal tid.

Uværet traff land i Louisiana like før klokken 12 lokal tid (kl. 19 i Norge), melder den lokale avisen Nola.com.

Den har ført med seg enormt kraftige vindkast, flom og bølger som skyller langt innover land – over store deler av kysten i delstaten Louisiana, ifølge National Hurricane Center.

Nesten 423.000 abonnenter har mistet strømmen, ifølge journalist Christina Watkins for lokal-tv-kanalen WDSU. Det meldes om skader på hus og infrastruktur, men foreløpig ser det ikke ut til at dikene rundt New Orleans vil briste, sier guvernør John Bel Edwards.

Nå er det flomvarsel også i New Orleans, skriver CNN.

President Joe Biden holdt pressekonferanse klokken 14.30 lokal tid, der han karakteriserte «Ida» som livstruende og innstendig ba folk lytte til myndighetenes råd.

Rundt klokken 15.30 lokal tid ble det lagt ut video på Twitter som skal vise taket som blåser av et lokalt sykehus, Lady of the Sea Hospital i Galliano, sør for New Orleans.

Flere ferjer skal ha løsnet fra fortøyningene og flyter fritt i stormen, melder lokalavisen Nola.

Livekameraet under viser situasjonen i New Orleans’ kjente hovedgate Bourbon street.

Oppgradert til kategori fire

Hele den amerikanske golfkysten opplever også kraftig regn fra søndag morgen. Det er varslet 600 millimeter nedbør flere steder.

Meteorologene frykter store ødeleggelser som følge av vind, flo og regn.

«Ida» ble søndag formiddag oppgradert fra en kategori tre orkan til en kategori fire orkan. Det er det nest høyeste trinnet på skalaen.

I områdene nær kysten er folk evakuert. Det er ventet at uværet vil ramme den østlige delen av Mississippi, og golfkysten langs Alabama og Florida.

Stormen beveger seg nå nordover med en hastighet på rundt 20 killometer i timen, melder National Hurricane Center.

Videre er det ventet at orkanen vil følge en nordøstlig retning innover USA, samtidig som den svekkes betydelig.

Stiller bedre forberedt enn i 2005

Guvernør i Louisiana John Bel Edwards, advarte lørdag om at orkanen kan bli en av de kraftigste som har rammet delstaten siden 1850.

Han mener de neste 24 til 36 timene vil være kritiske for delstaten, ifølge CNN.

Orkanen «Ida» treffer New Orleans på nøyaktig samme dag som orkanen «Katrina» i 2005. Selv om Katrina ikke var like kraftig, la den 80 prosent av byen under vann. 1800 mennesker mistet livet i katastrofen.

Ida har truffet land rundt 64 kilometer vest for der Katrina traff for 16 år siden.

Slik så det ut i New Orleans etter at orkanen «Katrina» traff byen i august 2005.

Guvernør Edwards mener likevel at de stiller bedre forberedt i år. Siden 2005 har amerikanske myndigheter investert millioner i å forbedre infrastrukturen rundt demningene som beskytter byen.

President Joe Biden omtalte lørdag uværet som «svært farlig» og oppfordret folk til å «være på vakt og stille forberedt». Han har også beordret føderal hjelp til delstaten.