Aleksej Navalnyj dømt til ni år i fengsel for svindel

Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj er funnet skyldig i svindel. Nå er han dømt til ni års fengsel i en straffekoloni.

Alexej Navalnyj er dømt for svindel. Bildet er tatt i rettssalen 15. mars.

Fra før soner han en dom på to og et halvt år i en straffekoloni på grunn av brudd på meldeplikten etter en tidligere betinget dom. Bruddene på meldeplikten var forårsaket av at han lå i koma sommeren og høsten 2020, og hans allierte har beskrevet dommen som politisk motivert.

Saken han nå er dømt i handler om ytterligere bedragerianklager, knyttet til organisasjonene han driver, og forakt for retten. Separat pågår det en etterforskning av påstått ekstremisme som kan gi ytterligere opptil ti års fengsel.

Også to av Navalnyjs advokater skal ha blitt arrestert etter han fikk dommen.

Olga Mikhailova og Vadim Kobzev ble pågrepet mens de sto og snakket med journalister utenfor straffeanstalten i byen Pokrov der rettssaken pågikk.

Det forteller en journalist fra nyhetsbyrået AFP som selv var til stede.

Advopkatene ble løslatt igjen ikke lenge etter. Det skriver Vadim Kobzev, en av advokatene, på Twitter.

Navalnyj er blitt særlig kjent for sine avsløringer av korrupsjon i det russiske maktapparatet. Han og en rekke av hans nærmeste medarbeidere og støttespillere er terrorlistet av myndighetene.

Russiske påtalemyndigheter skal nå etter planen flytte Navalnyj til et høysikkerhets straffekoloni i 13 år, siktet for bedrageri og forakt for retten.

Forsøkt forgiftet

Navalnyj har levd et farlig liv som opposisjonspolitiker i Russland. Han er blitt fengslet 13 ganger, forgiftet og angrepet med syre. Sist i fjor sommer ble han forgiftet og det var frykt for at han ikke ville overleve.

Navalnyj skal ha drukket en kopp te på flyplassen i den sibirske byen Tomsk morgenen 19. august i fjor. Han var på vei til Moskva. Det er det eneste han skal ha drukket denne morgenen. Navalnyj skal ha vært i byen for å verve frivillige ifølge sin egen Instagram.

Regimekritikeren kollapset på flyet. Det måtte nødlande i Omsk, der han ble fraktet til sykehus med ambulanse og senere lagt i respirator og koma på intensivavdelingen. På sosiale medier florerte det videoer av opposisjonslederen i store smerter på flyet.

Han ble etter hvert flyttet til et sykehus i Berlin. Spekulasjonene om hva som hadde skjedd florerte i etterkant av forgiftingen. En rekke statsledere fordømte angrepet og krevde at det ble gjennomført en grundig etterforskning.

Anklaget for ekstremisme

Fra før soner Navalnyj en dom på to og et halvt år i en straffekoloni på grunn av brudd på meldeplikten etter en tidligere betinget dom. Bruddene på meldeplikten skyldtes at han lå i koma i Tyskland i etter han ble forgiftet.

Navalnyj mener selv det var den russiske sikkerhetstjenesten som forgiftet ham. Dette er blitt avvist av russiske myndigheter.

Saken han nå er dømt i, handler om ytterligere bedragerianklager, knyttet til organisasjonene han driver, og forakt for retten. Den kan føre til en betydelig forlenging tiden han må sitte fengslet.

Separat pågår det en etterforskning av påstått ekstremisme som kan gi ytterligere opptil ti års fengsel.

Navalnyj er blitt særlig kjent for sine avsløringer av korrupsjon i det russiske maktapparatet. Han og en rekke av hans nærmeste medarbeidere og støttespillere er terrorlistet av myndighetene.

Brutal fengselskultur

Navalnyj skal innkvarteres i en høysikkerhets straffekoloni. Flere av straffekoloniene stammer fra Gulagtiden, med arbeidsleirer. I motsetning fra hva vi kjenner fra norske fengsler er ikke innsatte innlosjert i celler, men i frittstående brakker. Her kan flere titalls menn bo sammen.

Den åpne planløsningen, lite modifisert siden gulag-tiden, har gjennom tiårene gitt opphav til en grov, ofte brutal fengselskultur som krever omsorg for å navigere, skriver avisen The New York Times.

Fengselskulturen har formet et eget hierarki mellom de innsatte. Det kan bli ubehagelig og farlig å havne langt ned i dette maktsystemet. Det finnes eksempler på politiske fanger som har klart seg forholdsvis bra bak murene.

Mr. Margolin, som ble fengslet i 2014 for sin rolle i protester mot myndighetene, sa at han med hell søkte hjelp fra kriminelle «myndigheter» for å forsvare seg mot en aggressiv medinnsatt. Hjelpen kom, sa han, delvis fordi han ble dømt for å ha angrepet en politimann i en protest, skriver The New York Times.