Verden

Kø for å gi president Trump historietime etter bemerkninger om borgerkrigen

USAs president Donald Trump spurte i et intervju om hvorfor den amerikanske borgerkrigen måtte finne sted.

F.v.: Abraham Lincoln var USAs president i tidsrommet 1861–65 og ledet nordstatene i borgerkrigen mot sørstatene. Donald Trump ble innsatt som USAs president 20. januar 2017. Andrew Jackson var USAs president i tidsrommet 1829–37. Foto: AP/Reuters/NTB scanpix

  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Kunne den amerikanske borgerkrigen ha vært unngått hvis forhandlerne hadde vært bedre? Et intervju med president Donald Trump i den konservative avisen Washington Examiner har hisset opp historikere, kommentatorer og Trumps politiske motstandere.

Her er seks spørsmål og svar om det siste rabalderet.

1. Hva sa Trump?

«Hadde Andrew Jackson kommet litt senere, ville vi ikke hatt borgerkrigen. Han var en veldig tøff person, men hadde et stort hjerte.»

«Folk stiller ikke dette spørsmålet, men hvorfor var det en borgerkrig? Hvorfor kunne man ikke blitt enige?»

2. Stiller ikke folk spørsmålet?

Tja. Årsakene til borgerkrigen er pensum i amerikanske skoler, og ved universitetene gis det konstant forelesninger og undervises i emnet. Stadig vekk kommer nye bøker og forskning om borgerkrigen. Folk som søker amerikansk statsborgerskap, blir ofte spurt om årsaken til borgerkrigen.

Portrettet av Andrew Jackson kom opp på veggen som en de første endringene president Donald Trump gjorde da han overtok Det ovale kontor i januar. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix

3. Hvorfor brøt borgerkrigen ut?

Etter at Abraham Lincoln i 1860 vant presidentvalget uten seier i en eneste delstat i sør, erklærte sørstater samme år og i 1861 sin uavhengighet fra unionen. Da hadde konflikten mellom slavestatene og de andre statene putret i lang tid. Konflikten handlet for eksempel om å tillate slaver i nye landområder eller ikke.

Etter fire år og 600.000 døde var krigen over 9. april 1865. Da hadde Lincoln to år før undertegnet presidentordren om slavenes frigjøring. Historikere peker også på andre årsaker bak borgerkrigen, men viser til slavespørsmålet som den underliggende faktor.

  • På et museum i Texas minnes de nordmenn som kjempet på slavestatenes side. Les reportasjen her.

4. Kunne man ikke blitt enige?

Svarene fra historikere varierer stort sett fra nei til sannsynligvis ikke. Neppe, er svaret AP får fra pensjonert historieprofessor James Roark ved Emory-universitetet i Atlanta.

– Det ble vevet inn i amerikansk politikk og regionale interesser, og ingen kunne finne en løsning for både å berge unionen og samtidig bevare slaveriet i sør. Det var ikke på grunn av mangel på samtaler. Det var nok av samtaler, sier han.

5. Hva har Jackson med dette å gjøre?

Demokraten Andrew Jackson, som var president fra 1829 til 1837, er et forbilde for president Trump og bidro i en redningsaksjon for den unge unionen. Portrettet hans henger nå på prominent plass i Det ovale kontor.

På 1830-tallet nektet Sør-Carolina å godta en føderal lov om toll og truet med utmeldelse fra unionen. Jackson truet med militær inngripen, men endret også tollreglene. Dermed ble konflikten lagt til side. Historikere mener imidlertid alvoret i denne saken ikke kan sammenlignes med striden om slaveriet. Striden om det var delstatene eller unionen som var mektigst, ble heller ikke løst. I tillegg vises det til at Jackson selv var slaveeier.

6. Hva sier kritikere om bemerkningene?

Mens historikere har brukt sitt fag til å gå i rette med Trumps uttalelser, har spydighetene haglet fra politiske motstandere og kommentatorer.

Kongressmedlem Barbara Lee fra California skriver på Twitter: «President Trump forstår ikke hvorfor borgerkrigen fant sted. Det er fordi mine forfedre og millioner av andre levde i slaveri.»

Politisk redaktør Matthew Cooper i Newsweek skriver for sin del sarkastisk om hvordan kløktige forhandlere og gode avtaler kunne forhindret for eksempel den amerikanske revolusjonen, angrepet på Pearl Harbor og skilsmissen mellom Brad Pitt og Angelina Jolie.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Amerikansk politikk
  3. Historie
  4. Krigshistorie