Verden

Fredsavtale med forbehold i Sør-Sudan

Sør-Sudans president Salva Kiir. Foto: TIKSA NEGERI

Sør-Sudans president Salva Kiir har undertegnet avtalen som skal gjøre slutt på krigen i landet. Men presidenten har for egen regning føyet til en rekke forbehold, noe som skaper tvil om avtalens framtid.

  • Ntb

Opprørsleder Riek Machar signerte avtalen i Addis Abeba i forrige uke, og Kiir har vært under sterkt internasjonalt press til å gjøre det samme.

— Å overse våre reservasjoner vil ikke bidra til en rettferdig og varig fred, sa Kiir da han undertegnet avtalen foran regionale ledere, diplomater og journalister i den sørsudanske hovedstaden Juba.

AFP melder at Kiir føyet til en liste med forbehold, saker som må løses før avtalen kan tre i kraft. Han la til at opprørere tidligere på dagen hadde utført angrep nord i landet.

— Nå kan du se hvem som er for fred og hvem som ønsker å fortsatte krigen, sa han.

Frist

Selv om det er uklart hva Kiirs innvendinger og reservasjoner egentlig innebærer, faller de ikke i god jord internasjonalt.

— President Kiir tok den riktige avgjørelsen da han undertegnet fredsavtalen, sier president Barack Obamas talsmann Josh Earnest. Han føyer imidlertid til at USA ikke anerkjenner noen reservasjoner eller tillegg til dokumentet som nå er signert.

FNs sikkerhetsråd gir Sør-Sudans president frist til 1. november til å stille seg fullt og helt bak avtalen.

Usikker avtale

Kiir føler seg ikke trygg på at fredsavtalen vil vare. Bakgrunnen er blant annet kravet om at Juba skal bli del av en demilitarisert sone.

Spørsmål om maktdeling er også betent, ikke minst punktet som sikrer at visepresidenten skal konsulteres i politiske saker.

Fredsavtalen legger opp til at landet skal få to visepresidenter, og det er ventet at Riek Machar blir den første blant dem. Machar innehadde dette vervet fra 2011 til 2013, da han ble kastet av Salva Kiir.

Presidenten nektet mandag i forrige uke å undertegne avtalen som er meklet fram av regionale ledere, etter at han ble presset til å komme personlig til Etiopias hovedstad Addis Abeba.

Under press

Den sørsudanske presidenten har vært under sterkt internasjonalt press for å slutte seg til avtalen. FNs sikkerhetsråd har advart om at det vil få konsekvenser i form av internasjonale sanksjoner hvis så ikke skjer.

— Sikkerhetsrådets medlemmer står klare til å handle umiddelbart dersom president Kiir ikke skriver under på avtalen, slik han har lovet, sa den nigerianske FN-ambassadøren Joy Ogwu til nyhetsbyrået AFP tirsdag. Hun leder Sikkerhetsrådet denne måneden.

— Han har frist til 1. september. Vi venter, sa hun etter at nyheten om Kiirs forbehold ble kjent.

Titusenvis er drept og 2 millioner sendt på flukt siden krigen i Sør-Sudan brøt ut i desember 2013. Over 6 millioner mennesker er i dag avhengige av nødhjelp, og minst 12.000 barn er blitt rekruttert som soldater av begge sider. (©NTB)

Les også

  1. 11 nålestikk fra Obama mot afrikanske ledere

  2. Salva Kiir lover likevel å undertegne fredsavtale

  3. Sørsudansk journalist skutt og drept i Juba