Verden

Julia Timosjenko stiller som presidentkandidat i Ukraina

Ukrainas tidligere statsminister Julia Timosjenko stiller som presidentkandidat til valget 31. mars. Meningsmålinger viser at hun leder over rivalene.

Ukrainas opposisjonsleder Julia Timosjenko, her under konferanse i Kiev tirsdag, stiller til presidentvalget.
  • NTB

Timosjenko, som på grunn av sin frisyre i sin tid ble kalt ukrainsk politikks prinsesse Leia, har bakgrunn som statsminister og opposisjonsleder. Hun har sittet i fengsel i to og et halvt år, dømt for maktmisbruk i forbindelse med en gassavtale med Russland. Nå entrer hun arenaen igjen.

– I dag går vi inn i en ny epoke – en opplyst epoke med suksess og lykke. I dag starter vi på Ukrainas vei mot ekte og mektig storhet, sa hun i en tale til sitt nasjonalistparti Fedrelandet tirsdag.

Timosjenko er ifølge de siste meningsmålingene favoritt til å vinne valget. 58-åringen får støtte fra 16 prosent. Sittende president Petro Porosjenko får 13,8 prosent.

På tredjeplass kommer komikeren Volodymyr Zelenskij, som mandag kunngjorde at han stiller som presidentkandidat. Hans politiske bakgrunn er begrenset til å ha spilt rollefigur som president på et TV-program.

Viktor Jusjtsjenko og Julia Timosjenko ble kjent som frontfigurene under oransjerevolusjonen i 2004, som ble utløst av påstander om omfattende valgfusk. Jusjtsjenko ble forgiftet, men overlevde og vant tredje runde i presidentvalget.

Timosjenko gjorde seg bemerket internasjonalt under den fredelige oransjerevolusjonen i 2004, og fikk da blant annet tilnavnet «dronningen av oransjerevolusjonen» av mediene. Hun var statsminister to ganger under den provestlige presidenten Viktor Jusjtsjenko.

Timosjenko stilte som presidentkandidat til 2010-valget, men tapte mot prorussiske Viktor Janukovitsj. Året etter ble hun dømt til sju års fengsel for maktmisbruk, og ble løslatt i 2014 da Janukovitsj ble avsatt. Hun stilte på nytt til presidentvalg, men tapte mot Petro Porosjenko. Kort tid etter annekterte Russland Krim-halvøya.

Tirsdag sa hun at hun som president lover å ta tilbake kontrollen over Krim-halvøya og separatistkontrollerte deler av Øst-Ukraina.

Les også

  1. Et vellykket Ukraina er i Norges interesse | Sergii Leschenko

  2. Hagen støtter Russland i Krim-konflikten

  3. Kan «mirakelet i Kaukasus» bidra til å redde Ukraina fra korrupsjonshelvetet? | Henning Carr Ekroll

  4. Det koker igjen i gatene i Ukrainas hovedstad. Under ligger en enorm misnøye med eget styre.

  5. Landingsplassen er symbolet på Ukrainas største problem

Les mer om

  1. Ukraina