Verden

Derfor avlyste tyskerne fotballkampen som skulle bli et «symbol på frihet»

En strøm av etterretningsopplysninger foran tirsdagens landskamp mellom Tyskland og Nederland i Hannover førte til at den ble avlyst. Ingen eksplosiver ble funnet.

tab67f3b_doc6n61rwpm4upifeww6xc-WpdoNGuDqm.jpg
  • Solveig Ruud
    Solveig Ruud
    Journalist

– Vi har konkret bevis for at noen ville sprenge en gjenstand på stadion, sa Volker Kluwe, Hannovers politisjef, da det ble klart at kampen mellom Tyskland og Nederland ble avlyst tirsdag kveld. En planlagt konsert på en annen fotballstadion i byen ble også avlyst og togtrafikken ble stanset i frykt for at en mistenkelig pakke på et tog kunne være en bombe.

Den bayerske innenriksministeren Joachim Herrmann bekreftet sent tirsdag kveld at grunnen til terrorfrykten var at Tyskland hadde mottatt informasjon om en mulig bombetrussel fra en utenlandsk etterretningsorganisasjon omtrent klokken 12.00 tirsdag.

— Informasjonen gikk ut på at «et angrep på en idrettsarena i Tyskland kan komme til å finne sted i løpet av de neste 48 timene», sa Herrmann til bayersk TV ifølge Deutsche Welle.

Angela Merkel skulle vært på kampen

Den tyske innenriks-og sportsministeren Thomas de Maizière sa tipsene om trusler mot fotballkampen hadde forsterket seg utover ettermiddagen. Derfor anbefalte han at landskampen måtte avlyses – for å beskytte befolkningen.

De to lagenes spillere var bare noen minutter unna stadionet da det ble gitt ordre om at bussene de var i skulle snu. Den tyske kansleren Angela Merkel og flere andre tyske og nederlandske toppolitikere skulle være til stede på kampen og var i Hannover, men kampen ble avlyst før de nådde frem. Det var mening at kampen skulle være et «symbol på frihet», men det ble det altså ikke noe av.

- Må fortsette å gå på store arrangementer

Til tross for at man valgte å avlyse både en landskamp i fotball og en stor konsert i Hannover, så sier sjefen for det tyske sikkerhetspolitiet, Hans-Georg Maassen, at Tyskland ikke må la seg kue av trusselen fra Den islamske staten (IS).

Han mener Tyskland ikke kan slutte med arrangementer som tiltrekker seg store menneskemengder.

— Nei, jeg vil ikke anbefale det i det hele tatt, sa Maassen onsdag i et intervju med TV-stasjonen ARD, ifølge Reuters.

Og det sier han til tross for at han også sier at IS kan komme til å utføre bombeangrep i Tyskland.

— Hvis IS vil utføre terrorangrep i Tyskland, så vil de gjøre det. Det er vår store bekymring, sa han i intervjuet.

Maassen forsvarte avgjørelsen med å avlyse tirsdagens fotballkamp med at de hadde fått et konkret tips som de «må ta veldig alvorlig». Han ville ikke bekrefte opplysninger i tyske medier om at tipset kom fra fransk etterretning.

Det tyske fotballforbundet bekrefter onsdag at helgens bundesliga-kamper kommer til å gå av stabelen som planlagt.

• Få siste nytt om Paris-terroren her:

Les også

Direkteblogg: Terrorangrep i Paris

Fant ikke sprengstoff

Innenriksminister Boris Pistorius i delstaten Niedersachsen sa at det ikke er gjort pågripelser og at det ikke er funnet sprengstoff. Han sier at ryktene om at det er funnet sprengstoff i en ambulanse, som tyske medier meldte tidligere fredag kveld, ikke stemmer.

Det var etterretningstjenesten og ministeren i fellesskap som bestemte seg for å avlyse. Ifølge de Maiziere ble det gjort med tungt hjerte.

Landslagstrener Joachim Löw hadde før kampen sagt at de ville spille for frihet og demokrati, et symbolsk viktig budskap etter det de opplevde på Stade de France på fredag, da det tyske landslaget spilte vennskapskamp mot Frankrike mens selvmordsbombere sprengte seg utenfor stadion.

Les også om den mulig niende gjerningsmannen fredag:

Les også

Franske myndigheter jakter enda en mistenkt terrorist

Bombehund markerte på tog

Bombeeksperter undersøkte sent tirsdag en mistenkelig gjenstand i et tog som står på sentralbanestasjonen i Hannover, som er delvis sperret av. En bombehund skal ha markert på en gjenstand, og tysk politi er sent fredag kveld i ferd med å uskadeliggjøre gjenstanden.

Røntgenbilder av gjenstanden viser angivelig at den inneholder både ledninger, et kretskort og en mobiltelefon, opplyser politiet til kringkasteren NDR.

Politiet bekrefter ifølge tyske medier onsdag at det ikke er funnet eksplosiver.

Også flere T-banestasjoner har vært stengt, og politiet gikk tidlig ut med en oppfordring til befolkningen om å holde seg innendørs.

I tillegg til landskampen ble også en konsert med bandet Söhne Mannheim evakuert.