Verden

Lekkasje: Facebook lot seg presse til strengere sensur i Vietnam

Etter press fra vietnamesiske myndigheter skal Facebook ha økt sensuren av regimekritiske innlegg. Avgjørelsen skal ha blitt tatt av toppsjef Mark Zuckerberg.

En rekke interne dokumenter om Facebook er blitt lekket til mediene gjennom lekkasjen «Facebook papers»
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Zuckerberg er kjent for å snakke tydelig om ytringsfrihet. Tidligere har han nektet å fjerne innhold som er villedende eller ondsinnet.

Men i Vietnam skal selskapet ha blitt presset av myndighetene til å slå hardere ned på «antistatlige» innlegg. Det skal ha skjedd i forkant av partikongressen til kommunistpartiet i januar i fjor, skriver The Washington Post.

Facebook skal ha fryktet å bli stengt ute av det vietnamesiske markedet.

Avgjørelsen om å gå med på kravene, skal ha blitt tatt av Zuckerberg personlig. Det forteller tre kilder som kjenner saken.

Avsløringen er del av «Facebook papers». Det er en massiv dokumentlekkasje som kommer fra varsleren Frances Haugen. Tidligere har The Wall Street Journal skrevet en rekke saker basert på materialet. Nå er det også blitt gransket av 17 andre mediehus i USA.

Talsperson Dani Lever i Facebook sier at anklagene baserer seg på utvalgte dokumenter som er fremstilt feil og ute av kontekst.

– På samme måte som alle andre plattformer, må vi konstant gjøre vanskelige avveininger mellom ytringsfrihet, hatprat, sikkerhet og andre forhold. Vi tar ikke disse avgjørelsene i et vakuum, vi lener oss på input fra våre egne team, i tillegg til eksterne eksperter på temaene, sier Lever.

Les også

  1. The Wall Street Journal: Facebook har egen VIP-avdeling for 5,8 mill. brukere

  2. Profitt eller ytringsfrihet? Nå må Facebook velge, mener forskerne.

Les mer om

  1. Facebook
  2. Vietnam