Verden

Portugal hadde en liberal abortlovgivning. Nå må kvinnene selv ta regningen.

Onsdag ble det vedtatt at portugisiske kvinner selv må betale for å avslutte et svangerskap. Sterke krefter ønsker nå å stramme inn abortlovgivningen i flere land verden over.

Debatten om abort har pågått i mange år i Portugal, og lovgivningen har svinget frem og tilbake.

 • Kamilla Amundsen Willix
 • Einar Fannemel

EU-regelverket åpner for at kvinner bosatt i land med abortforbud, kan reise til et annet EU-land for å utføre aborten.

Hver dag reiser ti irske kvinner til Storbritannia for å utføre abort, ifølge helsemyndighetene i de to landene.Nå kan dette også bli realiteten for portugisiske kvinner.

Kvinner må selv betale for abort

Den portugisiske nasjonalforsamlingen vedtok onsdag at kvinner selv må betale for å avslutte et svangerskap, og skjerpet dermed abortloven. Den styrende sentrum-høyre-koalisjonen i Portugal støttet vedtaket under et heftig møte. De ble avbrutt av en kvinneforkjemper som ropte «skam, skam» fra galleriet.

Det ble også vedtatt andre endringer i abortloven, blant annet at kvinner skal ha krav på psykisk og sosial veiledning og rådgivning om familieplanlegging — før de eventuelt velger å avslutte graviditeten.

— Den lovgivende forsamlingen ydmyker portugisiske kvinner, tordner parlamentsmedlem for De Grønne, Heloisa Apolonia.

- Dette er ikke et spørsmål om å fjerne retten til abort, men for å bedre forholdene der kvinner tar denne vanskelige avgjørelsen, sier Carlos Abreu Amorim, fra det styrende partiet Sosialdemokratene (PSD).

Før Portugal i 2007 fikk en abortlov som ga kvinner rett til en betalt abort fra staten opp til tiende uke, risikerte kvinner opptil tre års fengsel for å avslutte graviditeten. Unntaket var voldtekt eller om det var fare for helse til mor eller barn.

Spania vil stanse kvinners rett til abort i uke 14

I Spania sliter statsminister Mariano Rajoy fra regjeringspartiet Partido Popular med å stramme inn den spanske abortloven. Han gikk til valg i 2011 på å stramme inn loven, og ønsket å stanse kvinners rett til å velge abort frem til uke 14 i svangerskapet.

Tiden begynner å renne ut for Rajoy, da det er ventet parlamentsvalg i Spania i november. Statministeren kritiseres for å drøye reformene, og abortsaken har skapt splittelse i hans eget parti.

I februar i år foreslo regjeringen en reform hvor jenter mellom 16 og 17 år må ha foreldrenes tillatelse for å ta abort. Dette har foreløpig ikke fått gjennomslag, men anses for å vær et forsøk på å stilne den harde kritikken mot ham.

— Jeg stemte PP fordi de forsvarte livets rett. Det er politikk de har gått bort ifra. Derfor har de mistet min stemme, sa Francisco de Castro til nyhetsbyrået AFP på kvinnedagen 8. mars. Da tok han til gatene med tusenvis av andre abortmotstandere i Madrid.

Gikk til valg på mildere abortlov

Chile er et av seks land i verden som har totalforbud mot abort. Da president Michelle Bachelets ble valgt til president for annen gang i 2013, lovte hun reform av den strenge abortlovgivningen.

Men hennes støtte har falt som følge av flere korrupsjonsskandaler, og hennes stilling i Kongressen er derfor svekket.

I går meldte NTB at mindre enn en tredel av partiets 21 medlemmer vil støtte alle deler av reformforslaget, dermed erdet lite trolig at Bachelet kommer til å trosse den store motstanden for en mer liberal abortlov.

Ville fly inn abortpiller med droner

Abort i Polen er kun lov dersom graviditeten truer kvinnens liv, hvis fosteret er skadet eller om graviditeten er resultatet av en kriminell handling.

Ifølge The Guardian blir det utført 50.000 ulovlige aborter hvert år i Polen, og abortforbudet har blitt en lønnsom industri. Noen leger tar opptil 4.000 euro for å utføre aborten.

Også i Polen har det vært store demonstrasjoner. Organisasjonen «Women on Waves» planla tidligere i år å fly inn abortpiller fra Tyskland til Polen med en drone. Hensikten for de nederlandske aktivistene var å hjelpe kvinner som ville avslutte sin uønskede graviditet på en trygg måte. Abortmotstandere uttalte imidlertid at de ville skyte ned dronen.

Maltesere fortsatt forbud mot abort

Malta har det strengeste abortforbudet i Europa, og har ingen unntak fra loven.

Tidligere i sommer fremmet medlem av ungdomsgruppen til den kristenkonservative Nasjonalistpartiet, Jamie Vella, et forslag om å gjøre abort tilgjengelig «for dem som trenger det».

Dette ble slått kraftig ned på av den mektige organisasjonen The Gift of Life.

­— Når et medlem av et av landets største politiske parti sier at det skal bli lov å drepe ufødte barn, har samfunnet rett til å vite om resten av partiet hadde endre sitt syn i abortsaken, sier en talsmann for organisasjonen til Times of Malta.

Nasjonalistpartiet svarte umiddelbart at de fortsatt var i mot selvbestemt abort.

Kan få 14 års fengsel

I Irland opphevet man i 2014 forbudet mot selvbestemt abort.

Det kom to år etter at Savita Halappanavar døde av blodforgiftning etter at hun ble nektet å ta abort. Det skapte store demonstrasjoner, og det ble etter hvert lov med abort om morens liv står i fare.

Forsatt er det slik at en kvinne som bryter loven risikerer 14 års fengsel i Irland.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Etter 16 timers debatt sa det argentinske senatet nei til selvbestemt abort

 2. VERDEN

  Amerikansk delstat krever at kvinner må be om mannens tillatelse for å ta abort

 3. VERDEN

  En av Vestens strengeste abortlover er historie

 4. KRONIKK

  Dersom ønsket er å forby selvbestemt tvillingabort, er det ikke nødvendig å endre loven

 5. VERDEN

  Forrige gang ble innstramming av abortloven stoppet av demonstranter. Nå må folk holde seg hjemme.

 6. POLITIKK

  Hva er abortparagrafen KrF vil fjerne, og hva vil det føre til? Her er ni spørsmål som hjelper deg å forstå abortdebatten.