Verden

Japan åpner for at keiseren kan abdisere

Parlamentet i Japan vedtok fredag en lov som gjør det mulig for keiser Akihito å abdisere. Det kan innebære den første abdikasjonen i landet på 200 år. 

Det japanske parlamentet vedtok en lov fredag som åpner for at Akihito kan bli den første keiseren som abdiserer i landet på 200 år. (AP Photo/Koji Sasahara, File)

Den japanske keiseren Akihito (83) sjokkerte innbyggerne i landet i fjor, da han signaliserte at han ønsket å tre tilbake etter nesten 30 år som monark i landet.

Akihito har blitt behandlet for prostatakreft og har vært gjennom en hjerteoperasjon, og det er hans helseproblemer og alder som er bakgrunnen for hans ønske om å tre tilbake. Akhitos ønske viste seg å bli en utfordring, ettersom det ikke fantes en lov i Japan som regulerer hvordan en keiser trekker seg tilbake. Det har blitt regnet som en jobb for livet.

Fredag godkjente parlamentet i Japan en engangsregel som åpner for abdikasjon innen tre år, kun for Akihito. Den keiserlige abdikasjonen vil være den første i Japan på 200 år. Det forventes at keiserens eldste sønn, kronprins Naruhito (57), tar over keiserrollen i Japan.

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Avis: Japans keiser abdiserer i mars 2019

 2. VERDEN
  Publisert:

  Japans keiser abdiserer 30. april 2019

 3. VERDEN
  Publisert:

  Keiser Akihito tar farvel med Krysantemumtronen

 4. VERDEN
  Publisert:

  Japan har fått ny keiser

 5. VERDEN
  Publisert:

  Japans nye keiser hilste folket

 6. VERDEN
  Publisert:

  Kronprins Haakon til stede da Naruhito ble kronet til Japans keiser