Orkanen Ida herjer i Louisiana. Over én million mennesker står uten strøm.

Orkanen Ida slo søndag inn over land i Louisiana som en av de kraftigste som er registrert. Den har forårsaket store skader, og minst én person har mistet livet.

En mann går forbi et hustak som er blitt blåst av en bygning i French Quarter i New Orleans.
  • President Joe Biden erklærer unntakstilstand i Louisiana etter at guvernør John Bel Edwards ba om det tidligere søndag. Dermed får delstaten føderal hjelp.
  • Én person har mistet livet etter orkanen. Personen i Baton Rouge-forstaden Prairieville døde av skadene etter at et tre veltet.
  • Ida er nedgradert til en kraftig kategori 1-storm, skriver NBC News mandag morgen.
  • Hele New Orleans har mistet strømmen. Over 1 million kunder var uten strøm i Louisiana og nabodelstaten Mississippi natt til tirsdag lokal tid.
  • Det er utstedt farevarsel for springflo en rekke steder i Louisiana, blant annet i New Orleans.
En kvinne og et barn i New Orleans forsøker å skjerme seg for den sterke vinden.

Store skader

Orkanen har ført til betydelige materielle skader, og får skylden for minst ett dødsfall. Sheriffen i Ascension fylke skriver at én person i Baton Rouge-forstaden Prairieville døde av skadene etter at et tre veltet. Avdøde var en 60 år gammel mann, skriver nyhetsbyrået Reuters.

I tillegg har hele New Orleans mistet strømmen. Det gjør byens nesten 400.000 innbyggere enda mer utsatt for flom. Samtidig står de uten aircondition i svært høye sommertemperaturer.

Til sammen var mer enn én million kunder uten strøm i Louisiana og nabodelstaten Mississippi natt til tirsdag lokal tid, ifølge overvåkingstjenesten Poweroutage.

I New Orleans brukes strøm fra leverandøren Entergy som reserveløsning for pumpene som fjerner vann fra gatene. Men det ventes at de store regnmengdene fra Ida vil sette systemet på prøve.

Det meldes om skader på hus og infrastruktur, men foreløpig ser det ikke ut til at dikene rundt New Orleans vil briste, sa guvernør John Bel Edwards søndag.

En video lagt ut av meteorologen Reed Timmer på Twitter viser et ødelagt hus og en veltet strømstolpe.

– Jeg klarer ikke finne ord for hvor mye verre dette kommer til å bli, skriver meteorologen, som har lagt ut flere videoer av stormen i Houma i New Orleans.

45 år gamle Michael Lewis var vitne til at taket på huset hans blåste bort. Et gjerde var sendt inn i et av vinduene. Siden stormen fortsatt pågikk, fikk han ikke sjekket resten av skadeomfanget.

– Det er alt for farlig å gå ut nå, forteller han til Reuters.

NBC-journalisten Jay Gray forsøkte å rapportere fra New Orleans mens orkanen herjet. Det viste seg å være lettere sagt enn gjort:

Et sikkerhetskamera fra en brannstasjon i Delacroix viser orkanens raske utvikling. Opptaket er fra en tidsperiode på én time.

Blant de kraftigste

Ida traff Louisiana som en kategori 4-orkan med vindhastighet på 67 meter i sekundet. Den er den femte kraftigste orkanen som noen gang har rammet fastlands-USA.

Etter noen timer ble Ida nedjustert til kategori 2 mens den beveget seg innover i delstaten. Mandag morgen ble den igjen nedjustert til kategori 1, skriver NBC News.

Områdene som ligger an til å bli hardest rammet, rommer blant annet petrokjemiske anlegg og viktige havner. Det er også en del av USA der lav vaksinasjonsrate og spredning av delta-varianten har ført til tiltagende koronasmitte.

I New Orleans planlegger sykehusene å holde fortet med nesten fulle avdelinger, tross uværet. Årsaken er at sykehus andre steder i området lider under like stort press og har lite plass til evakuerte pasienter. Samtidig utgjør tilfluktslokaler en risiko for smittespredning.

President Joe Biden advarte søndag mot enorme ødeleggelser.

– Det viktigste jeg kan si nå, er at alle burde lytte til hva de lokale myndighetene sier om hvor alvorlig dette er. Det gjelder ikke bare New Orleans og kysten, sier Biden.

Han kaller stormen livsfarlig, men sier at USA aldri har vært så godt forberedt på en orkan før.

Både Louisiana og nabodelstaten Mississippi får føderal krisehjelp. President Joe Biden erklærer har erklært unntakstilstand i Louisiana etter at guvernør John Bel Edwards ba om det tidligere søndag.

Flere dro ut for å se på naturkreftene som var i spill før orkanen Ida slo inn over New Orleans.

16 år etter Katrina

Orkanen traff land på dagen 16 år etter at Katrina rammet Louisiana og Mississippi.

Katrina fikk skylden for 1.800 dødsfall. Det ble katastrofal flom da dikene rundt New Orleans brast. Dikene har siden blitt kraftig forsterket, og de lokale myndighetene tror ikke vann fra Ida vil kunne trenge igjennom.

Det er imidlertid frykt for at byens systemer med pumper, rør og kanaler kan svikte, om det, som meldt, kommer opp mot en halvmeter med regn.

Louisiana-guvernør John Bel Edwards ba søndag delstatens innbyggere om å forbedere seg på at det kan bli tøft i ukene som kommer.

– Mange, mange mennesker kommer til å bli satt på prøve på måter vi kun kan forestille oss i dag, sa han.

Erfaringene fra orkanen for 16 år siden gjør også at mange er ekstra nervøse. Janet Rucker har bodd i New Orleans hele livet. Søndag søkte hun ly på et hotell sammen med hunden sin.

– Jeg fikk nesten et angstanfall da jeg fikk vite at dette skjedde på årsdagen til Katrina. Dette er ikke bra for nervene og psyken vår, sier hun til Reuters.

Innbyggere på vannscooter frakter en kano til et hus under flom i Mississippi, der Ida også skaper kaos.

Rakk ikke evakuere

Allerede før selve orkanen slo inn, fikk innbyggerne i Louisiana kjenne på uværets krefter. Folk våknet til kraftig vind søndag. Vinden rev løs markiser, og vannet sto opp av brakkvannssjøen Lake Ponchartrain ved New Orleans. Båter løsnet fra moringene de var festet i. I Mississippi-elven har uværet endret kursen på strømmen.

Myndighetene har oppfordret folk til å forlate New Orleans, men rakk ikke sette i gang en påkrevd evakuering av byens 390.000 innbyggere fordi Idas styrke har økt så raskt.

Flere hundre redningsarbeidere er på plass i Louisiana. Forsvaret har sendt spesialister i å reparere strømbrudd til delstaten.

– Vi er så klare som vi kan få blitt, sier guvernør Edwards.