Verden

PST frykter terrorangrep i Norge mandag

PST frykter at terrorangrepet mot Norge vil komme førstkommende mandag.

Etter det Aftenposten erfarer, frykter PST at det fryktede terrorangrepet mot Norge kan komme førstkommende mandag. Politidirektøren sier imidlertid at trusselbildet er uendret.

  • Hans O. Torgersen
    Journalist

Det var TV2 som første meldte om nyheten. PST vil hverken bekrefte eller avkrefte opplysningene overfor tv-kanalen.

Aftenposten erfarer at PST frykter at det mulige terrorangrepet mot Norge kan komme førstekommende mandag. Dagen peker seg spesielt ut i en trusselvurdering som PST har utarbeidet.

  • Følg utviklingen i Aftenpostens livestudio.

Avslutning på ramadan

Mandag er høytidsdagen id, avslutningen på fastemåneden ramadan. Dagen nevnes spesifikt av PST som dagen der et mulig terrorangrep mot Norge kan skje.

Opplysningene kommer samme dag som PST går ut med informasjon om at en terrorgruppe har forlatt Syria med Norge som mål. Politidirektøren vurderer nå ytterligere tiltak for å møte terrortrusselen.

— Vi har gjort det vi kan for å avklare og verifisere disse opplysningene. Det arbeidet har så langt ført til at vi mener troverdigheten i opplysningene er styrket, sier PSTs analysesjef, Jon Fitje Hoffmann, til TV2.

Les også:

Les også

PST: Terrorgruppe har forlatt Syria med Norge som mål

Les også:

Les også

Dette er organisasjonen som kan true Norge med terror

Ingen klar utløpsdato

Norge har et bredt etteretningsamarbeid med en rekke andre land og utveksler opplysninger med sikkerhetsjenestene der. PST har ikke sagt noe om de har fått opplysningene fra samarbeidende tjenester eller sine egne kilder.

Når det gjelder PSTs informasjon om at trusselen er tidsbegrenset, svarer Hoffmann slik:

— Informasjonen vi har om tidsbegrensningen er ikke sikre fakta. Det kan forandre seg. Denne trusselen har ingen helt klar utløpsdato , men vi mener likevel trusselbildet ikke vil være langvarig, sier PSTs strategisjef.

- Uendret trusselbilde

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sa på en pressekonferanse fredag at politiet ikke har informasjon som tilsier at angrepet skal skje på mandag. Ifølge ham er trusselbildet uendret.

– Vi opprettholder tiltakene gjennom helgen. Trusselbildet er uendret, men vi er i gang med å øke kapasiteten, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård på en pressekonferanse fredag.

Han opplyser at politiet har jobbet spesielt for øke transportressursene.

– Vi forbereder oss på å stå i dette over noe tid, og vi forbereder oss på å raskt øke kapasiteten, hvis det blir behov for det, sier Humlegård. Økningen i beredskapen er blant annet blitt gjort ved at politifolk har blitt innkalt fra ferie eller har ikke gått ut i ferie. I tillegg vurderes Heimevernet som en ekstra ressurs.

Ingen trygghetsgaranti

Publikum har blitt oppfordret til å ringe politiet om de ser noe mistenkelig, men Humlegård sier det så langt ikke har vært noe i tipsene de har fått inn.

På spørsmål om folk kan føle seg trygge, sier politidirektøren at politiet ikke kan gi en trygghetsgaranti.

– Vi har fått en konkret, men ikke spesifikk trussel. Den er så uspesifikk at vi ikke kan gi noen råd om hvordan folk skal forholde seg, sier han.