USAs kongressvalg for nybegynnere

KORT FORKLART: 6. november stemmer amerikanerne. Dermed kan flertallet endres i de folkevalgte organene som skal holde en president i sjakk.

Tilhengere av president Donald Trump jubler under et valgmøte i Las Vegas.
  • Dette skjer: En tredjedel av Senatet og hele Representantenes hus står på valg. I tillegg er det valg på mange guvernører og delstatsforsamlinger.
  • Hvorfor det er viktig: Demokratene ligger godt an til å få flertall i Representantenes hus. I så fall vil de få mulighet til å hindre mye av republikanernes og president Donald Trumps politikk.

Hva gjør Kongressen?

Kongressen består av to kamre.

Det ene er Senatet. Det har 100 medlemmer, to fra hver delstat, som velges for seks år av gangen.

Det andre er Representantenes hus, som har 435 medlemmer. De er fordelt mellom delstatene etter antall innbyggere og velges for to år av gangen.

Kongressen er USAs lovgivende forsamling. En lov må vedtas med nøyaktig samme ordlyd i både Senatet og Representantenes hus og deretter undertegnes av presidenten.

Begge kamrene har myndighet til å iverksette granskninger av det de måtte ønske. De kan da innkalle og stevne vitner til høringer i komiteer og slik skape mye politisk rabalder.

Representantenes hus har enerett på to ting:

  • De legger frem forslag om skatter og bevilgninger.
  • De tar ut tiltale i riksrettssaker. Det er nok med simpelt flertall.

Senatet har også enerett på to ting:

  • Senatet skal godkjenne alle høytstående medlemmer av regjeringsapparatet, ambassadører og nye føderale dommere.
  • Hvis for eksempel en president blir stilt for riksrett, trengs det et to-tredjedels flertall i Senatet for å dømme vedkommende.
Les også

Velgerboom i USA etter at popstjerne ba folk melde seg, men usikkert om kjendiser kan påvirke velgerne

USAs kongressbygning, her i soloppgang, ligger sentralt i hovedstaden Washington. Ingen bygninger i byen kan være høyere enn denne kuppelen.

Hva skjer nå?

Frem til 6. november driver politikerne valgkamp. De fleste meningsmålinger og analysene av dem denne høsten tyder på at president Donald Trumps parti, republikanerne, beholder flertallet i Senatet, men mister det i Representantenes hus.

De største spenningsmomentene fremover

Hvis demokratene får flertall i Representantenes hus, kan det ligge an til mye politisk spetakkel.

  • Spørsmålet er hvilke granskninger av Trump-administrasjonen de vil iverksette.
  • Hvordan ender etterforskningen av fordekt russisk innblanding i valgkampen 2016?
  • Store lovendringer og reformer vil ha små sjanser når ett parti styrer Senatet og et annet styrer Representantenes hus.
  • Budsjettkranglene kan bli gedigne. Det er fra før jevnlig trusler om at den amerikanske føderalstaten stenger. Dette skjer når en budsjettperiode utløper før man er enige om nytt budsjett.