Verden

Nord-Korea skjøt opp missil: Trump vil ha strengere sanksjoner

Et TV-program viser arkivbilder av Nord-Koreas leder Kim Jong-un på skjermer på togstasjonen i Seoul.
Forbipasserende på togstasjonen i Sør-Koreas hovedstad Seoul ser på bilder av Nord-Koreas rakettoppskytning søndag.

Sør-Koreas nyvalgte president fordømmer Nord-Korea testoppskyting av det som antas å være en ballistisk rakett under et krisemøte i landets sikkerhetsråd. 

  • NTB

Moon Jae-in innkalte Sør-Koreas sikkerhetsrådgivere til møte etter at naboene i nord skjøt opp et uidentifisert missil få dager etter at han ble valgt som president. På møtet kalte han oppskytingen en «hensynsløs provokasjon».

Den amerikanske stillehavskommandoen bekrefter oppskytingen, og opplyser at den fortsatt undersøker hvilken type missil det er snakk om, men det skal ikke ha vært en langtrekkende rakett.

En militærkilde sier til nyhetsbyrået Yonhap at oppskytingen fant sted ved Kusong, nordvest for hovedstaden Pyongyang, like før klokken 5.30 lørdag morgen lokal tid.

President Donald Trump mener raketten var så nær Russland at han «ikke kan se for seg at Russland er fornøyd».

Trump vil ha sterkere sanksjoner

USAs president Donald Trump mener Nord-Koreas testoppskyting av et missil søndag bør føre til langt sterkere sanksjoner mot landet, melder Det hvite hus.

– La denne siste provokasjonen fungere som en oppfordring til alle nasjoner om å implementere langt sterkere sanksjoner mot Nord-Korea, heter det i en kort uttalelse fra Det hvite hus søndag.

– Nord-Korea har utgjort en avskyelig trussel altfor lenge. Sør-Korea og Japan har overvåket situasjonen tett sammen med oss, står det videre.

Raketten var ifølge presidenten så nær Russland at han «ikke kan se for seg at Russland er fornøyd».

Oppskytingen og USAs reaksjon kommer bare dagen etter at en nordkoreansk diplomat som nylig var i Oslo for å møte eksperter og tidligere embetsfolk fra USA, sa at Pyongyang er åpen for dialog med USA.

  • 24-åringen rømte fra Nord-Korea: Nå advarer hun mot en myk linje overfor diktaturet

Kina og Russland frykter opptrapping

I en uttalelse fra utenriksdepartementet i Beijing tar Kina avstand fra Nord-Koreas brudd på resolusjoner som er vedtatt av FNs sikkerhetsråd.

– Alle relevante parter bør vise tilbakeholdenhet, skriver departementet videre.

Russlands president Vladimir Putin er på en konferanse i Beijing om samarbeid mellom Asia og Europa. Både Kina og Russland sier de nå frykter en opptrapping av konflikten.

– Begge parter uttrykte at de var bekymret for en mer anspent situasjon, sier Putins talsmann Dmitrij Peskov.

– Alvorlig trussel

Raketten tilbakela 700 til 800 kilometer og landet i Japanhavet etter 30 minutter i luften, noe som tyder på at prøveoppskytingen var vellykket, ifølge Yonhap. Japans statsminister raser mot oppskytingen og kaller den «totalt uakseptabel» og en alvorlig trussel mot Tokyo.

– Vi protesterer på det kraftigste mot Nord-Korea, sier han og lover reaksjoner.

Hvis det er et ballistisk missil, er det Nord-Koreas første avfyring på to uker. Den forrige prøveoppskytingen var mislykket.

Sør-Koreas president Moon Jae-in har innkalt til krisemøte etter rakettoppskytingen. Her er han på telefon med Kinas president torsdag, da Moon ble valgt til Sør-Koreas nye president.

Åpen for forhandlinger med Trump

Moon hadde kun vært president i fire dager før han ble nødt til å innkalle til sitt første hastemøte. Da han tiltrådte som president, sa han at han ville bruke sin stilling til å inngå dialog med det nordkoreanske regimet.

Det vil i så fall innebære et markant skifte i det politiske forholdet mellom nabolandene. Hittil har Sør-Koreas tette bånd til USA ført til konflikter med nord, men Moon støtter en mykere linje overfor nabolandet.

Lørdag sa den nordkoreanske diplomaten Choe Son-hui at Pyongyang er villig til å møte Trump-administrasjonen for forhandlinger under de rette betingelser. Uttalelsen kommer etter et møte i Oslo med eksperter og embetsfolk fra USA.

Bryter med resolusjoner

I løpet av det siste halvannet året har Nord-Korea avfyrt en rekke missiler og gjennomført atomprøvesprengninger i strid med FN-resolusjoner. Siden 2014 har landet flere ganger prøveskutt raketter med en rekkevidde langt over grensen på 150 kilometer som FNs sikkerhetsråd har satt.

Nord-Korea har tidligere uttalt at landets mål er å utvikle langdistansemissiler som skal kunne treffe USAs fastland.

Tidligere i måneden ble USAs omstridte rakettskjold THAAD ferdig installert i Sør-Korea, og søndagens rakettoppskytning var den første siden THAAD kom på plass.

Les mer om

  1. Nord-Korea
  2. Moon Jae-in
  3. Sør-Korea
  4. Donald Trump