Verden

Tyrkia vil ikke lede bakkeoperasjon mot IS

Bare en kilometer unna IS-krigerne står tyrkiske stridsvogner. Men Tyrkia vil ikke lede en bakkeoperasjon mot IS.

Nærheten til den tyrkiske grensen har gjort det mulig for journalister å følge kampen om Kobani direkte. UMIT BEKTAS

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu sier det er urealistisk at Tyrkia skulle innlede en bakkeoffensiv mot Den islamske staten (IS) i Syria på egen hånd for å redde grensebyen Kobani.

Det er store forventninger til hva Tyrkia vil foreta seg mot IS-styrkene. Nato-landet støtter de USA-ledede bombeoperasjonene, men har også gjort det klart at soldater må settes inn på bakken dersom man skal knekke ekstremistene.

Buffersone en mulighet

En mulighet er å opprette en buffersone mellom Syria og Tyrkia, som vil måtte voktes av soldater. Torsdag gjorde Tyrkia det imidlertid klart at de ikke ønsker å lede en bakkeoperasjon.

— Vi er i samtaler, og så snart en felles beslutning er tatt, vil ikke Tyrkia nøle med å spille sin rolle, sa Cavusoglu på en pressekonferanse med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Ankara torsdag ifølge NTB.

Stoltenberg sa at Nato foreløpig ikke har drøftet en flyforbudssone over Ayn al-Arab, som byen heter på arabisk, eller en buffersone langs grensa mellom Syria og Tyrkia.

Den tyrkiske utenriksministeren gjentok at det måtte opprettes en flyforbudssone og en buffersone i Syria. Amerikanerne har vært lite begreistret for ideen, men den amerikanske utenriksministeren John Kerry sa onsdag at «ideen om en buffersone var verdt å se veldig, veldig nøye på», ifølge Washington Post.

Enig om at byen ikke kan reddes fra luften

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan advarte tidligere i uken om at grensebyen Kobani, som har vært under beleiring av Den islamske staten (IS) i tre uker, ikke kan reddes med bombene fra flyene til den amerikanskledede koalisjonen. Nå får han støtte fra amerikanske generaler.

— Bombing fra luften kan ikke alene redde byen Kobani. Det vet vi, sa kontreadmiral og pressetalsmann John F. Kirby under en pressebriefing i Pentagon onsdag.

Desperat kamp

Et ukjent antall medlemmer av den syriskkurdiske militsen YPG, muligens 3000 personer ifølge noen rapporter, har med hjelp fra koalisjonens bombing klart å hindre at IS erobrer byen som ligger kloss opp mot NATOs grense i sør. Men IS holder cirka en tredjedel av byen, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

En talsmann for Kobanis kurdiske myndigheter, Idriss Nassan, benekter at IS holder en tredjedel av byen.

— Det er bare en liten del av byen som holdes av Daesh, sa han torsdag til AP. Daesh er den mest brukte forkortelsen for IS i Midtøsten.

Kurdisk milits trenger forsyninger

Kurdiske kilder opplyser til Aftenposten at den kurdiske militsens største problem er mangel på forsyninger. De sier det skyldes at byen er omringet på tre sider av IS, mens tyrkiske myndigheter har stengt den tyrkiske grensen ved nordsiden av byen. Dermed får ikke kurdere som ønsker å bistå byen fra Tyrkia komme inn.

Tyrkernes manglende støtte til kurderne som er i en fortvilt situasjon i Kobane har utløst voldsomme protester i Tyrkia og minst 19 mennesker er blitt drept.

USA og Tyrkia krangler

Situasjonen har satt på spissen hvilke ulike målsetninger og prioriteringer de involverte landene har. Mens USA har satt seg som mål å knuse IS, så er Tyrkia også opptatt av å få fjernet Bashar al-Assads regime i Damaskus. Tyrkerne har også betenkeligheter med å støtte en kurdisk milits som de mener har klare forbindelser med en kurdisk bevegelse som de i årevis har sett på som en terrortrussel.

Se livebilder fra kampene i Kobani over artikkelen.

På den tyrkiske siden av grensen står tyrkiske stridsvogner, uten at disse er blitt satt inn i kampene.

Les også:

 1. Les også

  Nå kan det gå mot sikkerhetssone i Syria

 2. Les også

  Sivile drept i flyangrep i Irak

 3. Les også

  Tolv drept i kurdiske protester i Tyrkia

 4. Les også

  Flyangrep skal ha stanset IS' erobring av Kobani

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Syriakrigen

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tyrkia: IS jaget ut av grenseby med tyrkisk og amerikansk militærstøtte

 2. VERDEN

  Tyrkia åpnet ny front i Syria. Igjen er de inne i kurdiske Kobani

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Fornuftig av Merkel å utfordre Erdogan

 4. VERDEN

  I månedsvis har man snakket om fredshåp i Syria – derfor virker det stadig fjernere

 5. VERDEN

  De risikerte livet for å vinne landområder fra IS. Nå må de vike for erkefienden.

 6. VERDEN

  Tyrkia sangrep i Syria er i gang. Kritikken av Trump fortsetter.