Derfor konkluderte flyselskapet veldig tidlig om styrten på Sinai

Her er noen forklaringer på at enkelte av aktørene var veldig tidlig ute med å si hva de mente var årsaken til flykatastrofen.

Selv en liten sprengladning om bord på et fly kan få katastrofale følger. Den islamske staten (IS) tok på seg skylden kort tid etter ulykken, og ekstremistgruppen sa at den «fikk flyet til å falle». En annen forklaring kan være menneskelig feil eller teknisk svikt.

Turistlandet Egypt var raskt ute med å skylde på teknisk svikt. Flyselskapet har på sin side utelukket at teknisk eller menneskelig svikt førte til at det russiske charterflyet styrtet.

Flystyrten vil være katastrofal for enten Egypts turistnæring eller det russiske flyselskapet.

Hva sier egyptiske myndigheter?

Egyptiske soldater undersøker stedet der vrakrestene ble funnet.

Allerede søndag, bare noen få timer etter at flyet styrtet, meldte Reuters at egyptiske sikkerhetskilder sa at det styrtet på grunn av «teknisk feil». Dagen etter sa landets luftfartsminister at det var for tidlig å konkludere med hva som ligger bak.

For Egypt er badestedene ved Rødehavet en viktig inntektskilde. Hvis turistene slutter å komme på grunn av terrorfrykt, kan det være et nytt slag for en allerede skrøpelig egyptisk økonomi.

Hvis det viser seg at styrten var en terrorhandling, kan det føre til færre besøkende til landets verdenskjente pyramider eller feriesteder som Sharm el-Sheikh.

Hva sier flyselskapet?

Mandag sa Kogalymavia, selskapet som opererte flyvningen under merkenavnet Metrojet, at det hadde utelukket teknisk eller menneskelig svikt. Ulykken skyldtes «mekanisk påvirkning». Visedirektør Aleksandr Smirnov fremhevet at flyet var i «utmerket stand» og at eneste mulige forklaring var en «ekstern handling».

Det er flere eksempler på flyselskap som har klart seg bra etter en ulykke, men også mange som har fått store problemer. En viktig faktor er om selskapet kan klandres eller ikke.

Hvordan kan et fly gå i oppløsning i luften? Her forklarer en tidligere ulykkesgransker hvordan

Les også

en liten uoppdaget skade kan gjøre at fly faller fra hverandre.

Malaysia Airlines' allerede store problemer ble for eksempel verre etter at MH370 forsvant i fjor. På et tidspunkt kalte sjefen selskapet «teknisk konkurs»og det går nå gjennom store omlegginger.

I Russlandetterforsker myndighetene Kogalymavia, som ikke skal ha betalt sine ansatte på to måneder på grunn av at det allerede hadde økonomiske problemer.

Saken fortsetter under bildet

A321-200-maskinen var eid av det russiske flyselskapet Kogalymavia og fløy charterflyvningen under merkenavnet Metrojet.

Hva sier russiske myndigheter?

Myndighetene i Moskva har fremholdt at det er for tidlig å si hva som har skjedd og avviser flyselskapets påstand om at det ikke er teknisk eller menneskelig feil.

— Den uttalelsen er forhastet og ikke basert på noen reelle fakta, sier Alexander Neradko, sjefen for russiske luftfartsmyndigheter.

Etterforskerne har sagt at alt tyder på at flyet gikk i oppløsning i luften.

IS sa aldri at gruppen skjøt ned flyet:

Les også

Terrorteorien står sterkere etter Sinai-styrten

Den russiske flybransjen har allerede et dårlig sikkerhetsrykte. Men seniorforsker Julie Wilhelmsen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) tror ikke det vil ha store politiske konsekvenser hvis styrten skyldes dårlig vedlikehold.

Julie Wilhelmsen er statsviter og seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

— Er det terrorisme, kan det derimot brukes som et argument for den militære intervensjonen Russland allerede har begynt i Syria, sier hun til Aftenposten.

— Putins linje i Syria er populær i Russland. Når man i utgangspunktet har mobilisert opinionen til kamp mot terrorisme, kan slike hendelser føre til mer støtte for Russlands militære engasjement, forteller Wilhelmsen.

Den siste store flyulykken inntraff for over et halvt år siden.Da var det en av pilotene som styrtet flyet inn i fjellene.

I denne saken kan du bla deg gjennom de ti verste flyulykkene i historien.

Interessert i utenriksstoff? Følg Aftenpostens utenriksredaksjon på Facebook. Du kan også høre Aftenposten Verdens ukentlige podcast,