Verden

To «grå menn» får de unge til valglokalene

Begge er blitt motarbeidet av sine respektive partier, men på grasrota og blant de yngre skaper de en voldsom entusiasme.

Valgdagsmålingene fra Storbritannia antyder at langt flere unge stemte ved årets valg. De ga sin stemme til Labour og Jeremy Corbyn. NEIL HALL / Reuters

 • Harald Stolt-Nielsen

Likhetene mellom Labour-leder Jeremy Corbyn og «den eneste sosialisten» i den amerikanske Kongressen, Bernie Sanders (74), er mange. Enkelte britiske medier har gått så langt som å gi Corbyn kallenavnet «Mini-Sanders».

Corbyn har blitt beskrevet som den mest venstrevridde Labour-lederen gjennom tidene, fått kallenavnet «røde Corbyn» og blir beskyldt for å være marxist. Sanders blir betegnet som den amerikanske kongressens eneste sosialist. Begge har klart å skape engasjement blant en velgergruppe som sjeldent møter opp, de unge.

 • Meningsmålerne, velgerne og samtlige partier. Alle er tapere i det britiske valget.

– Prinsippfaste og kompromissløse

Da britene stemte for å forlate den EU, var det de gamle som troppet opp i valglokalene; nå har du unge fått sin revansj.

«The Youthquake», eller «ungdomsjordskjelvet», spilte en viktig rolle for Labours økende oppslutning i meningsmålingene, skriver flere britiske aviser, deriblant The Guardian.

Øivind Bratberg, statsviter ved Universitetet i Oslo med britisk politikk som spesialfelt, mener det er interessant å sammenligne de to politikerne, som har klart å engasjere de unge.

– Det er klokt å sammenligne Corbyn og Sanders, selv om USA og Storbritannia er grunnleggende forskjellige på mange måter, sier Bratberg.

USAs største velgergruppe står politisk langt til venstre for sine foreldre. Bernie Sanders var den som engasjerte mest blant denne velgergruppen. AP / NTB scanpix

I mange andre land er det yngre politikere som fronter politikken som Sanders og Corbyn står for, blant annet Canadas statsminister Justin Trudeau, Frankrikes president Emmanuel Macron og USAs tidligere president Barack Obama.

– I Corbyn og Sanders tilfeller har det vært vel så viktig å ha en ringrev som har vist seg å være prinsippfast, som ikke har inngått kompromisser og som ikke har snudd kappen etter vinden, forklarer Bratberg.

Til tross for at både Corbyn og Sanders har med seg litt uheldig bagasje, appellerer de voldsomt hos yngre velgerne.

– De har stått for en annen samfunnsorden som innebærer et grunnleggende brudd med en del av vår tids nyliberale samfunnsorden. Dette har det vært en veldig appetitt for – spesielt i Storbritannia – og vi har sett lignende tendenser i USA, sier han.

Bratberg mener Corbyn ikke har forholdt seg til elitens maktkamp, og har klart å opparbeide seg stor tillit blant grasrota blant den politiske venstresiden i Storbritannia. Ruud, Vidar / NTB scanpix

Bratberg mener valgresultatet i Storbritannia skiller seg ut ved at den regulære venstresiden viste en fremgang, i sterk kontrast til andre europeiske valg.

– I Nederland og Frankrike ble valgene et oppgjør med høyreradikalisme, fremmedfiendtlighet og EU-skepsis. I Storbritannia har det dels vært et oppgjør om fordelingsspørsmål og Brexits form og fasong, forklarer han.

May gjorde Corbyn karismatisk

Det er ingen tvil om at de to er «grå menn», mener Storbritannia-ekspert og tidligere utenriksredaktør i Dagsavisen Per Edgar Kokkvold. Han tror at et ønske om klarere tale fra politikerne, er grunnen til Corbyn og Sanders’ popularitet.

– Det viser et savn etter politikere som ikke endrer profil etter hva de har mest å tjene på, noe Corbyn og Sanders ikke har gjort, sier Kokkvold.

Corbyns popularitet mener han May har mye av skylden for.

– Hun har absolutt ingen karisma, men hun har en viss troverdighet. Dette kom godt frem i valgkampen, for det så ut som at May bare ønsket å komme seg fortest mulig hjem. Dette gjorde at til og med Corbyn fremsto som karismatisk, mener Kokkvold.

Han trekker en sammenligning mellom Theresa May og Hillary Clinton, som få måneder før presidentvalget i USA beskrev president Donald Trumps velgere som en kurv av avskyelige mennesker («Basket of deplorables»).

– Hun viste forakt for vanlige velgere, og hun fortalte på den måten hva hun egentlig mener om vanlige folk, fremholder Kokkvold.

En svært lite karismatisk Theresa May har gjort Jeremy Corbyn mer populær, mener Per Edgar Kokkvold. Andrew Matthews / AP / NTB scanpix

Negativ trend – snur vinden?

Å få ungdommen til å møte opp på valglokalene i Vesten, har vist seg å være svært utfordrende. Selv om valgoppmøtet generelt i den vestlige verden er synkende, er det bekymringsfull hvor få unge som stemmer, skriver The Economist.

I Canada opplevde landet en voldsom vekst i 2015, populært kalt «Trudeau- effekten». Under valget i 2011 stemte kun 39 prosent av de unge i aldersgruppen 18–24. Fire år senere, da Trudeau sto på stemmeseddelen, økte andelen i den samme aldersgruppen som stemte, til 57 prosent.

I Storbritannia anslår en valgdagsmåling fra NME at 53 prosent i aldersgruppen 18–24 år stemte ved årets valg. Det var en økning på 12 prosent fra valget i 2015.

Hele 60 prosent i aldersgruppen 18–34 opplyser i den samme målingen at de stemte på Labour, og 66 prosent av 18–24 åringene stemte på Corbyns parti.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Emmanuel Macron
 2. Labour
 3. USA
 4. Storbritannia
 5. Bernie Sanders
 6. Jeremy Corbyn
 7. Valg i Storbritannia

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Ekspertenes dom: – Kan bety at Theresa May er ferdig

 2. VERDEN

  De gamle tok britene ut av EU mot de unges vilje. Nå har de tatt hevn.

 3. VERDEN

  Den nederlagsdømte sosialisten har overrasket alle. Må venstresiden skrote sin gamle suksessoppskrift?

 4. VERDEN

  Meningsmålerne, velgerne og samtlige partier. Alle er tapere i det britiske valget.

 5. KOMMENTAR

  Boris Johnson forteller hva som var det største sjokket ved å bli statsminister

 6. KOMMENTAR

  «De skyldige» for brexit | Per Edgar Kokkvold