Verden

Flere målinger: Putin ligger an til å beholde flertallet

De aller siste valglokalene i Russland har stengt. Tidlig i opptellingen ligger det an til seier til regjeringspartiet, som ventet på forhånd.

Medlemmer i den russiske valgkommisjonen teller stemmer i en landby utenfor Omsk i Russland.
  • NTB
  • Anders Veberg
    Journalist

Opptellingen er i gang i Russland etter at valglokalene stengte. Det ligger an til en klar seier til Vladimir Putins regjeringsparti, selv om det får færre stemmer enn i 2016.

Det tre dager lange valget nærmer seg nå slutten mens stemmene telles opp i det enorme landet, som spenner seg over hele elleve tidssoner.

Etter at 9 prosent av stemmene er telt opp, har regjeringspartiet Forente Russland foreløpig en oppslutning på 38,75 prosent, mens Kommunistpartiet har 25,06 prosent, ifølge Valgkommisjonen.

Valget anses som en sentral del av Putins plan om å befeste sitt grep om makten i forkant av presidentvalget i 2024, hvor flertall i Dumaen er essensielt.

I teorien er alle de 450 setene i Dumaen, underhuset i nasjonalforsamlingen, i spill. Regjeringspartiet Forente Russland er imidlertid på forhånd ventet å gå seirende ut.

En valgdagsmåling gjennomført av INSOMAR og publisert av det russiske nyhetsbyrået RIA gir Forente Russland 45 % av stemmene.

Spenningen ligger i om Putins parti får rent flertall, over halvparten, eller to tredjedels flertall, altså et konstitusjonelt flertall.

– Med over halvparten av setene vil de kunne få gjennom alle lover og forslag uten å måtte forhandle med opposisjonen. Med to tredjedeler kan de også endre grunnloven på egen hånd, sier seniorforsker i Norsk utenrikspolitisk institutt, Helge Blakkisrud til NRK.

Den Kreml-kritiske avisen Novaja Gazeta skriver på Twitter at målingene og de foreløpige resultatene tyder på at Forente Russland kanskje ikke får konstitusjonelt flertall.

Ble nektet å stille

Kreml har ryddet mange av rivalene av banen allerede før valget. Opposisjonelle er blitt satt i fengsel, pågrepet eller enkelt og greit nektet å stille.

Anklager om valgfusk og press mot velgerne har preget valget fra første dag, og uavhengige observatører fra velgerrettighetsorganisasjonen Golos har meldt om tusenvis av brudd på prosedyrene. I forkant viste meningsmålinger at Putins parti ville få 31 prosent av stemmene.

Observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (Osse) har ikke vært til stede, på grunn av uenighet om vilkårene Russland har satt. Russland ønsket også å bare tillate et lite antall.

Les også

  1. Aftenposten mener: Ufritt valg i Russland

  2. Han utfordret Putin. Da fikk han et brev som skulle forandre livet hans.

Les mer om

  1. Russland
  2. OSSE
  3. Valg