Verden

Fikk ingen advarsel

Britisk politi fikk ingen advarsel før det ble sprengt flere bomber samtidig i London torsdag morgen. Minst 37 personer ble drept i undergrunnsbanen.

  • Trond Eide
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det ble sprengt bomber på fire ulike steder i morgenrushet i London torsdag.

Noen timer senere kunne statsminister Tony Blair slå fast at London var rammet av det verste terrorangrepet i britisk historie.

Den første bomben eksploderte på Liverpool Street Station kl. 8.49 lokal tid. De første rapportene pekte på at eksplosjonen på undergrunnsbanen skyldtes en forstyrrelse i strømforsyningen.

Men det ble straks klart at dette var noe mye mer alvorlig. For kort tid senere gikk flere bomber av.

Ukjent antall døde

Scotland Yard bekrefter at det smalt bomber på fire steder. Disse stedene er:

  • Området ved Russell Square og Kings Cross stasjon
  • Området ved Moorgate, Aldgate og Liverpool Street stasjon
  • Edgware Road stasjon
  • Tavistock Square, der en buss ble blåst i stykker av eksplosjonen
    I en pressekonferanse torsdag ettermiddag informerte Brian Paddick, som er nestsjef i Londons Metropolitian Police, at det bekreftede antallet døde i undergrunnsnettverket så langt var 37 personer.

21 av disse døde i eksplosjonen ved Kings Cross.

Minst 700 personer ble skadet. 300 ble kjørt til sykehus i ambulanse. For 45 av dem er tilstanden enten kritisk eller alvorlig.

Det er imidlertid klart at minst flere personer også mistet livet i busseksplosjonen, men politiet kan ikke så langt si hvor mange som ble drept der.Torsdag kveld ble det opplyst at minst to mennesker mistet livet i forbindelse med bussbomben. Veggen på en bygning i nærheten, som tilhører British Medical Association, hadde tydelige merker etter blod oppover veggen etter angrepet.

"Storbritannia brenner

Kilder i sikkerhetstjenesten mistenker al-Qaida for å stå bak terrorangrepene i London. Via en islamistisk nettside har terrornettverket tatt på seg ansvaret for bombene.

På nettsiden heter det blant annet: "Storbritannia brenner nå av redsel, frykt og panikk".

Under pressekonferansen torsdag ettermiddag opplyste imidlertid politiets nestkommanderende Brian Paddick at de ikke har mottatt noen henvendelse fra noen gruppe som har påtatt seg ansvaret. Det er heller ikke slått fast om meldingen på nettstedet er ekte.

— Vi vet heller ikke om dette dreier seg om selvmordsbombere eller om noen for eksempel hadde satt fra seg baggasje med eksplosiver på disse stedene. Vi vet heller ikke foreløpig hva slags eksplosiver som er brukt, sa Paddick.

IRA avviser

IRA benekter enhver medvirkning i terrorangrepet.

Britisk politi opplyser at de ikke fikk noen form for advarsel om terrorangrepene på forhånd.

— Dette var et anslag som var beregnet på å drepe uskyldige mennesker, konstaterte Paddick.

Det finnes et stort antall overvåkingskameraer på stedene der terroristene slo til, og britisk politi vil nå prioritere å granske disse opptakene i jakten på de skyldige.

Gjerningsmennene slo til mens London var uvanlig sårbart, fordi store deler av byens antiterrorpoliti var sendt til G8-toppmøtet i Skottland.

Det er ennå ikke kjent hvor mange som ble drept av bussbomben på Tavistock Square.
Det var tydelige merker etter blod på veggen til British Medical Association, som er like ved stedet der bussen ble sprengt.