Verden

Franske presidentkandidater tar pause i valgkampen etter Paris-angrepet

Marine Le Pen er blant presidentkandidatene i Frankrike. Hun lover en hard linje mot ekstremister dersom hun vinner. Foto: Kamil Zihnioglu / TT / NTB Scanpix

De tre mest populære franske presidentkandidatene tar en pause i valgkampen etter skytingen i Paris, men ingenting skal hindre valget, sier Frankrikes statsminister.

  • NTB

De tre mest populære kandidatene før søndagens presidentvalg i Frankrike, Le Pen, Fillon og Macron, melder at de tar en pause i valgkampen. Grunnen er hendelsene i Paris torsdag kveld.

En politimann ble skutt og drept på Champs-Élysées i Paris torsdag kveld. To andre er såret, mens angriperen ble skutt og drept av politiet. Politiet betegner foreløpig hendelsen som en «mulig terrorhandling», men dette er ikke bekreftet.

Regjeringen og sikkerhetsstyrerne er mobilisert, og ingenting kommer til å hindre gjennomføringen av valget i Frankrike, lover statsminister Bernard Cazeneuve.

Uttalelsen kommer dagen etter at én politimann ble drept og flere skadd i hovedgata Champs-Élysées i den franske hovedstaden.

– Ingenting skal hindre dette grunnleggende demokratiske øyeblikket for landet vårt, sier statsministeren ifølge avisa Le Figaro.

Han understreker viktigheten av å stå samlet.

– Uvitenhet og intoleranse må bekjempes, og det er samholdet som må få råde, sier statsminister Cazeneuve.

Le Pen lover hard linje mot ekstremister

– Vi hyller sikkerhetsstyrkene som gir sine liv for å forsvare våre, skrev Fillon på Twitter kort tid etter at hendelsene ble kjent.

Francois Fillon. Foto: Laurent Cipriani / TT / NTB Scanpix

Angrepet fant sted tre dager før den første runden i det franske presidentvalget. Frankrike er fortsatt i unntakstilstand etter en rekke terrorangrep.

Le Pen lover hard linje mot ekstremister

– Vi opplever konsekvensene av en slapp linje som har pågått i mange år, sa Le Pen i en tv-sendt debatt kort tid før skytingen. Hun lovet å føre en hard linje mot ekstremister og enhver som mistenkes for å være islamist.

– En presidents viktigste ansvar er å beskytte. Denne trusselen kommer til å være en del av livene våre i år som kommer, sa lederen for En marche! (Fremad!), Emmanuel Macron, i debatten.

I en fersk meningsmåling fra Elabe-instituttet har Macron passert Nasjonal front-leder Le Pen med 24 prosent mot hennes 23 i første valgomgang. Den konservative kandidaten François Fillon får 19,5 prosent.

Det franske presidentvalget går i to runder. Første runde holdes førstkommende søndag. De to kandidatene som får flest stemmer i første runde, går videre til en avgjørende runde

Trump: Det er forferdelige ting som foregår i verden

USAs president Donald Trump var på vei inn til en pressekonferanse i Det hvite hus da han ble orientert om hendelsen i Paris.

President Donald Trump lytter mens italias statsminister Paolo Gentiloni snakker under en pressekonferanse i Det hvite hus torsdag. De sender begge sine kondolanser til det franske folk. Foto: Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix

– Først og fremst vil vi fremme våre kondolanser fra vårt land til det franske folk. Det er forferdelige ting som foregår i verden i dag, sa presidenten.

Sammen med ham på pressekonferansen var Italias statsminister Paolo Gentolini, som også ønsket å uttrykke sin sorg overfor franskmennene.

Utenriksminister Børge Brende (H) uttrykker sin medfølelse med det franske folk og familiene til de den politimannen etter angrepet i Paris torsdag.

– Mine tanker og kondolanser til Frankrike i kveld etter de forferdelige angrepene, våre tanker er med familiene, skriver Brende på Twitter.

Les mer om

  1. Paris
  2. Donald Trump