Verden

Les hva Boris Johnson har sagt om Clinton, Erdogan og Obama

Han har sammenlignet Clinton med en sadistisk sykepleier, han har skrevet støtende dikt om Erdogan og han har hyllet Assad. Nå blir han britenes utenriksminister.

  • Lorns Bjerkan

Den tidligere borgermesteren i London var blant lederne som kjempet for å få Storbritannia ut av EU.

Derfor var det mange som trodde det var han som ville få rollen Theresa May formelt fikk onsdag, nemlig rollen som leder av de konservative og statsminister.

Da han selv ikke ble med i lederkampen, ga han klart uttrykk for at han ønsket Mays motstander Andrea Leadsom som ny partileder og statsminister.

– Hun har snerten, driven og besluttsomheten som er nødvendig for den som skal lede landet videre, skrev han på Facebook.

Nå som han blir utenriksminister, med May som statsminister, vil han få ansvaret med å lede britene ut av EU. På laget vil han få med seg David Davis, som har fått den nyoppnevnte rollen som Brexit-minister.

  • Lurer du på hvorfor du bør elske Boris Johnson? Da bør du se disse 48 bildene

Får ansvar for MI6

Den nye utenriksministeren er i tillegg til hans rolle som politiker kjent som forfatter, journalist og spaltist.

At han nå blir utenriksminister, latterliggjøres av mange i sosiale medier. Noen spør om dette var Mays første tabbe.

Andre påpeker at han nå er mannen som får ansvar for de britiske etterretningstjenestene MI6 og GCHQ.

Har sammenlignet Clinton med sadistisk sykepleier

Som utenriksminister er det ikke utenkelig at Johnson vil måtte forholde seg til Hillary Clinton, særlig hvis hun blir valgt som USAs neste president.

Da er det verdt å minne om at Johnson i en spalte i Daily Telegraph i 2007 sammenlignet Clinton med «en sadistisk sykepleier i et psykiatrisk sykehus.»

Tatt for å være Trump

Johnson har også uttalt seg om den andre sannsynlige presidentkandidaten, Donald Trump. Etter en tur til New York, der Johnson ble tatt for å være Trump av folk på gaten, sa han at det var et av hans «aller verste øyeblikk».

Gatekunst i Bristol, England viser Donald Trump omfavne Boris Johnson.

Etter at Trump hadde sagt at deler av London var farlige grunnet radikalisering, svarte Boris Johnson raskt:

«Den eneste grunnen til at jeg vil unngå å besøke deler av New York, er risikoen for å møte Donald Trump der», ifølge CNN.

Johnson kan også få utfordringer om han skal møte den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan:

Med disse linjene vant han prisen for «det mest støtende diktet om president Erdogan». Sammen med prisen fulgte det 1000 pund.

Les også

Theresa May setter kvinnerekord med sin nye regjering

Roste Assad

I tillegg til dette lister Washington Post flere udiplomatiske handlinger den nye utenriksministeren har utført:

De skriver at han roste den syriske presidenten Bashar al-Assad for deres kamp mot IS, samtidig som de ble fordømt for handlinger mot sivile i Syria.

Johnson skal også ha hyllet Russlands president Vladimir Putin for at han er så «nådeløst tydelig» på hans støtte til Assad-regimet.

Ett før Brexit-avstemningen var USAs president Barack Obama på London-besøk og rådet britene til å stemme ja til å bli i EU.

Da antydet Johnson at en motvilje mot britene skyldtes Obamas kenyanske røtter. Dette utløste reaksjoner. Som utenriksminister i Storbritannia, vil det bli hans oppgave å pleie det «the special relationship» med USA.

– Kynisk og desperat Merkel

Som utenriksminister for et Storbritannia som skal ut av EU, blir Tysklands forbundskansler Angela Merkel en viktig forbindelse for Boris Johnson. Derfor er det mulig han angrer på de personlige karakteristikker han ga henne i sin faste spalte i avisen Daily Telegraph i mars.

Der kom Johnson med skarp kritikk av Merkels beslutning om å åpne for straffeforfølgelse av komikeren Jan Böhmermann, og brukte ord som «knefall, kynisk og desperat» for å beskrive hennes væremåte.

«Kongen av tabber»

Europeiske medier reagerer på utnevnelsen med stor overraskelse. Franske L'Obst kaller ham ifølge AFP for kongen av tabber. Tyske Die Welt kaller utnevnelsen et bombenedslag og «absurd ved første øyekast».

– Presset ligget på ham for å vise hva han er god for, skriver avisen ifølge NTB, mens Der Spiegel kommenterer at til og med Johnson selv virker overrasket.

Annonserte nye ministre

Kunngjøringen av at Johnson blir utenriksminister kom samtidig som flere andre ministre i den nye regjeringen ble kjent.

Amber Rudd blir ny innenriksminister, Michael Fallon blir ny forsvarsminister og Liam Fox blir minister for internasjonal handel.

Fra før var det kjent at May hadde utpekt Philip Hammond som finansminister.

Les mer om

  1. Boris Johnson
  2. Brexit
  3. EU
  4. Storbritannia