Verden

Folkemøte med 25.000 deltagere skulle bombes i helgen. Slik ble det avverget.

ISTANBUL (Aftenposten): Et folkemøte utenfor Paris med 25.000 deltagere skulle utsettes for et bombeattentat. En iransk diplomat er blant fire pågrepne.

Tidligere New York-ordfører Rudi Giuliani var på folkemøtet som skulle utsettes for et bombeattentat. Under talen han holdt lørdag tok han til orde for regimeskifte i Iran.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

Tusenvis av iranske opposisjonelle var med på det årlige møtet til Det nasjonale motstandsrådet for Iran (NCRI) utenfor Paris i helgen. Blant et stort antall prominente gjester var Rudi Giuliani, Donald Trumps advokat.

Belgisk politi sier de lørdag arresterte en mann og en kvinne i Brussel som planla et bombeattentat mot møtet. Begge er belgiske statsborgere av iransk opprinnelse. De ble arrestert i en forstad til Brussel, cirka tre timers biltur fra Paris.

I parets bil skal politiet ha funnet en toalettmappe som inneholdt en halv kilo sprengstoff og en detonator.

Bomben var klar til bruk, skal politiet ha opplyst ifølge Het Nieuwsblad.

Politiet gikk til aksjon etter å ha mottatt et tips fra en «samarbeidende utenlandsk tjeneste», opplyser påtalemyndigheten i en pressemelding.

– Samarbeidet med våre hemmelige tjenester og myndighetene i Frankrike og Tyskland har vært veldig bra, sier Eric van der Sypt, som er talsmann for de føderale påtalemyndigheten i Belgia.

(Saken fortsetter nedenfor kartet og bildet)

En bombeekspert gjennomsøker bilen som politiet stoppet i Sint-Pieters-Woluwe i utkanten av Brussel lørdag 30. juni. Et sprenglegeme på en halv kilo skal ha blitt funnet i bilen.

Iransk diplomat pågrepet i Tyskland

To andre personer er pågrepet i saken, én i Frankrike og én i Tyskland. Den pågrepne i Tyskland er en iransk diplomat som arbeider ved Irans ambassade i Wien i Østerrike.

Politiet mistenker at diplomaten, Assadollah A. (47), planla angrepet og overleverte sprengstoffet til paret i Belgia, skriver Het Nieuwsblad.

– Det var etterforskningen som førte frem til pågripelsen av diplomaten. Jeg kan ikke si noe mer enn det, sier van der Sypt. – Vi har utstedt en internasjonal arrestordre og vil ha ham utlevert.

– Mener dere at iranske myndigheter har vært involvert i bombeplanene?

– Det kommenterer vi ikke, svarer Sypt.

– Internasjonal aggresjon

Diplomaten kommer til å bli fratatt sin diplomatiske status på grunn av en europeisk arrestordre, opplyser det østerrikske utenriksdepartementet ifølge Reuters.

– At en iransk diplomat er blitt arrestert, viser at dette er en internasjonal aggresjon for å drepe folk fra mange forskjellige land, sier Perviz Khazai, som er representant for NCRI i Nord-Europa og som var til stede på møtet i Villepinte utenfor Paris. Han var tidligere iransk diplomat, men hoppet av i 1982.

NCRI hevder den iranske diplomaten faktisk har arbeidet som sjef for Irans etterretningstjeneste i Østerrike.

Minst 25.000 mennesker skal ha vært på møtet til opposisjonsgruppen NCRI i Villepinte utenfor Paris.

Norske Marit Nybakk var på møtet

Khazai sier det var 100.000 deltagere under møtet. Belgisk presse skriver at det var 25.000. Blant møtedeltagerne var det tidligere eller nåværende ministre og folkevalgte fra 40–50 land, ifølge Khazai. En av dem var tidligere stortingsrepresentant Marit Nybakk fra Arbeiderpartiet.

– Jeg er rystet. Det var mange europeiske politikere som var til stede, sier Nybakk på telefon fra Paris.

– Iran har vært veldig aggressive mot all iransk opposisjon. De kan ha vært særlig misfornøyd med NCRI fordi de har vært flinke til å opprette lokale avdelinger og til å knytte kontakter med politikere.

Hun sier fransk politi passet godt på møtet.

– De har nok vært klar over at dette kunne være et mulig terrormål, sier Nybakk.

– En bombe kunne fått katastrofale følger

Til stede på møtet var også stortingsrepresentantene Morten Wold og Mazyar Keshvari fra Fremskrittspartiet.

– Det er skremmende å tenke på skadeomfanget dersom terrorplanen hadde lykkes. Med så mange tusen mennesker samlet på ett sted, kunne en bombe fått katastrofale følger. Det er betryggende å se at godt politiarbeid nok en gang trolig har reddet mange menneskeliv, skriver Morten Wold i en e-post til Aftenposten.

NCRI og det nært tilknyttede Folkets Mujahedin (MEK) har vært motstandere av presteregimet i Iran i flere tiår. De anklages selv for å ha stått bak mange terrorangrep og sto tidligere på USAs og EUs terrorliste. De er sterkt mislikt i Iran fordi de under Iran-Irak-krigen på 80-tallet skal ha stilt seg på Saddam Husseins side.

Maryam Rajavi, lederen for NCRI, taler til de fremmøtte i Villepinte utenfor Paris lørdag 30. juni.

– Familien i Iran ble presset

Paret som ble pågrepet i Brussel er i belgisk presse blitt identifisert som Amir S. (38) og Nasimeh N. (33). De ble stanset av belgisk spesialpoliti, som fant en halv kilo med TATP, et stoff som kan lages med lett tilgjengelig kjemiske stoffer. Sprengstoffet er blitt kalt «satans mor» og er blitt brukt ved mange terrorangrep.

De to er siktet for forsøk på drap gjennom terrorisme og for å forberede en terrorhandling, ifølge en felles uttalelse fra belgiske påtalemyndigheter og sikkerhetspolitiet.

Amir S. skal ha opplyst til belgisk politi at han er en av den iranske opposisjonsgruppens støttespillere. Men iranske myndigheter skal ha lagt press på familien hans i Iran, skriver Het Nieuwsblad.

– Vi handlet på oppdrag fra det iranske regimet, skal paret ha forklart til belgisk politi, ifølge avisen Gazet van Antwerpen.

Iran: – En falsk flagg-operasjon

Iranske myndigheter avviser at de har villet stå bak et bombeangrep mot den iranske opposisjonsgruppen. De hevder de iranske opposisjonelle selv må ha satt i scene det hele.

– Så beleilig. Akkurat i det vi skal på et presidentbesøk i Europa, så blir en angivelig iransk operasjon og deres «bakmenn» arrestert, skriver den iranske utenriksministeren Mohammad Javad Zarif på Twitter.

– Iran fordømmer all vold og terror overalt og er forberedt på å bidra til oppklaringen av det som er en ondsinnet falsk flagg-operasjon.

Zarif og president Hassan Rouhani er på reise i Europa for å forhindre at landet igjen skal bli strupet av sanksjoner som USA har tatt initiativ til.

Les mer om

  1. Terror
  2. Iran
  3. Paris
  4. Brussel