Verden

FN har gitt nødvendige innreisetillatelser – våpeninspektørene ennå ikke fremme ved åsted for angivelig kjemisk angrep

Våpeninspektørene er fortsatt ikke i Douma, bekrefter OPCW. Ifølge Russland mangler de FN-tillatelser for innreise, men FN sier nødvendige tillatelser er gitt.

Syriske politistyrker fotografert i Douma 16. april. Russiuske og syriske sikkerhetsstyrker har fremdeles ikke gitt internasjonale observatører adgang til byen.
  • og NTB
  • Lene Skogstrøm
    Journalist

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) ønsker å undersøke åstedet for det angivelige kjemiske angrepet som tok minst 40 liv i Douma 7. april.

– FN har gitt de nødvendige tillatelser for at OPCW-teamet kan gjøre sitt arbeid. Vi har ikke nektet gruppen innreise til Douma, sier FN-talsperson Stephane Dujarric mandag.

Det strider mot uttalelser fra Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov, som har sagt at inspektørene fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) ikke har fått reise inn i Douma fordi de mangler den rette FN-tillatelsen.

Ahmed Uzumcu, leder for OPCW, sa mandag at russiske og syriske tjenestemenn sier de «avventer spørsmål om sikkerheten» før inspektørene kan reise inn. Ifølge Uzumcu har syriske myndigheter tilbudt inspektørene å intervjue 22 vitner til angrepet i mellomtiden.

  • Les også: EU med nølende Syria-erklæring

FN-mandat til å undersøke

Både Russland og Syria har tidligere sagt at OPCW skal få uhindret tilgang til Douma, den tidligere opprørsbastionen som ligger noen kilometer utenfor Damaskus.

Ifølge en resolusjon i FNs sikkerhetsråd har inspektørene mandat til å undersøke hvorvidt det ble brukt kjemiske våpen i angrepet 7. april, samt finne ut hva slags kjemikalier som i så fall ble brukt.

Søndag uttalte en syrisk tjenestemann at inspektørene skulle begynne undersøkelsene i byen samme dag etter at de ankom Damaskus lørdag. Det ble også meldt at ytterligere 5.000 syriske sikkerhetsstyrker var sendt til Douma, som nå er tømt for opprørere.

OPCW holdt lukket møte

Syrere foran ødelagte bygninger i Douma mandag. Våpeninspektørene fra OPCW er ennå ikke fremme i byen.

Russland avviser at landet hindrer OPCW i å undersøke det antatte kjemiske angrepet i Douma i Syria.

OPCW holdt mandag et lukket møte i Haag for å diskutere situasjonen i kjølvannet av at USA, Storbritannia og Frankrike angrep Syria natt til lørdag. Under møtet rettet USAs representant pekefingeren mot russerne.

– Så vidt vi forstår, kan russerne ha besøkt åstedet for angrepet. Vi er bekymret for at de kan ha tuklet med det for å hindre OPCWs innsats, sa USAs ambassadør til Nederland på møtet i Haag, ifølge Reuters.

Det avviser imidlertid Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

– Jeg kan garantere at Russland ikke har tuklet med stedet, sa Lavrov da han mandag stilte opp i BBC-programmet Hardtalk.

Han avviste nok en gang at Douma ble rammet av et kjemisk angrep, og hevdet igjen at hendelsen var iscenesatt. Han sa også at bevisene som USA, Storbritannia og Frankrike viser til, kun er basert på meldinger i pressen og i sosiale medier.

May: - En større operasjon er underveis

I sin tale til parlamentet mandag beskyldte den britiske statsministeren Theresa May både Syria og Russland for å blokkere tilgang og forsøke å dekke over angrepet.

- Det syriske regimet har angivelig forsøkt å skjule bevis ved å lete etter evakuerte fra Douma for å sikre at prøver ikke smugles ut fra dette området.

En større operasjon for å skjule fakta om angrepet er underveis, støttet av russerne, sa statsministeren blant annet, ifølge den britiske avisen The Guardian.

Forsvarte deltagelsen

Theresa May sa i parlamentet ifølge BBC at det var både «lovlig og moralsk riktig» for Storbritannia i å delta i luftangrepene mot det syriske regimet for å hindre «ytterligere menneskelig lidelse».

Hun fortalte parlamentsmedlemmene at det var «klart bevist» at Assad-regjeringen sto bak det kjemiske våpenangrepet i Douma.

Leder for partiet Labour-partiet, Jeremy Corbyn, sa at handlingen var «tvilsom» når det gjaldt lovligheten.

Vil ikke forplikte seg til å konsultere parlamentet

May avviste å forplikte seg til å konsultere parlamentet før eventuelle fremtidige luftangrep mot det syriske regimet.

Det var Labour-partiets Hilary Benn som ba om en forsikring om at statsministeren ville komme til parlamentet først hvis det blir snakk om et nytt luftangrep i Syria.

May svarte ifølge The Guardian at hun anerkjenner viktigheten av å konsultere parlamentet - men at det alltid vil være omstendigheter der regjeringen kan trenge å handle først.

Røyk stiger opp fra Douma i begynnelsen av april da den syriske byen angivelig ble utsatt for et kjemisk angrep. USA, Storbritannia og Frankrike angrep syriske militæranlegg med raketter som et svar på den antatte bruken av kjemiske våpen fra det syriske regimet.i

– Mandatet må utvides

OPCWs inspektører ankom Syria lørdag, og dagen etter møtte de den syriske viseutenriksministeren Faisal Mekdad i Damaskus. Deretter var det meningen at de skulle reise videre til Douma.

Regjeringen i Frankrike gir uttrykk for at OPCW bør få et utvidet mandat i Syria. På OPCWs møte i Haag sa den franske ambassadøren Phillipe Lalliot at organisasjonen må få myndighet til fullstendig å fjerne det Frankrike mener er et hemmelig syrisk program for utvikling av kjemiske våpen.

Opprørskilder og hjelpearbeidere i Douma sa i begynnelsen av april at over 40 mennesker var drept av giftig gass i byen, som på det tidspunktet var kontrollert av opprørsgrupper.

Dmitrij Peskov, talsmann for president Vladimir Putin.

Russerne håper på dialog - USA vurderer sanksjoner

Dmitrij Peskov, talsmann for president Vladimir Putin, avviser anklagene om at Russland hindrer inspektørene i å begynne sine undersøkelser.

– Vi anser slike beskyldninger mot Russland for å være grunnløse, sa Peskov mandag og fremholdt at Russland støtter en uavhengig granskning.

Mandag kveld sa Peskov også at Russland håper på dialog med USA.

– Vi håper at en form for kommunikasjon kan starte når våre amerikanske kolleger har ryddet opp i sine interne problemer, til tross for skadene på vårt bilaterale forhold som Washington for tiden sørger for, sa han.

Ett døgn etter at USAs FN-ambassadør varslet kunngjøring av nye sanksjoner mot Russland, avviser mandag kveld Det hvite hus at det foreligger noen beslutning.

– Vi vurderer ytterligere sanksjoner mot Russland og en beslutning vil komme i nær framtid, sa pressetalskvinne Sarah Sanders.

FNs sikkerhetsråd skal diskutere en ny resolusjon om Syria, som Frankrike, Storbritannia og USA står bak. Den tar blant annet for seg bruk av kjemiske våpen.

Et innledende møte i Sikkerhetsrådet vil finne sted klokken 20.30 norsk tid mandag, ifølge Frankrikes FN-ambassadør François Delattre.

I resolusjonen bes det om granskning av bruk av kjemiske våpen, beskyttelse av sivile og å få til en politisk avtale om konflikten i Syria.

Les mer om

  1. Syria
  2. Russland
  3. OPCW
  4. USA
  5. FN