Verden

Italia vil at Nederland tilbakekaller redningsskip etter fascist-uttalelse

Italia vil at Nederland tilbakekaller to redningsskip etter at en av hjelpeorganisasjonene som opererer en av båtene, omtalte innenriksministeren som fascist.

Et italiensk kystvaktfartøy ligger ved siden av Aquarius, som er på vei mot Spania med over 600 migranter. Foto: Salvatore Cavalli / AP / NTB scanpix
  • og NTB

Matteo Salvini, som leder det sterkt innvandringskritiske partiet Ligaen, sa lørdag at han vil hindre ytterligere to migrantskip i å legge til i italienske havner. Blant båtene han ikke ønsker å ha i havn er «Lifeline» og «Seefuchs», som begge seiler under nederlandsk flagg.

Etter å skrevet om dette på Facebook, svarte den tyske hjelpeorganisasjonen Mission Lifeline, som operere en av båtene, med å tvitre «Når fascister promoterer oss …», skriver nyhetsbyrået Reuters.

Salvini svarte at «fornærmelser og trusler vil ikke stoppe oss» og kort tid senere skrev transportminister Danilo Toninelli på Twitter at Nederland bør tilbakekalle skipene. Videre skrev han at redningsskipene bryter en rekke regler fordi de ikke har nok ressurser og personell og kan sette liv i fare.

630 migranter ankom Spania

De første av de 630 migrantene fra redningsskipet Aquarius, som ble avvist av både Malta og Italia tidligere denne uken, har ankommet Spania.

I havnen i Valencia blir de tatt imot av over 2.000 personer, inkludert 1.000 frivillige fra Røde Kors og 470 oversettere.

Det er den italienske kystvaktens båt, Dattilo, som var den første båten til å ankomme Valencia like før 6.30 søndag morgen. Den har sammen med en annen båt fulgt redningsskipet Aquarius fra Italia til Spania og tatt om bord noen av migrantene.

Høye bølger førte til forsinkelser for skipene som har tilbakelagt 1.500 kilometer, men etter en uke på sjøen er de første menneskene nå kommet i land. Det er ventet at den neste båten legger i havn rundt klokken 9 og den siste klokken 12.

«Velkommen hjem»

I havnen har spanjolene hengt opp et stort banner med ordene «Velkommen hjem» på ulike språk, inkludert katalansk og arabisk.

– Folk stiller opp med alt: de stiller som oversettere og de tilbyr husly, sier Røde Kors-frivillig Johnson Tamayo (51).

Spanjolene er klare for å 480 voksne menn, 80 kvinner, minst sju av dem gravide, samt elleve barn under 13 år og 89 tenåringer, opplyser myndighetene i landet. De kommer fra 26 ulike land, hovedsakelig fra Afrika, men også Afghanistan, Bangladesh og Pakistan, ifølge Leger Uten Grenser (MSF).

Uenigheter

Det var forrige helg redningsskipet Aquarius, som tilhører den fransk-tysk-italienske hjelpeorganisasjonen SOS Mediterranée, reddet de 630 migrantene utenfor Libyas kyst.

Italias nei til å ta imot migrantbåten har ført til spenning mellom italienerne og Frankrike. Etter at den nye regjeringen i Roma satte foten ned, i tråd med sine valgløfter, fikk de streng beskjed fra Paris om at den slags «kynisme og uansvarlighet» var høyst beklagelig.

Les mer om

  1. Innvandring
  2. Italia
  3. Nederland