Ukraina får ny våpenkraftpakke fra USA. – Ekte amerikansk lederskap, sier Stoltenberg
WASHINGTON D.C. (Aftenposten): Nato-sjefen har en rekke besøk i Washington D.C. denne uken.
USAs utenriksminister Antony Blinken og Nato-sjef Jens Stoltenberg bor på hver sin side av Atlanterhavet, men ser likevel svært mye til hverandre.
– De siste 15 månedene har jeg tilbrakt mer tid i Brussel enn i noen annen by bortsett fra Washington D.C., sa Blinken under en pressekonferanse onsdag formiddag i det amerikanske utenriksdepartementet.
Departementet omtales ofte som Foggy Bottom, nabolaget det ligger i.
Pressekonferansen fant sted etter at de to hadde hatt nok et møte. Der brukte Blinken anledningen til å skryte av Stoltenbergs «sterke og stødige lederskap» gjennom Ukraina-krigen.
– Vi er veldig, veldig glade for at han bestemte seg for å fortsette i jobben, sa Blinken.
Ny kraftpakke
Stoltenberg kom på besøk til Washington samme dag som det ble klart at USA sender rakettsystemet Himars til Ukraina.
– Dette er akkurat hva de trenger for å forsvare seg mot russerne, sa Blinken.
Også Nato-sjefen var fornøyd med beslutningen.
– Dette er et eksempel på ekte amerikansk lederskap, sa Stoltenberg.
Det nye våpensystemet er det tyngste og mest avanserte USA har gitt til ukrainerne til nå i krigen, og beslutningen kom etter flere uker med krevende diskusjoner i Washington.
På en side ønsker administrasjonen å hjelpe Ukraina med å stå imot russerne. På den annen side har flere advart om at avanserte rakettsystemer gir ukrainerne muligheten til å treffe mål dypt inne i Russland, noe som vil kunne føre en kraftig eskalering av konflikten.
Russisk sinne
Russerne har, som ventet, reagert svært negativt på nyheten. De mener det øker faren for at krigen i Ukraina trappes opp og blir en stor krig mellom Russland og USA.
– Vi mener at USA kaster bensin på bålet med vilje, sier Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov, ifølge NTB.
Amerikanerne sier på sin side at ukrainerne har gitt dem forsikringer om at de ikke vil bruke det nye våpensystemet mot mål inne i Russland.
Ifølge Blinken er USAs mål å gi ukrainerne en så sterk hånd som mulig ved et fremtidig forhandlingsbord. Under pressekonferansen pekte Stoltenberg på at de aller fleste kriger avsluttes med en fremforhandlet fredsløsning.
– Men det som skjer ved forhandlingsbordet, er selvfølgelig fullt og helt avhengig av situasjonen på slagmarken, sier Nato-sjefen.
Toppmøte om fire uker
Stoltenbergs besøk til Washington er en del av forberedelsene til alliansens toppmøte i Madrid i slutten av juni. Der blir krigen i Ukraina, styrkingen av Nato i Øst-Europa og den planlagte innlemmelsen av Sverige og Finland som Nato-medlemmer, sentrale temaer.
Disse sakene preger også møtene i USAs hovedstad denne uken. I Nato jobbes det nå på spreng med å løse floken knyttet til Tyrkias innsigelser mot svensk og finsk medlemskap.
– Målet mitt er å ha dette på plass før toppmøtet, men 30 allierte må bli enige, sa Stoltenberg.
Han viste til at Sverige og Finland har sagt seg villige til å diskutere Tyrkias krav.
– Mer enn kvalifisert
Også Blinken sa at han er «trygg på» at den krevende situasjonen vil løse seg.
– Sverige og Finland er mer enn kvalifisert for å bli med i Nato, slo Blinken fast.
I tillegg til utenriksminister Blinken, skal Stoltenberg møte forsvarsminister Lloyd Austin, nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan og CIA-sjef William J. Burns.
Stoltenberg skal også holde foredrag ved Johns Hopkins-universitetet.
Interessert i USA? Følg korrespondenten på Instagram (@oysteinlangberg) og Facebook.
Få også med deg den ukentlige podkasten Aftenpodden USA. Den har nå en egen feed i Itunes og Spotify. Søk og abonner på «Aftenpodden USA» der du hører på pod.