Verden

- Jeg prøver å unngå øyekontakt med politiet. De trenger ikke mer enn et blikk for å legge deg i bakken.

BROOKLYN (Aftenposten): Svarte amerikanere blir behandlet hardere enn hvite amerikanere i møtet med lovens lange arm, bekrefter nye undersøkelser.

Søndag ble en svart mann skutt av politiet 100 meter fra boligen til Errol St. Prix (34). Han lærer datteren sin å være forsiktig hvis hun møter politifolk. – Vi stoler ikke lenger på politiet. Det er ingen tvil om at de behandler svarte og hvite forskjellig, sier han.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

– Politiet? De er New Yorks største gjeng!

Will (31) står utenfor mursteinshuset sitt på Rogers Street i det sørlige Crown Heights-området i Brooklyn. Det er dagen derpå i nabolaget. Søndag morgen ble en svart mann skutt og skadet av politiet bare 100 meter fra Wills bolig.

– Jeg vet godt hvem det er. Han har vært i trøbbel før, men politiet overreagerte noe voldsomt. Jeg telte lappene de la ved patronhylsene etterpå. Det var 17 stykker! 17 skudd mot én mann! Det var et under at han ikke ble drept eller at andre ble rammet, sier 31-åringen, som ikke vil oppgi etternavnet sitt.

Han mener at naboen ble skutt fordi han er svart.

– Selvfølgelig. Hadde han vært hvit, hadde de gitt ham en advarsel og en klapp på skulderen, nærmest spytter han ut.

Will (31) er en av mange svarte amerikanere som ikke stoler på politiet.

Mer maktbruk mot svarte

Nå viser en ny undersøkelse at svarte faktisk blir utsatt for mer maktbruk enn hvite i sitt møte med politiet, selv om fysiske konfrontasjoner med politiet alt i alt ikke skjer ofte.

– Ut over at de har mer kontakt med politiet og ut over deres rate for å begå kriminalitet, blir svarte fortsatt utsatt for disproporsjonalt mye maktbruk fra politiet, sier Berkeley-professor Jack Glaser til TV-stasjonen PBS.

Sammen med fire kolleger har han kartlagt maktbruk blant 12 ulike politietater i USA. Forskerne så på alt fra dytting, holding og maktbruk med hendene til bruk av elektrosjokkvåpen og skudd.

 • Les også:Før hadde politiet stor kontroll, nå kan en smarttelefon endre oponionen.

Undersøkelsen viser at den svarte innbyggere blir utsatt for 3,6 ganger så mange tilfeller av maktbruk som den hvite befokningen.

«Rasemessige forskjeller i politiets maktbruk står ved lag også når man kontrollerer for rasesammensetning i befolkningen og lokale arrestasjonsrater», skriver forskerne. De mener den høyere kriminalitetsraten blant svarte ikke alene kan forklare maktbruken.

Lite tillit

Og mens amerikanernes tillit til politiet gikk noe opp det siste året, er den fortsatt tynnslitt blant mange i USAs svarte befolkning.

En undersøkelse utført av Gallup i juni, viser at 58 prosent av alle hvite amerikanere stoler på lovens voktere. Bare 29 prosent av den svarte befolkningen gjør det samme.

Politiet rykket ut til området i Brooklyn etter rapporter om en mann som oppførte seg rart og som veivet med en pistol tidlig søndag morgen. Han ignorerte politiets krav om å legge ned våpenet, og ble ifølge politiet skutt fordi han oppførte seg truende.

– Det er det ingen her som tror noe på, sier Felicia, en annen nabo som ikke ønsker å bli identifisert ved etternavn.

– Alle her vet at politiet gjør som de vil. De skyter først og finner på en unnskyldning etterpå, legger hun til.

De fleste vi snakker med i nabolaget, sier varianter av det samme. I dette området, som hovedsakelig har afroamerikanske beboere, er inntrykket av politiet nærmest unisont negativt.

Søndag ble en 31-årig svart mann skutt og skadet av politiet på dette gatehjørnet i Brooklyn. Politiet skjøt minst 12 ganger, men kun én av kulene traff mannen. Han ble deretter fraktet til sykehus.

Kjenner ikke politifolkene

– Det var annerledes tidligere. Da kjente vi politifolkene som patruljerte disse gatene. Nå er det nye folk, og de ser ut til å bytte dem ut ofte. Vi vet ikke hvem de er og de vet ikke hvem vi er. Det finnes ikke noe tillit mellom folk og politiet lenger, sier Errol St. Prix.

34-åringen har bodd hele livet i Crown Heights og er ikke i tvil om at politiet forskjellsbehandler svarte og hvite innbyggere.

– Som svart person har jeg et veldig blandet forhold til politiet. Jeg vet at de skal beskytte oss, men jeg er alltid veldig oppmerksom på hvordan jeg oppfører meg i nærheten av politiet. Jeg prøver å unngå øyekontakt med dem. De trenger ikke mer enn et blikk for å legge deg i bakken, sier St. Prix, som legger til at han snakker av erfaring.

Advarer datteren

Hans ti år gamle datter går på en skole i nærheten. Akkurat nå er hun på sommerleir. 34-åringen sier at han ofte snakker med henne om politiet.

– Det er synd, men jeg er nødt til å advare henne. Jeg må fortelle henne at hun ikke må gjøre alt hun kan for å unngå å provosere dem. Dessverre er det sånn virkeligheten er for oss.

USAs svarte befolkning utgjør omtrent 13 prosent av landets innbyggere. Likevel er det flere svarte som sitter i fengsel i USA enn hvite.

Og statistikken viser at det er flere enn dobbelt så mange svarte som blir pågrepet sammenlignet med hvite amerikanere.

17 prosent mer

En annen undersøkelse kommer til et lignende resultat som Glaser og hans kolleger. I New York var svarte som ble stanset av politiet på gate, langt mer utsatt for fysisk maktbruk enn andre, skriver The New York Times.

Det var 18 prosent mer sannsynlig av svarte ble dyttet opp mot en vegg, 16 prosent mer sannsynlig at de ble satt i håndjern og 18 prosent mer utsatt for å bli lagt i bakken.

Undersøkelsen ble ledet av økonomiprofessor Roland G. Fryer, Jr. ved Harvard. Han har selv følt politiets fremgangsmåter på kroppen og mener det bidrar til en følelse av desillusjon blant unge svarte.

– Hvem i helvete vil at en politimann skal legge hånden på dem eller rope og skrike til dem? Det er en forferdelig opplevelse, sier han til avisen.

Men undersøkelsen viste derimot ikke at svarte var mer utsatt for å bli skutt av politiet.

– Det er det mest overraskende resultatet i min karriere, sier Fryer.

To politimenn pågriper en kvinne som demonstrerer mot politiet i Baton Rouge i Louisiana.

Følelse av urettferdighet

Flere av naboene Aftenposten snakker med i Brooklyn, reagerer sterkt på måten politiet opptrådte på da de skulle konfrontere mannen søndag morgen.

– Det var som om de trodde de var i en krigssone. De brøt seg inn i folks hjem og stilte seg på takene, de hadde helikoptre som hang over husene våre. Og de skjøt vilt rundt seg. Tror du de tenkte på hvordan de skremte folk her? Tror du de tenkte på hvilket inntrykk de gir oss? Jeg tror ikke det, sier Will, som sier at frykten for politiet er grunnen til at han ikke vil bruke sitt fulle navn i avisen.

Verken han eller noen av de andre vi snakker med langs Rogers Avenue, tror at ting vil endre seg til det bedre.

– Snarere tvert imot, sier Errol St. Prix.

– Ta en titt på bildene fra Baton Rouge, der folk protesterer etter at Alton Sterling ble skutt av politiet. Demonstrantene blir jo møtt av politifolk som ser ut som om de er i krig! Det eneste de oppnår er at svarte folk føler seg enda mer forskjellsbehandlet. Vi er midt i en skummel trend. Jeg er redd for hvor dette er på vei, sier han.

Reporter i Oslo: Tarjei Kramviken

Les også

 1. Protester mot politivold over hele USA

 2. De har forandret USA med tre enkle ord: «Black Lives Matter»

 3. Sterke reaksjoner i USA etter at to svarte amerikanere er skutt av politiet på to døgn

– Vi har fått et mye dårligere forhold til politiet enn vi hadde før. De tror de kan gjøre som de vil, sier Errol St. Prix (34).

Les mer om

 1. USA
 2. Politiet