Verden

Valgdagsmålinger i Hessen: Merkels parti går på et massivt nederlag

Valgdagsmålinger viser at statsminister Angela Merkels parti, CDU, går tilbake med mer enn 10 prosentpoeng under delstatsvalget i Hessen søndag.

Tysklands finansminister Olaf Scholz sier at Angela Merkel ikke vil trekke seg dersom hennes CDU-parti gjør et dårlig delstatsvalg i Hessen. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix

 • uvakt@ntb.no

CDU ligger likevel an til å bli største parti med 27 prosent av stemmene.

Partiet De grønne, som er CDUs samarbeidspartner i delstatsregjeringen i Hessen, blir trolig valgets vinner og spås å få 20 prosent av stemmene. CDUs tilbakegang kan likevel bety at de to partiene ikke vil få flertall i en eventuell ny koalisjonsregjering.

Sosialdemokratene i SPD kan også gjøre et svært dårlig valg, og får 20 prosents oppslutning på valgdagsmålingen – en nedgang på 11 prosentpoeng fra forrige valg.

Alternativ for Tyskland (AfD) ligger an til å få 13 prosent av stemmene. Dermed kan det innvandringsfiendtlige partiet få plass i det eneste av landets delstatsparlamenter hvor de nå ikke er representert.

– Merkel vil ikke gå av

Tysklands finansminister Olaf Scholz sier at statsminister Angela Merkel ikke vil gå av dersom partiet hennes, CDU, taper valget i Hessen i kveld.

– Jeg er ingen talsperson for Merkel, men hun har sagt tidligere at hun har blitt valgt for hele parlamentsperioden, sier Scholz, som tilhører partiet SPD.

Det har blitt spekulert i om en eventuell kollaps av CDU-ledede delstatsregjeringen i Hessen, kan føre til at Merkel vil gå av som leder for CDU under partikongressen i desember.

CDU har hatt makten i delstaten med over seks millioner innbyggere i 19 år, men meningsmålinger viser at både Alternativ for Tyskland (AfD) og De grønne ligger an til å gjøre gode valg.

Les mer om

 1. Angela Merkel
 2. Valget i Tyskland

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Dystre utsikter for Merkel før skjebnesvangert valg i Hessen

 2. VERDEN

  Krisevalg for Merkel

 3. VERDEN

  Merkels partner i Bayern mister flertallet. Dette er duoen som seiler opp som valgets vinnere

 4. VERDEN

  Høyreradikalt parti nest størst i tysk delstatsvalg

 5. VERDEN

  Katastrofevalg for høyresiden i Hamburg

 6. VERDEN

  Tyske medier: Horst Seehofer gir seg som partileder og innenriksminister