Verden

Leter etter savnet fly, fant skipsvrak

Letemannskaper som deltar i søket etter et savnet malaysisk passasjerfly i Det indiske hav vest for Australia, har oppdaget et skipsvrak på havbunnen.

Vrakrestene er spredt over et større område. Den lengste gjenstanden som er påvist er på seks meter.
  • Roar Østgårdsgjelten

Skipsvraket er ikke identifisert.

Vraktrestene ble oppdaget av sonarutstyr om bord i et fartøy som deltar i letingen etter Malaysia Airlines Flight 370 (MH370) .

Ingen spor etter flyet

Boeing 777-flyet med 249 mennesker om bord, forsvant 8. mars 2014 under flyvning fra Kuala Lumpur i Malaysia til Beijing i Kina.

Mannskaper på et av de australske marinefartøyene følger med på låringen av en undervannsrobot som brukes i letingen etter det savnede malaysiske flyet

En sonar sender ut korte lydbølger under vann og registrerer ekkolyder på en skjerm om bord i overflatefartøyer som bruker utstyret.Funnet av skipsvraket ble gjort i en klynge av gjenstander spredt over et større område på havbunnen, nesten 4 kilometer under havoverflaten, ifølge en melding fra den statlige australske havarikommisjonen (Australian Transport Safety Bureau) som leder leteaksjonen.

Stammer ikke fra et fly

Det er foreløpig ikke kjent når de fanget opp de første sonarsignalene som antydet et funn.

Letemannskapene ble raskt klar over at gjenstandene som sonaren sendte informasjon om, ikke stammet fra det savnede flyet. De valgte likevel å ta en nærmere titt på funnet for å være helt sikre.

Et annet letefartøy sendt ned en ubemannet ubåt. Bildene den sendte tilbake viste en rekke mindre og noen større gjenstander, den største var seks meter lang, skriver det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Det syntes som om gjenstandene var menneskeskapte, men var ikke typisk vrakrester fra et fly.

«Det var ikke det vi leter etter»

Analyser av bildene tidligere denne uken avslørte at vrakrestene strammer fra et skipsvrak som til nå ikke har vært kartlagt eller registrert.

Marinearkeologer studerer bildene, blant annet et foto av et anker og noe som synes å være kullklumper, for å se om de kan identifisere skipet.

— Det er et fascinerende funn, men det var ikke det vi leter etter, sier Peter Foley som leder den australske havarikommisjonens søk etter Malaysian Airlines-flyet.

— Vi tar ingen pause i søket etter MH370. Faktisk har fartøyene dratt videre for å fortsette oppdraget, sier han.

Leteuområdet kan bli utvidet

I forrige måned opplyste myndighetene at leteområdet blir utvidet med nye 60.000 kvadratkilometer i Det indiske hav hvis flyet ikke blir funnet innen utgangen av mai.

Letemannskapene har hittil gjennomsøkt 75 prosent av det opprinnelige leteområdet.

Hemmes av dårligere vær

De har allerede beveget seg inn i den sørlige delen av den utvidede letesonen for å utnytte de siste rester av godværet før vintersesongen setter inn på den sørlige halvkule.

Ett av de fire letefartøyene, som har en undervannsrobot om bord, er trukket ut av letingen på grunn av dårligere vær. Mannskapet har problemer med å bruke utstyret når været er dårlig.

Les også

  1. Malaysia Airlines vurderer å bytte navn for å skaffe passasjerer

  2. Det skal bli lettere å spore opp savnede fly

  3. Et siste forsøk: Vil doble leteområdet etter MH370