Regjeringen i Zimbabwe lover ro etter at hæren åpnet ild mot demonstranter
Valget i Zimbabwe fikk et blodig etterspill da opprørspoliti og soldater ble satt inn mot opposisjonstilhengere. Regjeringen lover å forhindre videre uro.
Onsdag kveld ble det meldt at tre personer var drept i hovedstaden Harare etter at soldater løp inn i grupper med demonstranter og slo tilfeldige personer med geværkolbene, samtidig som det ble skutt med skarpt og brukt tåregass. Ifølge et øyenvitne ble en av dem skutt i magen.
President Emmerson Mnangagwa anklaget opposisjonspartiet MDC for forsøk på å ødelegge valgprosessen og mener partiet og lederen Nelson Chamisa oppfordret til uroligheter og er ansvarlige for opptøyene onsdag
Samtidig anklaget opposisjonen hæren for å ha åpnet ild uten grunn.
Lover tiltak
Sent onsdag kveld lovet regjeringen at de vil sørge for å forhindre videre uroligheter i hovedstaden.
– Vi kommer ikke til å tolerere noen av de handlingene vi bevitnet i dag, sa innenriksminister Obert Mpofu på en pressekonferanse.
– Opposisjonen anser kanskje regjeringen som svak. Jeg tror de tester vår styrke, og jeg mener det en stor tabbe.
Uroen brøt ut to dager etter valget. Valgkommisjonen har kunngjort at regjeringspartiet ZANU-PF vant valget på ny nasjonalforsamling, men resultatet fra presidentvalget lar vente på seg.
Onsdag mistet flere MDC-tilhengere tålmodigheten og reagerte med å sette fyr på bildekk og rive ned veiskilt.
Valgfusk?
MDC-tilhengere har anklaget regjeringen for valgfusk og mener den sene opptellingen skyldes at valgkommisjonen forsøker å fikse på resultatet.
Også Norsk Folkehjelp-rådgiver og Zimbabwe-ekspert Nina Tawanda frykter at myndighetene jukser.
– Den statlige valgkommisjonen ZEC, som regnes for å være regjeringspartiet ZANU-PFs forlengede arm, utsetter og ser ut til å porsjonere ut valgresultatet. Historien viser at de gjør dette når de ser at det er ting som må «rettes på», sier Tawanda.
– Spørsmålet vi må stille oss, er hvorfor det ikke skulle jukses denne gangen. Det vil være naivt å tro at Mnangagwa skulle reformere seg ut av sin maktposisjon, sier Tawanda.
- Velgerne i Zimbabwe gikk mandag til urnene for første gang siden Robert Mugabe ble avsatt som president i fjor. Målingene tyder på et svært jevnt valg.
– Ikke glade lenger
Innbyggere i Harare reagerer kraftig på at militære kjøretøy rullet inn i hovedstaden, to dager etter et valg som mange håpet ville markere begynnelsen på en mer demokratisk fremtid.
– Folk var glade på mandag. Nå er de ikke glade. Vi kommer ikke til å gi oss, sier Elisha Pfigu, en 31 år gammel gateselger.
Sist gang militæret fylte gatene var i forbindelse med at diktatoren Robert Mugabe ble avsatt i november. Da ble soldatene møtt av jublende folkemasser, som tok selfier sammen med soldatene.
Etter Mugabes fall har Zimbabwe vært styrt av Mnangagwa, som var Mugabes visepresident. Han kommer i likhet med Mugabe fra regjeringspartiet ZANU-PF.
Ber om fortgang
Innen lørdag må valgkommisjonen kunngjøre resultatet i presidentvalget.
Både Chamisa og Mnangagwa erklærte allerede tirsdag seier i presidentvalget. Uavhengige grupper svarte da at valget hadde vært for jevnt til å konkludere på det tidspunktet.
Winning resoundingly ... We now have results from the majority of the over 10 000 polling stations. We’ve done exceed … https://t.co/x2ZGmhJlNZPresidentvalget drøyer
Valgobservatører fra EU har bedt om at resultatet offentliggjøres så fort som mulig for å unngå uro og vold. De har også stilt seg undrende til at det tar lengre tid å offentliggjøre resultatet fra presidentvalget selv om det var disse stemmene som ble telt først.
EUs observatører, som er på plass i Zimbabwe for første gang siden 2002, kom tirsdag med sin vurdering av hvordan valget har foregått.
Selv om det politiske klimaet sammenlignet med tidligere valg er forbedret, mener de at prosessen har sviktet på flere sentrale områder.
Blant annet har ikke kandidatene fått drive valgkamp på like vilkår, og mangel på tillit har preget prosessen.
– Observatører har rapportert om forsøk på å undergrave ytringsfriheten gjennom tilskyndelser, trusler, press og ved å overtale velgere til å stemme på regjeringspartiet, uttalte lederen for EUs observatørkorps Elmar Brok på en pressekonferanse onsdag.
Fengslet og banket opp
Advokaten og pastoren Chamisa er med sine 40 år så vidt gammel nok til å kunne bli president, men ingen nykommer i politikken.
Alt på 1990-tallet engasjerte han seg som studentpolitiker, og han har i årene siden ofte ledet an i protestene mot Mugabe. Det har ført til flere fengslinger, og i 2007 ble han banket opp av Mugabe-tilhengere på flyplassen i Harare da han forsøkte å flykte til Belgia.
Meningsmålingene før valget viste at Chamisa får høyest oppslutning i landets byer, mens Mnangagwas regjeringsparti har mest støtte på landsbygda.
Positiv stemning
Elmar Brok, sjefen for EUs valgobservatører i landet, er fornøyd med hvordan valgdagen forløp.
– Det var mange som stemte, særlig de unge. Stort sett var det også en positiv stemning og et fredelig valg, sier han.
Den offisielle vurderingen av om valget ble gjennomført etter reglene og dermed kan anerkjennes som et fritt, demokratisk valg, er ventet i løpet av få dager.
Snaut 5,6 millioner av totalt 16,2 millioner zimbabwere var berettiget til å stemme ved valget, der det også skal velges 210 nye medlemmer til landets parlament.