Emiratene varsler pause i angrepene mot Hodeida

De forente arabiske emirater innstiller inntil videre angrepene mot Hodeida i Jemen, for å gi FNs forsøk på å megle frem en våpenhvile en sjanse.

Tusenvis av innbyggere har de siste ukene flyktet fra den opprørskontrollerte havnebyen Hodeida i Jemen, som har vært under massive angrep fra regjeringsvennlig milits, støttet av soldater fra Emiratene og Sudan og med luftstøtte fra Saudi-Arabia. Foto: AP / NTB scanpix

Emiratenes utenriksminister Anwar Gargash skriver i flere Twitter-meldinger at pausen i krigshandlingene er innført i håp om at Houthi-opprørere skal gå med på en avtale om å forlate de strategisk viktige havnebyen.

Gargash understreker at angrepene vil bli gjenopptatt med full styrke dersom ikke de kommende forhandlingene ledet av FNs spesialutsending Martin Griffiths gir de ønskede resultater.

Varsler samtaler

Grifiths opplyste fredag at partene i konflikten i løpet av de kommende ukene vil sette seg til forhandlingsbordet, for første gang på to år.

FNs spesialutsending har de siste uken hatt samtaler med Jemens president Abed Rabbo Mansour Hadi i Aden og Houthi-opprørernes forhandlingsleder Mohammed Abdul-Salam.

Hadi ble styrtet av Houthi-opprørerne høsten 2014 og har siden stort sett levd i eksil i Saudi-Arabia.

Saudi-Arabia gikk til krig mot opprørerne i nabolandet i mars 2015, i spissen for en regional allianse der De forente arabiske emirater deltar med bakkestyrker.

Humanitær katastrofe

Over 10.000 mennesker er siden drept og over 50.000 såret, de fleste av dem i saudiarabiske flyangrep. Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt, og 22 millioner mennesker i Jemen er nå avhengige av humanitærhjelp. FN betegner situasjonen som verdens største humanitære katastrofe.

80 prosent av all nødhjelp til Jemen bringes inn via Hodeida, som de siste ukene har vært under kraftige angrep fra regjeringsvennlige militssoldater, støttet av tusenvis av soldater fra Emiratene og Sudan.

Franske spesialstyrker befinner seg også i området, men den franske forsvarsledelsen understreker at de kun er militærrådgivere og at de ikke aktivt deltar i kamphandlingene.