Verden

Asteroide formet som hodeskalle passerte jorden på halloween

De færreste av oss la merke til det, men en asteroide passerte jorden ved 18-tiden lørdag. Den er formet som en hodeskalle, viser radarbildene.

Dette er et av radarbildene av asteroiden. Hodeskalleformen er ikke like tydelig på alle bildene fordi asteroiden dreier rundt sin egen akse.
  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Vitenskapsmenn har observert asteroiden med NASAs (USAs romfartsorganisasjon) infrarøde teleskop på Hawaii, og mener at det høyst sannsynlig dreier seg om en død komet.

Her kan du lese mer om asteroiden: NASAs nettartikkel

De første radarbildene av asteroiden, som har fått det noe tørre navnet 2015 TB145, ble tatt fra et observatorie i Puerto Rico.

486.000 kilometer

Asteroiden passerte jorden på en avstand som er ganske nær til å være noe slikt; 486.000 kilometer. Det er litt lenger unna enn månen.

— Som om universet forsøkte å komme i halloween-stemning, skriver CNN.

— IRT-dataene indikerer at objektet kan være en død komét, men bildene fra Puerto Rico tyder på at den har tatt på seg et hodeskallekostyme for Halloween-passeringen, sier Kelly Fast, vitenskapsmann ved NASAs hovedkvarter.

Kan ha blitt sett fra Danmark

Den danske avisen Ekstrabladet skriver at de har fått mange henvendelser fra mennesker som har sett et blått lys på himmelen. Det kan ha vært den passerende asteroiden som skapte dette lyset.

Også i Sør-Sverige rapporte folk om et lignende lys, skriver Aftonbladet.

Les også

  1. Meteor kan ha falt ned i Stockholms skjærgård

  2. Oppsiktsvekkende funn av nedslagskratre i Jämtland

  3. Sterke rykter om asteroidenedslag - ingen fare, sier NASA