Verden

Stoltenberg taus om Trumps Nato-trusler

DET HVITE HUS (Aftenposten): - NATO har aldri vært viktigere, sa Jens Stoltenberg etter at han møtte Barack Obama i Det hvite hus på mandag. Mer ville han ikke si om at republikanernes sannsynlige presidentkandidat mener at NATO er gått ut på dato.

Jens Stoltenberg møtte pressen utenfor Det hvite hus etter møtet med Barack Obama på mandag.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

NATO-sjefen var også forsiktig da Aftenposten spurte ham om avsløringene om verdenstoppenes bruk av skatteparadiser.

Omgitt av tulipaner og blomstrende trær konstaterte NATOs generalsekretær at det var godt å komme til USAs hovedstad litt tidligere på året enn hva han gjorde i gjorde i fjor (mai) og i forfjor (juni).

— Da var det så utrolig varmt her. Dette er jo veldig behagelig, sa Stoltenberg da han møtte norsk presse i den milde vårbrisen utenfor Det hvite hus på mandag.

Høflighetsvisitten var unnagjort, trolig for siste gang med Obama som president.

I løpet av det timelange møtet fikk NATO-sjefen og organisasjonens desisdert største bidragsyter snakket om kampen mot IS, Russlands aggresjon og flyktningstrømmen til Europa.

Afghanistan, der NATO lenge har vært på vei ut, og Libya, der NATO nå lover å bidra til å stanse IS fra å rykke frem, sto også blant samtalepunktene.

Jens Stoltenberg og Barack Obama møttes i Det hvite hus mandag. Visepresident Joe Biden og forsvarsminister Ash Carter var også med på møtet.

Donald Trump, derimot, som håper å bli den neste presidenten som tar imot NATOs generalsekretær i Det hvite hus, var ikke et samtaletema, etter hva Aftenposten får opplyst.Les også:

Les også

Stoltenberg får det tøffere som NATO-sjef hvis Trump blir president

Taus om Trump

Milliardæren, som leder klart blant de republikanske presidentkandidatene i årets valgkamp, har den siste uken gjentatte ganger sagt at NATO er «utdatert» og at organisasjonen enten må endres radikalt eller avvikles.

Dessuten betaler USA for mye av NATO-regningen, mener Trump.

— Det er mange land som får sitte på gratis, og det er urettferdig. Det er veldig urettferdig, sa presidentkandidaten i et CNN-intervju i forrige uke.

Men Stoltenberg ønsket på ingen måte å snakke om Donald Trump etter møtet med Obama.

Det er tredje gangen Jens Stoltenberg møter Barack Obama i Det ovale kontor.

— Jeg vil ikke gi noen kommentar om valgprosessen i et NATO-land. Dette er noe det amerikanske folket som må bestemme, sa han.Før han la til:

— Men jeg vil gjerne si noe om hva NATO gjør. NATO er viktigere enn noen gang. Vi står sammen i møte med den globale terrortrusselen. NATO-soldater har ofret sine liv i denne kampen. Vi står også samlet i møte med Russlands handlinger, og vi øker størrelsen på vårt kollektive forsvar. Alt dette er viktig, både for Europa og for USA.

Obama fikk også muligheten til å svare på Trumps uttalelser etter møtet med Stoltenberg, men han valgte kun å svare med et smil før norske og amerikanske reportere ble eskortert ut av Det ovale kontor.

Men også den amerikanske presidenten var klar på at NATO er en bærebjelke i USAs sikkerhetspolitikk.

— NATO er grunnsteinen i vårt kollektive forsvar og i USAs forsvarspolitikk, sa han i en kort kommentar etter møtet med Stoltenberg.

Forsiktig reaksjon på avsløringer om skatteparadiser

I vårsolen utenfor ønsket heller ikke Stoltenberg å si særlig mye om de omfattende avsløringene om hvordan verdensledere, samfunnstopper og næringslivsledere på et globalt nivå har benyttet seg av skatteparadiser.

Som statsminister i Norge tok Stoltenberg initiativ til en rekke prosjekter i kampen mot skatteparadiser.

— Dette handler om å tette skattehull. Det er et stort internasjonalt problem at selskaper utnytter hull i skattesystemet og forskjeller mellom land, sa han i 2013.

Som NATO-sjef ville han ikke i går gå like langt.

— Jeg har bare i begrenset grad fått med meg hva avsløringene handler om. Men generelt vil jeg si at det er bra at det blir offentlighet og at man unngår hemmelighold om pengeplasseringer. Kampen mot skatteunndragelse er viktig, sier han til Aftenposten.

Møtet i Det hvite hus i går var tredje gangen Stoltenberg besøkte Barack Obama på presidentens hjemmebane. Neste gang de to skal møtes er på NATO-toppmøtet i Warszawa i juli.